събота, 18 септември 2010 г.

Министър Трайков покани “Боинг“ за участие в приватизацията на ВМЗ Сопот

BGNES News - Министър Трайков покани “Боинг“ за участие в приватизацията на ВМЗ Сопот

Реалност срещу илюзии: илюзионизъм - илюзиология

По повод на линк към психологически сайт с оптически илюзии (http://www.youramazingbrain.org.uk/supersenses/illusions.htm) си помислих, че всъщност в съвременния свят има доста професии, които биха могли да бъдат обединени в групата "илюзионистки" и да се говори за илюзионизъм, свързан не толкова с манипулирането на сетивността и възприятията, колкото с манипулиране на мисленето и интерпретацията на информацията от заобикалящия ни, предимно социален, свят.

Вече съм изброявала част от тези професии (без претенции за изчерпателност), но може би работещите в тях е по-точно да се нарекат професионални илюзионисти, отколкото професионални манипулатори - така фокусът се премества от субектите върху обектите... "Обектите" са политици, журналисти, PR специалисти, работещи в тайните служби...

В този контекст много полезно би било някъде да се учи (политическа) илюзиология. Това може да помогне на хората и обществото да оцелеят и направо би могло да е част от базовата грамотност днес. Защото илюзиите са обратното на реалността, а сеенето на илюзии и "промиването на мозъци" има ефекта на умопобъркване за индивидите, обществата и човечеството като цяло, дори ако се вземе под внимание само екологичният аспект.

Според моите Гугъл търсения сега илюзиология се учи само като предмет в рамките на обучение по психология и визуални науки в японския Ritsumeikan University (http://www.psy.ritsumei.ac.jp/).