събота, 5 април 2008 г.

1048 български села нямат право да участват по някои ЕС програми

Money.bg >> Географският обхват на мерките е различен в зависимост

Селата в 53 общини нямат възможност да кандидатстват с проекти по мерките на ос 3 на ПРСР. В ос 3 се включват следните мерки: Разнообразяване на неземеделски дейности; Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия; Насърчаване на туристическите дейности; Основни услуги за населението и икономиката в селските райони.

петък, 4 април 2008 г.

Предубежденията на българи към турци намаляват, към ромите - растат

mediapool.bg >> Предубежденията на българи към турци намаляват, към ромите - растат

Не най-лошото

Не е това "най-лошото, което можеше да ... се случи" на Македония, сиреч на македонизма на тази среща на NATO. И на двете биха могли да се случат по-лоши неща.

Какво по-лошо може да се случи на Македония? Ясно е според мен. И точно т.нар. македонизъм и неговите мис-интерпретации на историята застрашават страната да има подобна съдба като тези на Югославия и Сърбия. Ако се допусне, че (тайните и явни) приятели на Македония са същите както на Сърбия досега и знаем резултата от политиката на последната, може да се предположи и какъв би бил резултатът на македонското уравнение. Разбира се, това ще е извън срещата на NATO. Освен това може да се очаква дори по-лош резултат, доколкото Македония изглежда като някакво под-уравнение или функция на сръбското. И на трето място, не може да се говори за приятели, а по-скоро за тип подченение. Едва ли марионетките се използват само в българската политика.

Кое можеше да е по-лошо за македонизма? Ако не единствено Гърция, подкрепена главно и донякъде от България, беше настояла за прекратяване на мис-интерпретациите на историята. Ако проблемът, който не е само проблем за името и прищявка, националистическа ексцентричност, беше изложен по-ясно и гласно. Така че да не може да бъде потулван или представян превратно.

Дали моят непрофесионализъм и неразбиране на дипломатическите и политическите тънкости ме кара да мисля, че това не е само проблем на една или две съседни страни и че представянето му като такъв представлява сериозна заплаха и за двете - вероятно ги очаква много трудно време, ако може да бъде по-трудно от досегашното. Едно по-ясно и гласно артикулиране на проблема би представявало някаква гаранция, че в бъдеще той няма да бъде замазан и "разчистен" по обичайния начин "няма човек - няма проблем".

Наистина, може би не бе това мястото и тук би имало опасност от скандал и нарушаване на добрия тон. Но така или иначе се случи нещо като скандал, така че то можеше да е от по-голяма практическа полза за решаването на този проблем. Още повече, че както изглежда Балканите в момента са в центъра на глобалната политика.

Надявам се, че на "бунтарите" е ясно какво целят. На мен не ми изглежда достатъчно практически полезно някой да бъде изолиран или свален от пиедестала си, с който всички са свикнали. Аз намирам за по-полезни тези действия, които водят до промяна на лошата и враждебна политика, така че да можем да си живеем по-мирно и спокойно. Съзнавам, че звучи идилично и нереалистично - винаги ще има някакъв пробем и нещо, което да трябва да се отстоява. По-точно е да се каже да се промени политиката, така че обстоятелствата да станат по-благоприятни.

Освен това колко доза истина е в състояние и иска да понесе широката публика?

В скоби казано, мен днес отново ме обезпокоиха тези антибългарски нотки или подтекст, които се съдържат във всяка новина, свързваща германски политици с България. Това ни е добре познато и е особено присъщо като стил на британските медии и новини, макар и не само на тях, разбира се. Германия е в центъра, в сърцето на Европа и двете й части няма как да бъдат заедно, освен ако не я притиснат от двете й страни, така че да не може да мърда.

Аз самата не знам какво да мисля за тази среща. Не знам дали има нещо, на което бих се радвала в нея. Разбира се, това че Македония не бе поканена и цялата ситуация около него е по-скоро тъжно. Но все пак не се случи най-лошото, т.е. тя да бъде поканена и така мис-интерпретациите на историята да бъдат узаконени, както и враждебността спрямо съседите. Това наистина е успех.

Вероятно няма никой напълно доволен или недоволен от срещата, което значи нещо като консенсус и е добре. Друго би била нереалистично.

вторник, 1 април 2008 г.

За повече енергия - по 50 "благодаря" дневно

Нетинфо >> За повече енергия - по 50 "благодаря" дневно

Рентгенът като фотоапарат | Ник Вийс

dnevnik.bg >> Рентгенът като фотоапарат | Ник Вийс

Къде е най-евтино в цяла Европа?

Dir.bg >> Къде е най-евтино в цяла Европа?

Най-добри райони за живеене в Пловдив

plovdiv.dir.bg >> Най-добри райони за живеене в Пловдив

Mozilla вече работи над Firefox 4

Pcworld.bg >> Mozilla вече работи над Firefox 4

Volvo с международна награда за сигурност

News.bg >> Volvo с международна награда за сигурност

Около 75% от всички катастрофи стават при скорости под 30 км/ч, като в половината от случаите водачите дори не използват спирачки преди удара, обикновено поради недостатъчна концентрация при управлението.
Ако предният автомобил спре внезапно, „City Safety" подготвя спирачките и ако водачът не предприеме нищо, ги задейства автоматично.

96 на сто децата, загинали на пътя - жертви на шофьорите

News.bg >> 96 на сто децата, загинали на пътя - жертви на шофьорите

понеделник, 31 март 2008 г.

Yahoo пусна портал специално за жени

News.bg >> Yahoo пусна портал специално за жени

Is all dark chocolate good for you?

Shine >> Is all dark chocolate good for you?

УниКредит Булбанк пуска ипотечен заем с лихва 6.16% за целия период

ProntoSofia >> УниКредит Булбанк пуска ипотечен заем с лихва 6.16% за целия период


Близо 200 проекта ще си разпределят 20 млн. лв. за квалификация

dnevnik.bg >> Близо 200 проекта ще си разпределят 20 млн. лв. за квалификация

Банки дирят длъжници в социалните мрежи

News.bg >> Банки дирят длъжници в социалните мрежи