петък, 18 септември 2009 г.

Ерата на глупостта

Vesti.bg >> Ерата на глупостта

Почеркът издава дали човек лъже

Vesti.bg >> Почеркът издава дали човек лъже

Парите заместват приятелите

vesti.bg >> Парите заместват приятелите

Парите могат да заменят признанието на обществото, защото предлагат възможност да получим различни блага.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората, които имат изключително много пари, но за сметка на това страдат от недостиг на доверие у хората, нямат основание за притеснения.

Няколко изследвания, публикувани в "Сайколоджикъл сайънс" (Psychological Science), показват, че парите могат да снижат физическата болка и да сведат до нула необходимостта от популярност в обществото.

Статия посочва резултатите от шест изследвания, които разглеждат връзките между материалното състояние, физическата болка и социалната изолация.

Отхвърлянето и физическата болка повишават желанието на хората да спечелят повече пари, за да компенсират недостига на положителни емоции.

"Очевидно, парите могат да заменят признанието на обществото, защото предлагат възможност да получим различни блага, предлагани от това общество. Освен това реакцията на физическата болка и социалния стрес имат един и същ механизъм", заявява Хариет де Уит представител изследователските екипи.

"Това разширява разбирането ни за връзките между социалната и физическа болка и показва как придобитата символична ценност на парите, която може би се асоциира с власт и контрол, може да влияе както на емоционалната, така и на физическата болка", заявява тя.

Тези изводи имат важно значение за социална система като нашата, която се характеризира с голямо социално неравенство, казват учените.

Петзвездните хотели в Дубай отчитат голяма заетост

infotourism.net >> Петзвездните хотели в Дубай отчитат голяма заетост

Археолози откриха три ритуални каменни хляба в Старосел

infotourism.net >> Археолози откриха три ритуални каменни хляба в Старосел

На път ли е да изчезне фотожурналистиката

rfi.bg >> На път ли е да изчезне фотожурналистиката

От много години се повтаря един и същи рефрен: фотожурналитиката е на път да изчезне или да претърпи сериозни промени. Доколко това е така, това е темата на репортажа на РФИ
“В този голям дървен сандък ще се транспортират фотографиите... Фотографиите на “ПОЛКА. Това е тежестта на снимките”
Тежестта на снимките и шокът на думите. Екипът на “ПОЛКА” се пренася на своя нов парижки адрес. Чухте гласа на Ален Женестар, бивш директор на “Пари Мач” и коментатор на РФИ, днес ръководител на едно съвсем ново издание, в чийто център са репортажите и снимките – един сектор, за който се смята, че е в криза.
“Времето се промени. Извършиха се две последовталени дигитални революции. И още една революция поради извънредно тежката икономическа криза. В резултат на което изданията публикуват по-малко фонографии.
Щрак-щрак и дигиталните фотоапарати с лекота възпроизвеждат реалността. Признават го всички. На това мнение е и известният френско-ирански фоторепортер Реза

“От 3 години нямам поръчка от френската преса. И ако от френската преса за три години няма нищо, за щастие я има международната преса. Работя за “Нешънъл Джеографик”, за книги. Но всичко това показва до каква степен е зле френската преса”.

Нещата не са добре. Агенция “ГАМА” едва свързва двата края, “СИГМА” изчезна. Ето и мнението на читатели, записани пред една будка за вестници в Париж.

“Само гледам заглавните страници на сергията. Никога не си купувам преса.
“Има все повече people, светски снимки. Едни и същи, които изникват всяка седмица”.
Все по-малко професионлани снимки в изданията. За сметка на това people снимките изобилстват, което изтласква истинските снимки. Според Ален Женестар двете неща не са по необходимост в конфликт

Цялото това лицемериие около people снимките го слушам от години, още докато ръководех “Пари Мач”. А “Мач” е най-голямата финансова сила в сферата на фотожурналистиката и то в света. Що се отнася до people снимките, аз ги оприличавам, по сравнение с телевизията, с достъпа до “прайм-тайм”. Ако благодарение на тях можем да получим достъп до 4-5 млн. читатели и това ще им позволи да имат достъп и до качествени снимки, то да жиееят people снимките.

Изглежда фотожурналистиката наистина навлиза в нова фаза. Но занаятът не е изчезнал. Първите хора, които са правили фрески в пещерите, са били и нещо като първите фотожурнаристи. Нещата се променят днес, когато има милиони уеб-страници. Въпростъ е да се намери икономически модел на фотографиите в интернет. И ако се съди по разгорещените дискусии, дори и фотожурналистиката да е мълтва, прекалено много хора искат да присътват на нейното погребение.

Карето от електромобили на "Рено"

dnevnik.bg >> Карето от електромобили на "Рено"

Порта на 900 години откриха на Трапезица

avtotravel-bg.blogspot.com >> Порта на 900 години откриха на Трапезица

Броенето на пари кара хората да се чувстват добре

Vesti.bg >> Броенето на пари кара хората да се чувстват добре

Оптимизация на Firefox

vGuides.net >> Оптимизация на Firefox

четвъртък, 17 септември 2009 г.

Еднаквите числа в тотото се паднали случайно

Еднаквите числа в тотото се паднали случайно

Промовиран порталот „претприемач“

Makfax.com.mk >> Промовиран порталот „претприемач“

Най-красивите градини в Европа се намират на трийсетина километра от Рим

infotourism.net >> Най-красивите градини в Европа се намират на трийсетина километра от Рим

Децата вече не са оправдание за пропускане на театрално представление

Dnevnik.bg >> Децата вече не са оправдание за пропускане на театрално представление

Жените пазят тайна не повече от 47 часа

Vesti.bg >> Жените пазят тайна не повече от 47 часа

Най-доброто от Азия - тема за Азия

Idi.bg >> Най-доброто от Азия - тема за Азия

Поредната странна идея

ecomedia.bg >> Поредната странна идея

сряда, 16 септември 2009 г.

Изложба от местопрестъплението учи детективски хитрини

dnenik.bg >> Изложба от местопрестъплението учи детективски хитрини

Facebook тества гласов чат

News.bg >> Facebook тества гласов чат

IBM забрани използването на Microsoft Office

News.bg >> IBM забрани използването на Microsoft Office

dМалцина са българите оптимисти

dir.bg >> Малцина са българите оптимисти

Светилища на 35 века откриха на Перперикон

dir.bg >> Светилища на 35 века откриха на Перперикон

Науката в училище

rfi.bg >> Науката в училище

Почти всички европейски страни изпитват нужда от научни специалисти. В Германия например, през миналата година не достигаха 70 000 инженери. За да се спре тази тенденция федералните власти стартираха кампания за популяризиране на науката сред... децата на 2-3-годишна възраст. И така, най-малките вече се учат как да харесват химията и физиката. В една от детските градини в Кьолн, възпитателките показват на децата как се смесват различни вещества и какво се получава при смесване например на лимонена киселина и сода бикарбонат.

Кампанията за популяризирането на науката сред най-малките носи името “Дом на малките учени” и е под патронажа на научната организация Helmholtz, германското министерство на научните изследвания и фирмата “Сименс”. Инициативата има за цел до 2010 година да приобщи към науката 2500 детски градини от общо 48 000 в цялата страна. За съжаление обаче, в първите класове на училището научните дисциплини остават на заден план и децата започват да губят интерес.

Отново да популяризира науката, но този път сред по-големите – гимназисти и колежани – е целта на европейския Интернет сайт – www.scienceinschool.org или “наука в училище”. Целта му е да се създаде мост между научните изследвания и класните стаи. Става дума за тримесечно хартиено издание на английски език, което се превежда в 27-те страни, включително и на български език, и съдържанието му се помества на сайта scienceinschool.org. Онлайн версията се посещава месечно от 250 000 потребители, като идеята е електронният вариант да помогне за използването на най-новите научни открития в училище. Сред статиите публикувани в сайта са: “Какво знаем за климата? Едно проучване върху ефекта от антропогенното глобално затопляне”, “Живот на Марс: тераформиране на Червената планета”, “Оксинтомодулин – нова терапия срещу затлъстяването?” и много други....

С цел да станат по-интересни и по-атрактивни науки като химия, математика, физика някои български училища въвеждат методологията на електронните уроци.

Електронното съдържание на уроците е разработено от екип преподаватели на Националната природоматематическа гимназия. Мултимедийното обучение е част от проекта, финансиран от европейската програма "Сократ". Засега в проекта са включени само три училища - Националната природоматематическа гимназия в София, софийското Технологично училище "Електронни системи" и гимназията с преподаване на чужди езици "Христо Ботев" в Кърджали. Техническото оборудване на тези училища е на стойност 230 хиляди долара. Има възможност за мултимедийно обучение, трите училища са в мрежа и могат да осъществяват помежду си видеоконферетна връзка. Най-трудната материя в уроците по абстрактната за много ученици наука, математиката, е преподавана по-достъпен и интересен за тях начин. Съдържанието на електронните уроци има за цел да накара учениците да мислят творчески, а не просто да наизустяват математическите теореми. Навлизането на комуникационните технологии в случая помага на учителите да провокират вниманието на учениците към науките. На мултимедийното обучение разчитат и в 97 столично училище, където кабинетът по химия е съобразен с всички съвременни методи на преподаване. В училището има разработено електронно съдържание на всички уроци по химия. Например в един от урок по темата "Въглехидрати. Глюкоза" протича с представяне на учебното съдържание под формата на мултимедийна презентация в съчетание с лабораторни упражнения. Обикновено по повечето теми учениците правят лабораторните упражнения. Специално за тази тема те трябва чрез подходящи опити да докажат наличието на въглехидрати в различни хранителни продукти. Добрите практики обаче са все още изключение. В по-голяма част от училищата липсва адекватна материална база за такива уроци. Така децата губят интерес. Но не само материалната база е важна, а и личността на учителя. Пред учителите стои нелеката задача да намерят начин да ги ангажират, да направят така, че физиката или химията да е достъпна за учениците и те сами да започнат да откриват реалните научните приложения в ежедневието, което ни заобикаля.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Дъжд от пари заваля в Тайланд

dir.bg >> Дъжд от пари заваля в Тайланд

За да си търсите права, трябва да ги знаете

dnevnik.bg >> За да си търсите права, трябва да ги знаете

понеделник, 14 септември 2009 г.

Мъжете лъжели двойно повече от жените

Vesti.bg >> Мъжете лъжели двойно повече от жените

"Ерата на глупостта" пита защо не направихме

Vesti.bg >> "Ерата на глупостта" пита защо не направихме

Сълзите - сила или слабост?

infotourism.net-daric >> Сълзите - сила или слабост?

Всеки трети хотел в Копенхаген е застрашен от затваряне

infotourism.net >>Всеки трети хотел в Копенхаген е застрашен от затваряне

Дом за нашите родители 2*

Dnevnik.bg >> Дом за нашите родители 2*

Квалификацията като изход

Dnevnik.bg >> Квалификацията като изход

Япония се превръща в страна на столетниците

News.bg >> Япония се превръща в страна на столетниците

Висящите по сградите кабели са опасни

dir.bg >> Висящите по сградите кабели са опасни