събота, 2 август 2008 г.

Сменят физзарядката с ...таблетки

Сменят физзарядката с ...таблетки

02 август 2008 / News.dir.bg

Таблетки, които в много отношения имат въздействие, аналогично на утринната физзарядка и занимаването със спорт, са изобретени от учени в Медицинския институт Хауърд Хюз в САЩ.

Това съобщава в. "Файнаншъл Таймс", цитиран от БГНЕС.
Новото профилактично средство има способността да програмира на генетично равнище мускулните тъкани, така че те да работят от гледна точка на потреблението на енергия по-ефективно и в резултат по-бавно да се уморяват. Така се открива възможност да се накара организмът да се занимава със спорт дори и когато човек се е излегнал на дивана пред телевизора.

По-ниски такси ще стимулират онлайн регистрацията на фирмите

По-ниски такси ще стимулират онлайн регистрацията на фирмите 
Търговският регистър може да блокира през юни 
от Павлина Желева [1829 прочитания] 
17 февруари, 16:37

Още по темата

Инфо кутия
От 1 април таксите в търговския регистър ще се плащат електронно
Най-четени от деня
Фотогалерия - Слънчево затъмнение
Людмил Стойков и Марио Николов връщат пари по САПАРД
Година преди изборите БСП нахвърли идеи за подпомагане на пенсионерите
Караджич нападна бившия зам.-държавен секретар на САЩ Ричард Холбрук
Последни статии в Държавно управление
Людмил Стойков и Марио Николов връщат пари по САПАРД
Министър Мутафчиев ще настоява за дългосрочен план за финансиране на железниците
Строежи ще отхапят 9 хил. дка от парк "Странджа"
Парламентът наложи безсмислен мораториум върху строежите в парковете
Кариера с 
СПЕЦИАЛИСТ В ОТДЕЛ – КОМИСИОННИ И ПРОДАЖБИ от ГРАВЕ България Животозастраховане ЕАД
Corporate Account Manager от Eurobank EFG Bulgaria AD
Senior Marketing Specialist, Consumer Lending Division от Eurobank EFG Bulgaria AD
Administrative Department Head от Eurobank EFG Bulgaria AD
Служител в ресторант за бързо хранене от Американ Рестърантс ЕООД
Публикувайте обява
 

Над 25 хил. фирми са се вписали досега в новия търговски регистър, като по-малко от хиляда са подали заявление по интернет. Това отчетоха от Агенцията по вписванията и призоваха търговците да се възползват от възможността за електронна регистрация.

За да се стимулира онлайн вписването на дружествата, агенцията ще предложи таксата за е-регистрация да е значително по-ниска. Според шефа на ведомството Емил Станков намалението може да е около 30%. Работи се по възможността за електронно плащане и на таксите за регистрация, което трябва да е факт до средата на март. Така се спестява чакането в банката. По изчисление на агенцията вписването по интернет не отнема повече от десет минути, а освен това за него няма работно време. Заявления се приемат седем дни в седмицата по 24 часа, заяви зам.-шефът на агенцията Даниела Митева.

Според нея търговският регистър е заплашен от тотален блокаж, ако спешно не се приемат поправки в закона. Причината е в изискването към фирмите да предадат финансовите си отчети до края на юни в регистъра. Това на практика означава, че всички търговци ще трябва да се пререгистрират за шест месеца вместо за три години както по закон. Само в София има поне 300 хил. активни компании и това ще означава да се подават по 5 хил. заявления дневно, а толкова няма как да се обработят.

Друг проблем, който ще се появи в началото на март, е свързан с повтарящите се имена на търговците. Тогава за първите пререгистрирани ще изтече двумесечният срок сами да си сменят името, за да е уникално в страната. Ако това не стане, агенцията ще добавя към името града, в който са вписани. Според Митева с поправки в закона имената на фирмите, регистрирани до 1 януари 2008 г., трябва да се запазят, въпреки че не са уникални. Те ще се различават по единния си информационен код и по седалището си, а само дружествата, създадени след 1 януари, ще са с уникално име. От агенцията ще настояват да се даде възможност на длъжностните лица да дават указания за отстраняване на пропуски, а да не са длъжни както сега да откажат вписване.

В момента пререгистрацията на фирма отнема 10-12 дни, тъй като на ден се подават 1500 заявления, а длъжностните лица успяват да се произнесат по 750 от тях.
Най-честите грешки 

1. При вписване на нови обстоятелства и пререгистрация се подава общ формуляр

2. За е-вписване на промени и пререгистрация двата формуляра не се свързват

3. Прилагат се неактуални учредителни актове

4. Не се изписва в цялост предметът на дейност

5. При отказ за вписване, вместо да се подаде ново искане, се пуска жалба

До края на лятото разкриват целия замък на Асеневци

До края на лятото разкриват целия замък на Асеневци

Автор: Елица Елефтерова

още по темата:
Откритата църква в подножието на Царевец е била на два етажа 
В новооткрита църква намериха монети, сечени от цар Иван Шишман
Търсят църквата "Св.Иван Рилски" в Асенова махала

До края на лятото ще бъде разкрит целият военен комплекс върху северната част на Трапезица, за който се предполага, че е бил обитаван от първите Асеневци, съобщи ръководителят на разкопките във В. Търново археологът Константин Тотев, предаде Дарик.


Обектът обхваща 2 декара площ, върху която са изградени голямо военно укрепление с 5 крила, две сгради и една църква. На 15-я ден от разкопките е разкрита голяма част от крепостната стена, затваряща целия комплекс, която е дълга 45 метра, каза Константин Тотев.

Той припомни, че обектът е проучван за първи път миналата година, като археолозите се надяват до 15 септември да разкрият напълно целия ансамбъл. За изграждането му е използван бял хоросан, което дава основания да се твърди, че тук се е намирал дворецът на царете Петър, Асен и Калоян. 

Само църкви, дворци и крепостни стени са строени с хоросан, а останалите са споявани с кал, коментира още археологът.

Замъкът е изграден в северната част на хълма Трапезица върху отвесен скален език, контролиращ Арбаншкия проход. 

Стените на замъка, заемащ няколко декара площ, са необичайно дебели и големи - те са широки 4,5 метра, при обичайна за Средновековието широчина 2,2 метра. 

Досега никой не се е наемал да извърши разкопки на това място, поради опасността работещите да се сринат в пропастта. За разкопките Константин Тотев е използвал алпинисти. 

Замъкът е сравнително добре запазен. На места височините на крепостните стени са на височина осем метра и се наблюдават от далеч. 

Феодалният комплекс на братята Асен и Петър потвърждава мнението, че те са били военно задължени аристократи - трапезити, които срещу пазенето на прохода на пътя Русе - Търново - Хаинбоаз - Константинопол, са се ползвали с известна самостоятелност. 

Във вътрешността на резиденцията археолозите разкриват жилищни помещения, складове, казарма за войниците, магазин и една не малка по размери църква, съобщава news.bg.

Въпреки че феодалният замък е много добре запазен, необходимо е да се вземат спешни мерки за консервацията и реставрацията му, тъй като камъните са споени с бял хоросан, който вече е изветрял и някои от тях се ронят, разказа Божидар Димитров.

Как да се предпазваме пи гръмотевична буря

netinfo >> Без мобилни телефони, метални обеци и чадъри при гръмотевична буря

четвъртък, 31 юли 2008 г.

Парцелите по Черноморието носят пари

Парцелите по Черноморието носят пари
31 юли 2008 / Profit.BG

Развитието на строителството в България в последните няколко години и привличането на все повече чужди инвеститори повиши цените както на жилищата, така и на парцелите, подходящи за строеж.

Най-скъпи са парцелите в непосредствена близост до морето или в някои от планинските курорти или села, сочи проучване на Profit.Bg. 
Въпреки голямото застрояване по Черноморието, интересът както на чужди, така и на наши инвеститори, остава огромен. Средните цени на парцели, разположени в близост до морето са от 60 до 600 евро за квадратен метър, в зависимост от разположението и възможността за строеж, става ясно още от проучването. Над 95% от тях се намират в регулация, като голяма част разполагат с вода и ток и са в непосредствена близост до пътища. Около Несебър, Поморие и Созопол се предлагат много привлекателни парцели, на 100% предназначени за строеж на хотелски комплекси или вили. Цените са около 450-500 евро за квадратен метър, но всички се намират на около 10 - 20 метра от плажната ивица. 
Цените на квадратния метър на парцелите по Черноморието, подходящи са строеж, достигат цените на квадратния метър на жилищната площ в някои от по-малките градове в България. Парцелите които се предлагат за строеж в планинските курорти или села не винаги разполагат изграден хубав път в близост и затова цените като цяло са малко по-ниски. В известните курорти като Банско или Пампорово цените са почти същите като на парцелите по Черноморието. В малките селца могат да се намерят много подходящи оферти и за хора с по-малки възможности, но с желание да се сдобият с вила за почивка. Парцелите разположени в планинските райони предлагат вода и ток в по-малко от случаи, но за сметка това можете да се сдобиете и с гора, закупувайки въпросния парцел. Продажбата й може да донесе на собственика и голяма печалба в бъдеще, сигурни са по-голямата част от агентите на недвижими имоти в страната. 
От друга страна, все по-популярни станаха така наречените ловни вили, предлагащи на своите посетители възможност за лов и в риболов в собствена земя в близост до почивната станция. Печалбите от такива почивни имоти са наистина големи заради интереса най-вече от страна на чужденците, които посещават страната ни. Хубавата природа, която предлага нашата страна, е уникална възможност за лов. Чужденците го знаят и голяма част от тях идват само за това.

· Коментари (7)

17-те най-полезни храни

news.bg >> 17-те най-полезни храни

вторник, 29 юли 2008 г.

Скъпият бензин промени ваканциите на италианците

prontosofia >> Скъпият бензин промени ваканциите на италианците

Заради поскъпналия бензин и трудната икономическа ситуация за джобовете на италианците жителите на Апенините предпочитат ваканциите на кратки разстояния от домовете си, съобщи онлайн изданието Affaritaliani.

Според наблюдателите италианците не са се отказали от ваканциите си, а просто са променили вида им. Имайки предвид, че 73 на сто от италианците се придвижват до местата за летуване с колите си, днес жителите на Ботуша предпочитат по-близките до домовете си места. 

Много от жителите на Ботуша прекарват 1-3 дни далече от домовете си. През последните 10 години се е удвоил броят на италианците, предпочитащи тридневните ваканции.

Днес 33 на сто от италианците предпочитат да спят в хотели по време на ваканциите си, а 35 на сто предпочитат да спестят, преспивайки у роднини и познати. 

14 на сто пък летуват във вилите си на морето и в планината, а 10 на сто летуват в нехотелски структури.

понеделник, 28 юли 2008 г.

Любопитството е и въпрос на хормони

prontosofia >> Любопитството е и въпрос на хормони

Любопитството е инстинкт, благодарение на който узнаваме новостите около нас и чрез който виждаме възможностите, но също така и опасностите, които ни заобикалят. Не всички обаче чувстват необходимостта от откриването на нови неща, защото определящи за любопитството са и хормоните. 

Така твърди пред италианското месечно списание Airone Енцо Емануеле, специалист по клинична патология и експерт по психобиология в Университета на Павия. 

„Хората, които са предразположени към откриването на нови неща и към контактите с външния свят, имат по-високо ниво в кръвта си на хормоните vasopressina и ossitocina. Това са т.нар. социални хормони, които увеличават желанието да търсиш компанията на другите и да узнаваш нови неща. Адреналинът, който обикновено се свързва със стреса и емоциите, също се произвежда в по-големи количества от любопитните и любознателни хора, твърди изследователят.

Децата например са любопитни 100%, за тях всичко е новост и затова са заинтересовани да опознаят света на 360 градуса.

При възрастните съществува риск любопитството да се превърне в твърде инвазивно явление, особено при жените. Това обаче е характерно и за мъжете, най-вече когато се опитват да получат пълен контрол над територията, допълва изследователят.

неделя, 27 юли 2008 г.

Сертификатът по управление на проекти вече е предимство

Сертификатът по управление на проекти вече е предимство
Международна, американска и британска методика доказват мениджърските умения

Денислава Симеонова 
23/05/2007 18:35
 
Ако потърсите в търсачката "Работ" на KARIERI.bg обяви за мениджър проекти, ще се убедите, че позицията не е приоритет само за IT сектора, въпреки че свободните места там са най-много.

Все повече банки, телекомуникационни компании и производствени предприятия търсят специалисти, които познават принципите на управлението на проекти и могат да ги приложат в съответния бранш. Заради усвояването на средствата от европейските фондове уменията в тази сфера стават приоритет както за частния сектор, така и за държавната и за местните администрации.

В повечето страни управлението на проекти е признато за професия. "В бъдеще и в България все повече проекти ще се ръководят от професионалисти, а не от хора, които съвместяват тази дейност с нещо друго. Динамиката на нещата ще го наложи", убеден е Александър Апостолов, управител на консултантската фирма за управление на проекти "Проджекта" и председател на Българската асоциация по управление на проекти (БАУП).

Управлението на проекти е универсална дисциплина и разработените за нея принципи са общовалидни за всички сектори на развитие. На базата на тези общи принципи международни организации и институти са изработили методологии и програми за сертифициране по управление на проекти.

IPMA сертификати

Международната асоциация за управление на проекти IPMA е въвела четиристепенна система за сертифициране - нива A, B, C, D, като най-високото е A (сертифициран международен директор по управление на проекти), а най-ниското - D (сертифициран специалист по управление на проекти).

Досега в България не е предлагано сертифициране по тази схема. През втората половина на тази година БАУП, член на международната асоциация, ще започне сертифициране за най-ниското ниво D, а през следващите ще го въведе и за горните нива. Най-много сертификати в света се издават за нивата C и D, защото повече хора могат да покрият изискванията. За ниво D не е задължителен предварителен опит. Провежда се писмен изпит с въпроси с няколко възможни отговора. За ниво C се изисква минимум тригодишен опит по управление на проекти и в допълнение към изпита има интервю.

Нивата А и В са за специалисти със значителен опит в управлението на проекти. Те трябва да представят реален изпълнен от тях проект. "Интересното и особеното на тази система за сертифициране е, че освен на техническите компетенции много голям акцент се поставя върху личните качества - умение за работа в екип, лидерство, комуникация, водене на преговори", казва Александър Апостолов. Той допълва, че за разлика от всички други международни сертификати сертифицирането за IPMA в България ще се извършва на български език. Сертификатите обаче си остават международно признати, защото са съобразени с приетите единни правила на международната асоциация.

Българските кандидати за ниво D ще имат възможност да се явят на подготвителен двуседмичен курс, след което могат да се явят на изпит. Успешно положилите изпита ще получат сертификат и се задължават да спазват етичния кодекс на ръководителите на проекти, изработен от IPMA. Засега сертификатите на асоциацията са безсрочни, но предвид динамиката в развитието на дисциплината се обсъжда въвеждането на срок на валидност на сертификата от 5 или 10 години.

Сертифициране от американския PMI

Институтът за управление на проекти (PMI) в САЩ предлага два сертификата - Project Management Professional (PMP) и Certified Associate in Project Management (CAPM). Вторият сертификат е за специалисти с по-малък опит в управлението на проекти.

Кандидатите и за двата документа подават индивидуално заявление за изпит до PMI и в уречен ден и час се явяват в специализирания център на комисията "Фулбрайт", където попълват въпросите онлайн. Резултатите стават ясни веднага след края на изпита. 

PMP e един от най-популярните сертификати в света. Към момента в България го притежават около 20 специалисти. Кандидатите за този документ трябва да имат тригодишен непрекъснат опит в управление на проекти и 4500 часа доказан опит в ръководене на проектни задачи. Освен това трябва да са преминали обучение по управление на проекти от поне 35 учебни часа. Изпитът се състои от 200 въпроса с възможни отговори. При наличие на 61% верни отговори се издава сертификат.

Досега са предлагани дистанционни курсове с примерни тестове и симулации за подготовка за двата сертификата чрез портала Online-Learning.bg. Новото е, че през юни т.г. за пръв път в България ще се проведе четиридневно подготвително обучение за сертификата PMP. Организира го обучаващата организация TenStep, международна фирма със седалище в Атланта с близо 30 клона в целия свят (в България представена от "Проджекта"). Обучението включва както презентации, така и групови упражнения и упражнения с примерни изпитни въпроси във всяка област. Най-голям интерес към курса към момента са проявили специалисти в ИТ сектора и телекомуникациите.

Предимството на онлайн подготовката е възможността всеки сам да определя времето за обучение, както и значително по-ниската цена - 765 лв. За сравнение - базовата такса за участие в семинара на TenStep е 1300 евро.

Какво предлага Европа

PRINCE 2 (Projects in Controlled Environments - проекти в контролирани среди) е метод, разработен през 70-те години по поръчка на британското правителство. В момента се налага много силно в световен мащаб. За разлика от принципите за сертифициране на IPMA и PMI това е изключително подробен метод, който проследява начина на управлението на проекти от началото до края във всяка негова фаза.
PRINCE 2 е най-динамичната схема на сертифициране. Според Александър Апостолов преди година-две е имало повече от 1000 сертификации седмично в света.

Досега са сертифицирани около 60 български специалисти по първото ниво - PRINCE 2 Foundation (безсрочен), и около 10 по второто ниво - PRINCE 2 Practitioner (валидност три години). Кандидатите за PRINCE 2 Practitioner трябва да разработят казуси. Няма изрично изис­кване за предварителен опит, но изпитът е доста по-тежък. 

Още един документ води началото си от Великобритания. Това е Cambridge Professional Diploma in Project Management. Подготовка за дипломата предлага българската фирма "Девелопа консулт". Самото обучение се извършва от BlueprintPCM, асоцииран партньор на University of Cambridge International Examinations, департамент на университета "Кембридж". "Разликата между тази диплома и останалите сертификати е, че по време на подготовката кандидатите работят с помощта на ментор по свой собствен реален проект. Така кандидатът трупа допълнителен опит", обяснява Вера Зафирова от "Девелопа консулт". Нейните наблюдения показват, че един от основните проблеми пред много ръководители проекти в България е липсата на систематизирани знания в областта. "Повечето ръководители имат практически опит при работа по проекти в определени дисциплини, но не познават цялостно проектната работа и нейната последователност от началото на проекта до неговото приключване", твърди тя. Най-голям интерес към дипломата на "Кембридж" засега проявяват ръководителите проекти в ИТ сектора и държавната администрация.

Готови ли са работодателите

Според Вера Зафирова разширяването на проектната дейност след приемането ни в Европейския съюз ще засили интереса към обученията и сертификацията по управление на проекти. Бизнесът също осъзнава необходимостта от инвестиции в обучение на служителите, които ръководят ключови проекти. Българската софтуерна компания "Мусала Софт" например планира да инвестира в PM сертификация на всички ръководители на проекти. Според Цветелина Ковачева, мениджър по качеството във фирмата, РМ сертификатът e доказателство за знания, които специалистите развиват и използват в работата си. Освен това той представя експертизата на фирмата в професионалното управление проекти и създава увереност у клиентите за качество на предлаганите услуги. "Предимството за сертифицирания ръководител на проекти е, че може да докаже знанията и уменията си. Освен това влиза в професионална общност, в която може да установи контакти със свои колеги, има достъп до новите тенденции в тази сфера и може да се развива в професията. А работодателят получава по-добро и по-ефективно изпълнение на проектите", обобщава Александър Апостолов.