събота, 24 октомври 2009 г.

Образование и самота – утежняващи фактори при жени, болни от рак

BGNES.com >> Образование и самота – утежняващи фактори при жени, болни от рак

Любовта е еволюционен капан

BGNES.com >> Любовта е еволюционен капан

Норвежки бизнесмен купува къщата на Ингмар Бергман

BGNES.com >> Норвежки бизнесмен купува къщата на Ингмар Бергман

Откриха защо червеното вино не върви с риба

BGNES News >> Откриха защо червеното вино не върви с риба

Култовият комплекс Голямата могила чака реставрация 26-та година

infotourism.net >>Култовият комплекс Голямата могила чака реставрация 26-та година

петък, 23 октомври 2009 г.

Кипър - рай за младоженците от разни вери

Vesti.bg >> Кипър - рай за младоженците от разни вери

Младите и психостимулантите

rfi.bg >> Младите и психостимулантите

Употребата на допинг вече не е запазена територия единствено за спортистите. Към стимулиращите вещества прибягват и все повече студенти, загрижени за постиженията си. Наскоро проведено проучване в няколко холандски университета показа, че студентите проявяват доста засилен интерес към психостимулантите. Цифрите са красноречиви: един от всеки осем студенти споделя, че е готов да прибягва до хапчета „риталин”, за да се справи с изпитите през годината. Явлението обаче съвсем не е ново. В САЩ, 20 % от студентите преди дипломиране използват този медикамент и от няколко години насам. „Риталинът” се появява отвъд Атлантика през 50-те години и се използвал за лекуване на деца засегнати от хиперактивност, които имат проблеми с концентрацията. Оттогава насам лекарството е доказало вече свойствата си и не само, че помага за концентрацията преди изпит, а се превръща в ефикасно психотропно вещество по време на партита, ако се приема през носа или се инжектира венозно. Ефектът му трае от три до шест часа. Активното вещество на риталина се доближава до амфетамините и кокаина, но е много по-евтин, защото една таблетка струва само 4 евро. Освен това и лесно се намира, тъй като се продава без рецепта. За последните пет години, броят на хората в Холандия поглъщащи риталин се е утроил и вече достига 600 000, като една трета от тях са възрастни. Риталинът обаче съвсем не е безобиден и списъкът с нежелани ефекти тръгва от обикновено главоболие, минават през дихателни затруднения и стигат до сърдечно-съдови проблеми. В момента Европейската комисия разглежда опасностите, които предизвикват всички медикаменти, съдържащи активното вещество на риталина.

Във Великобритания също употребата на стимулиращи вещества от студентите придобива през последните години заплашителни размери. Британските учени си задават въпроси и вече дори успяха да се разделят. Едните настояват да бъдат въведени тестове за откриване на стимулантите, а другите защитават контролираното използване на медикаментите. Проф. Джон Харис, ръководител на департамента по биоетика в Университета в Манчестър е от втората група учени: “Стимулиращите медикаменти увеличават значително бързината на усвояване на паметта ни. Още повече, че те не представляват някаква опасност. Смятам, че е оправдано възрастни хора в добро здраве да прибягват до тези медикаменти, както и да решават сами дали да ги взимат или не.”

В лондонската университетска болница Сейнт Джордж, психиатърът д-р Кен Шекински, специалист по зависимостите, е много по-резевиран: “Пациентите, които лекувам развиват най-различни проблеми, като депресивни състояния, панически кризи. Най-тежкият случай бе на млад човек, използвал медикаменти подобни на амфетамина, за да подобри паметта си. Постепенно обаче той започва да развива параноя и да се страхува от всичко, включително от най-обикновени неща. Той се изолирал все повече, загубил приятелите си и се затворил в студентската си стай. Накрая започнал да халюцинира, да чува гласове – с една дума, той развил изключително тежка психоза.”
Проблемът, според специалистите, идва от пълно непознаване на свойствата на тези медикаменти сред младите хора.

За да си спестиш малко от ученето, може да си купиш специално хапче за стимулация.
Това е едно от действията, които могат да се предприемат в разпространената сред българските ученици виртуална игра “Кварталът”. Действието носи най-много точки. Целта на играта е да се развие собствен бизнес като се строят кафенета, хотели, заводи за алкохол или фабрики за наркотици. Близо 22 хиляди са регистрираните на уебсайта за компютърни игри, в момент, когато се прави внезапна проверка. В реалния живот, подобно на виртиалния, помощници на учениците са веселите хапчета XTC, ADAM и други. Употребата им рязко е скочила през последните години. На външен вид те са таблетки или капсули с различен цвят. В тинейджърския жаргон наименованията на хапчетата варират – стъкло, лед, кристали или “бонбончета”. Действието им настъпва бързо, до 20 минути и трае близо 6 часа. Ефектът е повишена активност, но най-важното е, че умората изчезва. Най-често, търсенето и консумацията на хапчета, се свръзва с ученическите и студентските партита, но в действителност много от почитателите им продължават да взимат и в останалото време. Според статистиката в резултат на изследване в столицата консуматорите на екстази до 18 годишна възраст, само в София, наброяват 15 000. Един на всеки пет от софийските ученици употребява сънотворни, 10 на сто от учениците взимат успокоителни. Същият е процентът и на тези, които комбинират успокоителни с най-разпространения психостимулант – алкохола. Стига се дори дотам, че някои, които искат да си намерят по-евтини хапчета, бързо започват да проявяват интереси към иначе не особено обичаната химия. Сред съставките на една таблетка от “чудотворните” се съдържат: ортохидроксил, омегафенил, пропиофенон, а те се намират във всички фирми, които търгуват с химически субстанции. Някои специалисти химици твърдят, че схемите и съставките са описани във всеки учебник по органична химия. Има и тинейджъри, които решават, че от екстази се развива зависимост, а други вече изпитват негативните последици от неговото свръхенергично действие и правят промяна. Тези, които си признават и говорят откровено за това, казват, че следват примера на своите родители – взимат псохотропното лекарство диазепам. Защото, ако го няма в къщи, няма как се снабдят с него без рецепта. Освен диазепам употребяват и рисполепт. Търсят се и успокоителните рудотел, транксен и лексотан, които премахват страха, напрежението, тревогата. По –лесно се изкарват трудните моменти, свързани с учене и с вършене на досадни работи. Изчезва чувството за дискомфорт, породен от разликата между възможности и амбиции. При успокоителните и психотропните зависимостта отново е налице. “Пия диазепам от 11 годишен и без него се чувствам супер зле”, признава ученик , който е в горния курс. Когато действието свърши, настъпва черния период – голяма физическа отпадналост, депресията се засилва, а нейни отдушници са гневът и агресията. Интересно е, че богатите знания на младежите за хапчетата са придобити от разкази на приятели и от гледане на филми.

Любомир Бояджиев, Мануела Манлихерова

Утвърдено е единно зарядно за GSM-и

mediapool.bg >> Утвърдено е единно зарядно за GSM-и

Йемен може да е първата страна без вода

Dnevnik.bg >> Йемен може да е първата страна без вода

Наклонени кули

Neshtoto.com >> Наклонени кули

"Грейт Уол" обяви българското си производство

Vesti.bg >> "Грейт Уол" обяви българското си производство

"Грейт Уол Мотор" започва сглобяването на свои модели у нас през 2011 г., обяви официален източник от отдела за чуждестранен бизнес на компанията.

Според споразумението, подписано между китайците и българската компания "Литекс Моторс", двете строят съвместно нов асамблиращ завод.

Той ще се намира в Баховица край Ловеч.

Съоръжението е планирано за производство на 50 000 автомобила годишно и ще стартира дейността си с цели четири модела, които в началото на септември получиха сертификация за продажби в ЕС.

Това са седаните Florid и Coolbear, SUV-ът Hover 5 и пикапът Wingle.


Гигантски аквариум с акули в Истанбул

Vesti.bg >> Гигантски аквариум с акули в Истанбул

350 чаши топъл чай до НДК на 24 октомври

Vesti.bg >> 350 чаши топъл чай до НДК на 24 октомври

Пловдив: 350 минути клавирна музика на живо, инициатива на доц. Албена Димова и нейни студенти с любезното домакинство на Народно читалище 'Христо Ботев'. Концертът с вход свободен започва ще продължи от 11 до 16.50 ч.

четвъртък, 22 октомври 2009 г.

Археолози разбулиха вековна мистерия

Vesti.bg >> Археолози разбулиха вековна мистерия

Официален дебют за Windows 7

Vesti.bg >> Официален дебют за Windows 7

Над 60% от онлайн покупките в ЕС се провалят

Vesti.bg >> Над 60% от онлайн покупките в ЕС се провалят

Испанско село се боядиса в цветовете на Windows 7

Dnevnik.bg >> Испанско село се боядиса в цветовете на Windows 7

Бюджетните хотели "Easy hotels" стъпват на българския пазар

Dnevnik.bg >> Бюджетните хотели "Easy hotels" стъпват на българския пазар

В австрийски супермаркет продават билети за космоса

News.bg>> В австрийски супермаркет продават билети за космоса

Излиза новата операционна система "Windows 7"

dir.bg >> Календар: Излиза новата операционна система "Windows 7"

Икономичните крушки като "убийци"

Vesti.bg >> Икономичните крушки като "убийци"

Божидар Данев: Банки, спрете да мачкате бизнеса!

Vesti.bg >> Божидар Данев: Банки, спрете да мачкате бизнеса!

сряда, 21 октомври 2009 г.

Гланц за устни срещу дрога

Vesti.bg >> Гланц за устни срещу дрога

"Гугъл" тренира възрастния мозък

Vesti.bg >> "Гугъл" тренира възрастния мозък

Технологии, откраднати от животните

Vesti.bg >> Технологии, откраднати от животните

Национална сензация – български писател на световно ниво!

rabotaveu.com >> Национална сензация – български писател на световно ниво!

При това, както се казва - "от нашата черга": емигрант и гурбетчия. Подробности

Уважаеми посетители на rabotavEU.com,


България роди писател, който се издава в чужбина, масово се чете и завладява сърцата на чуждестранната публика. Ние, гурбетчиите и емигрантите, като представители на най-смелата, най-решителната и най-предприемчивата част от българския народ, сме особено горди, че този човек произлиза от нашата черга!

Ето защо, като истински българи, ние поставяме препратка на българската секция на сайта към издателите на книгата, за да може всеки от Вас да се докосне до магията на твореца. За целта получихме разрешение от Alienbooks.net – партньори на Amazon.com – едни от най-големите издателски къщи в света. За съжаление, книгата се разпространява на български език все още като е-book, т.е. електронно издание. Загадка остава и истинското име на твореца – по негово изрично желание издателите не разкриха нищо друго освен псевдонима, под който пише – Dany King.

И така – книгата се казва “Германски импресии” и е толкова вълнуваща, че след като я прочетохме, ние всички плакахме... Не ни е срам да го признаем, защото същото се случвало и с американците, и с англичаните, и дори със студените германци.
Главният герой тръгва от аерогарата в София заедно с двама негови приятели и пристигат в Берлин. После в лагерите, след това – във вътрешността на страната... Така е описано, че човек все едно гледа филм. Но какъв филм! Триизмерен, цветен, изпълнен с вълшебни звуци – обгръща те, завихря те и те засилва право в най-дълбокото на живота!

Едва сега западняците успяха да прочетат (при това описано от едно първокласно перо!) какви точно са тези хора, които пристигат на тумби в родината им, тълпят се на опашките пред емигрантската полиция и тропат на вратите им, търсейки каквато и да е работа.
Лесно е да напишеш книга, седнал удобно пред горящата камина. Но както ни казаха издателите, нашата, българската книга е писана в центъра на самия водовъртеж – в емигрантските лагери, където пишеш, а в коридора се стреля, в обкръжението на всевъзможна паплач от “криминални престъпници, напуснали страната, за да избегнат правосъдието”.
Сам авторът (горкото момче!) лично е преживял всичко, описано в книгата. Това не са някакви измислени истории за вещици, пръстени и разни там шифри и небивалици. Тук мистиката е истинска, реална и поради това толкова вълнуваща!

Уважаеми посетители, Вие, които толкова се стремите да отидете на Запад!

Макар че някои от Вас не четат книги редовно, вземете “Германски импресии” и се потопете в атмосферата, която Ви очаква оттатък границата. Научете, че освен лъскавите магазини, блестящите авенюта и булеварди и мириса на парфюм, има и един друг свят, който не предлага чак толкова много “екстри”. Вижте този свят, пречупен през погледа на една романтична славянска душа и едновременно един истински мъж, типичен българин – решителен, твърд и свикнал да преодолява несгодите на действителността. Прочетете тази книга и после си задайте въпроса “Наистина ли съм готов да посрещна тези неща?”. Ако отговорът е “Да” – то тогава сте добре дошли при нас – направете своята регистрация и заминете в чужбина. Очевидно е, че нищо няма да Ви уплаши! Там ще Ви чака истинско слънце, което няма да “грее различно за всеки”.

Какво да пишем за заключение – ами отново, че сме много горди, че сме българи!
Ще се радваме, ако и други сайтове и издания разпространят вестта за български автор – предоставяме авторските права на настоящия материал безплатно. Можете да го препечатвате, да го публикувате от Ваше име – в случая няма проблем! Тъй като самите ние живеем и работим в Европа и май у нас все още никой не е писал за това, на нас ще ни остане сладката тръпка, че първи съобщихме на България тази новина!

За тези посетители, които не успеят да се оправят с Alienbooks.net, ще обясним как се купува книгата:

  1. Ще Ви се отвори директно страницата от Alienbooks. Отивате при книгата “German Impressions и натискате върху бутона “buy now”.
  1. Книгата струва пет лева. Ако платите във валута, можете да го направите online, с кредитна карта. Тогава обаче книгата излиза $ 5.99 или 3.31 английски лири. Ако платите в лева, трябва да преведете(чрез банков превод или пощенски запис) 5 лева до банковата сметка на представителите на Alienbooks в България, като задължително впишете Вашия e-mail в записа.

И така – приятно четене! Предстоят Ви незабравими вълнения и една истинска, дълбока тръпка! rabotavEU.com

На пето място в Европа сме по свръхтегло

Vesti.bg >> На пето място в Европа сме по свръхтегло

Обвързаните не обичат да спят прегърнати

BGNES >> Обвързаните не обичат да спят прегърнати

Как да поддържаме форма без спорт

BGNES >> Как да поддържаме форма без спорт

8000 сърби мечтаят за .......албанска булка

BGNES >> 8000 сърби мечтаят за .......албанска булка

Жената ќе еволуира во иднина Мадрид

Makfax.com.mk >> Жената ќе еволуира во иднина Мадрид

Првите луѓе во Америка живееле пред 16 000 години

Makfax.com.mk >> Првите луѓе во Америка живееле пред 16 000 години

Психолог описа българско училище от бъдещето

dir.bg >> Психолог описа българско училище от бъдещето

понеделник, 19 октомври 2009 г.

В Холандия строят плаващи къщи

Vesti.bg >> В Холандия строят плаващи къщи

Откриха най-спокойното място на планетата

infotourism.net >> Откриха най-спокойното място на планетата

Стотици хиляди левове откраднати от банкови сметки на българи

mediapool.bg >> Стотици хиляди левове откраднати от банкови сметки на българи

Показват неизвестни рисунки на Радичков

News.bg >> Показват неизвестни рисунки на Радичков

Показват находки от храма "Св. Св. Петър и Павел" в Търново

News.bg >> Показват находки от храма "Св. Св. Петър и Павел" в Търново

Студентски град се изнася в Перник – останали без общежитие наемат евтини квартири в миньорското селище

Стандарт >> Студентски град се изнася в Перник – останали без общежитие наемат евтини квартири в миньорското селище

неделя, 18 октомври 2009 г.

Миро ще представлява България на Евровизия 2010

bnt.bg >> Миро ще представлява България на Евровизия 2010

Мексикански танц във въздуха

bnt.bg >> Мексикански танц във въздуха

Правят тротоар, произвеждащ ток

dnes.dir.bg >> Правят тротоар, произвеждащ ток

Душът - развъдник на бактерии

infotourism.net >> Душът - развъдник на бактерии

Учени създадоха "сексуално цунами"

Dnevnik.bg >> Учени създадоха "сексуално цунами"

Услугата мобилен имейл на Nokia достъпна в България

News.bg >> Услугата мобилен имейл на Nokia достъпна в България

Международни дни на фотографията: Къщите в Старинен Пловдив

dir.bg >> Международни дни на фотографията: Къщите в Старинен Пловдив