събота, 23 август 2008 г.

Нова интернет търсачка

rfi >> Нова интернет търсачка

... Може би мнозина от вас не знаят, но в Интернет пространството няма нищо безплатно - дори и когато търсите информация посредством интернет търсачка. Оттам идва идеята на двама френски студенти да създадат търсачка, наречена VO SEARCH, която да отделя част от приходите за благотворителна дейност. 


Принципът е прост. Всеки потребител, който използва търсачката ВО Сърч може да избере до пет благотворителни организации, които би искал да подкрепи. Така всеки път когато използва търсачката, интернавтът захранва сметките на тези организации. Артюр Сенпер и Гийом Айнц, двамата току-що дипломирани информатици, са създателите на «благотворителната интернет търсачка». Артюр разказва: 

През януари миналата година интернет гиганта Гугъл публикува данни за тримесечната си печалба. С Гийом си дадохме сметка, че Гугъл е способен да печели повече от един милиард долара месечно. Тогава открихаме какви оргомни суми пари циркулират в интернет пространството и посредством рекламите в него. Решихме, че ще е интересно да открием начини, чрез които част от тези финанси да бъдат вложени в благотворителни проекти за дълготрайно развитие. 

Двамата младежи са сключили партньорства с основните интернет търсачки. Най-големите приходи всъщност идват от рекламата. ВО Сърч предоставя половината от приходите си на организации, ангажирани с проекти за дълготрайно развитие. 

Върху началната страница на портала има много линкове към различните организации. Кликвате върху линка към “Хендикап Интернешънъл” например. Ще получите достъп до наличната информация, ще разгледате кратко видео, представящо някои от проектите, които асоциацията осъществява в момента. На началната страница може да проследите и топ 100 на най-поддържаните от сайта хуманитарни организации. В челната тройка в момента са WWF France, френската асоциация France Liberté и една малка организация, занимаваща се с оказване на помощ на деца, болни от рак. Амбицията на ВО Сърч е да осигури прозрачност, не само на действията на големите неправителствени организации, но и на малките регионални, локални или ученически благотворителни асоциации. 

От създаването й досега, търсачката е използвана повече от 15 милиона пъти. Повече от 22 000 евро са събрани и предоставени на благотворителните асоциации, за които това не струва нищо. Нищо не струва и на потребителите на Интернет. По този начин те правят едно добро дело.

Евтините храни - пълни с добавки

news.bg >> Не купувайте евтини храни! Пълни са с добавки

Към каквато и стока да посегнеш, ще се докоснеш до някакъв консервант или оцветител

Автор: Лили Мирчева, Икономически живот

Размер на шрифта: a a a 
Ветеринарите обещават проверки в магазините на всеки два месеца на храните от месо и мляко дали не застрашават живота на хората, но не и на добавките в тях 

Само седмица след протеста на млекопроизводителите стана ясно, че има преработвателни фирми, които пълнят продуктите си с консерванти и сухо мляко. Това беше изтълкувано като ответен удар на най-атакуваната от протестиращите държавна структура - Националната ветеринарно-медицинска служба. Какви сметки има да решават, няма значение, важно е обаче дали българският потребител консумира качествен продукт. 

Въвежда се постоянен одит на всеки два месеца за нарушения на качеството на храните от животински и млечен произход в търговската мрежа, резултатите от който ще се оповестяват от пресслужбата на НВМС. Това обеща директорът на ведомството Жеко Байчев, след като негови сътрудници са спипали фирми, които влагат в произвежданите храни добавки без да са обозначени на етикетите.


В съществуващото законодателство са предвидени санкции за подобни нарушения - от 500 лв. и стигат до 1500 лв. Глобени ще бъдат 5 мандри и 10 месопреработвателни предприятия. „Проверихме общо 2065 магазина и в 6 от тях намерихме продукти с изтекъл срок на годност. 

Връчихме разпореждания за унищожаване на тези храни", съобщи за „Икономически живот" д-р Йордан Войнов, заместник-директор на НВМС. Той е категоричен, че след като са отпаднали изискванията за качеството на храните, определени чрез Български държавен стандарт, потребителите могат да разчитат единствено на коректността на производителите и на проверка на случаен принцип от инспекторите от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) или ветеринарите. 

В цяла Европа се работи с рецептурници, които се наричат техническа документация на даден продукт и там е описано какво съдържа и как е направен той. Тези „рецепти" стоят в досието на предприятието и в службите по контрол на храните. Несъотвествията между описаното и крайния продукт се наказват с глоби, а може да е причина дори за затваряне на предприятие, но такъв случай още няма.

Да контролират всички
Според д-р Войнов не само РИОКОЗ и ветеринарната служба трябва да инспектират, а и потребителите и браншовите организации. Не може да се разчита на 600-те инспектори за цялата страна, които отговарят за стотици хиляди обекти. 

„Те няма как да контролират навсякъде и да знаем какво се случва", уточнява д-р Войнов. Въпреки че той съветва купувачите да повишават здравната си култура и да четат редовно етикетите на храните, които купуват, потребителите едва ли ще успеят да уловят малките хитринки и по-големите нарушения на производителите. 

Няма да свършат много по-голяма работа и служителите на бъдещата Национална служба по безопасност на храните, която би трябвало да заработи от есента. Нейната задача ще е по-скоро да следи дали всички преработвателни предприятия, ресторанти и търговски обекти са въвели системите за самоконтрол - ХАСЕП. Българските производители получиха гратисен период до 2009 г. да влязат в крак с европейското законодателство и да въведат тези системи. Междувременно отпаднаха гаражните цехове и вече рядко се виждат тротоарни търговци на храни.

Евростандартите не са достатъчни
„Усилията ни бяха насочени досега към предприятията и дали те отговарят на европейските стандрти. Смело мога да кажа, че те поеха по своя път. Следващият етап е да наложим контрол над търговската мрежа", каза заместникът на Жеко Байчев. 

Открие ли се некачествена храна там, много лесно ще се разбере кой е виновен по веригата от магазина, през преработвателя до фермера. Но пък производителите ще могат да влагат в продуктите каквито си искат добавки, стига да са вписани в техническата документация. 
Проверени са 193 мандри. Пет от тях: ЕТ „Фолк-3 - С. Шопов" от с. Враняк, община Бяла Слатина, „Родопея - Белев" в Смолян, „Чех"- в габровското с. Соколово, „Бета лостистика" в с. Гостилица, отново в Габровско, и „Приста"- Русе са хванати, че слагат сухо мляко без да обяват това в технологичната документация.
- Инспектирани са 289 предприятия за колбаси. Неправомерно са работили ЕТ „Меркез"- Гоце Делчев, кланица „Евромийт енд Милк" - Кочериново, ЗПТК „Рик 98" в монтанското с. Винище, „Монтком"- Берковица, „Картел"- Монтана, „Калиана" - с. Едрен, Монтанско, „Орион 2001" в с. Ветрен, Пазарджишко, „Алфафлеш" - Русе и „Боримес" в русенското село Мартен. Месарите или са влагали по-големи количества добавки от описаните, или не са описвали всички вложени съставки на етикетите.

В момента има 2000 химически съставки, които е разрешено да се използват в хранителната индустрия. „Щом имат „Е" номер, те са позволени, но за повече от тях има определени норми за влагане", обясни инж. Анатоли Стоянов, управител на „Технохим БА" - една от малкото български фирми за производство на добавки, получила сертификат от немската сертификационна организация Germanischer Lloyd.

Повече количесто, за качеството друг път
Най-дискутираните и проблемни добавки са консервантите и оцветителите. Напоследък и подсладителите бяха атакувани като опасни за здравето на човека. Водят се спорове кои от тях да останат разрешени за употреба, тъй като опити с лабораторни мишки доказват, че част от тях са канцерогенни. 

Оцветителите също имат много противници и вече се говори, че синтетичните им развновидности ще бъдат забранени за влагане в храни.

Най-сторго дефинирани са нещата при консервантите - по колко на литър или килограм могат да се добавят. Според европейското законодателство за храните разрешените консерванти са около 15 вида и от тях се правят различни комбинации. Наскоро в САЩ бе забранено ползването на сулфити като консерванти в месото, защото заблуждават купувачите, че стоката е прясна. 

„Миналата година се заговори, че и в България метабисулфитът ще бъде забранен да се влага в месото, но споровете утихнаха и месарите го използват без проблем", коментира Анатоли Стоянов. Според него млените меса и каймите са като художествени картини, защото са оцветени богато. 

Манията за трайност и поевтиняване на храните ще увеличава тепърва употребата на добавки в храните. В същото време контролът за влагането им става почти символичен.
Причината е, че в тях се вкарват много инертни материали като сланина, кожа, кости и други. „Покупателната възможност на българина е още такава, че продуктите трябва да са евтини и трайни. Тъкмо непрекъснатият стремеж към поевтиняване е причина за масовото използване на добавки в храните", обясни Стоянов. 

Производителите търсят всевъзможни хитрини, за да заместят някоя съставка като наподобят вида, вкуса, цвета или миризмата й. Затова сега в страната има над 100 фирми, които внасят големи количества добавки. Някои от тях се занимават и с производство, като се концентрират върху няколко продукта.

И според специалистите по хранене годишно в хранителната индустрия се влагат стотици тонове добавки, защото масовото производство изисква по-дълготрайни и по-евтини храни. Малцина знаят, че в млечните салати няма цедено кисело мляко, а само синтетично - предимно внос от Гърция. 

Служителите на РИОКОЗ или НВМС могат да наложат глоби, ако заловят производител, който не е спазил рецептурника или пък не е описал на етикета вложените съставки. От друга страна, задълбочаващата се криза за суровини, родена от липсата на субсидии за животновъдите, ще е още една причина на масата на българина да има повече менте-храни, изглеждащи съвсем като истински.

четвъртък, 21 август 2008 г.

Лагата се препознава во очите

maxfax >> Лагата се препознава во очите

неделя, 17 август 2008 г.

Почивайте, за да карате по-добре!

dir.bg >> Почивайте, за да карате по-добре!

Умората в много случаи е по-опасна и от алкохола и за това преди да тръгнат на път водачите трябва да са отпочинали и да са спали поне осем часа.

Това заяви Георги Топалов от „Пътна полиция”-Бургас, цитиран от "Фокус". 
През летните жеги е добре на всеки 100 километра да се почива поне 10 минути. Най-добре е да се тръгва сутрин рано докато все още не е станало горещо, за да може да пристигнат на морето някъде около обяд.
Вечерното шофиране трябва да се избягва, тъй като тогава организмът е настроен за почивка и за сън. Ако някои си мислят, че с ползване на ободряващи напитки като кафета ще избегнат заспиването, това е само привидно, защото колкото по-честа е употребата на напитки с кофеин, тяхното действие по-бързо преминава и тогава умората и заспиването са налице. 
Добре е да се спира и да се почива на проветриво място. Не е задължително, но е хубаво водачите да шофират с удобни обувки, които им позволяват да усещат педалите, са част от съветите на инспектор „Пътна полиция”-Бургас Георги Топалов.
Добре е при преминаване през населени места водачите да шофират дори с 10-15 километра в час по-ниска скорост от указаната за населеното място. Така шофьорите ще възприемат по- добре създалата се ситуация и ще имат време да реагират.