неделя, 17 август 2008 г.

Почивайте, за да карате по-добре!

dir.bg >> Почивайте, за да карате по-добре!

Умората в много случаи е по-опасна и от алкохола и за това преди да тръгнат на път водачите трябва да са отпочинали и да са спали поне осем часа.

Това заяви Георги Топалов от „Пътна полиция”-Бургас, цитиран от "Фокус". 
През летните жеги е добре на всеки 100 километра да се почива поне 10 минути. Най-добре е да се тръгва сутрин рано докато все още не е станало горещо, за да може да пристигнат на морето някъде около обяд.
Вечерното шофиране трябва да се избягва, тъй като тогава организмът е настроен за почивка и за сън. Ако някои си мислят, че с ползване на ободряващи напитки като кафета ще избегнат заспиването, това е само привидно, защото колкото по-честа е употребата на напитки с кофеин, тяхното действие по-бързо преминава и тогава умората и заспиването са налице. 
Добре е да се спира и да се почива на проветриво място. Не е задължително, но е хубаво водачите да шофират с удобни обувки, които им позволяват да усещат педалите, са част от съветите на инспектор „Пътна полиция”-Бургас Георги Топалов.
Добре е при преминаване през населени места водачите да шофират дори с 10-15 километра в час по-ниска скорост от указаната за населеното място. Така шофьорите ще възприемат по- добре създалата се ситуация и ще имат време да реагират.

Няма коментари: