събота, 23 февруари 2008 г.

Направиха кола без чистачки на стъклата

ProntoSofia >> Направиха кола без чистачки на стъклата

Microsoft предупреждава за проблеми с обновяващия пакет за Vista

Dnevnik.bg >> Microsoft предупреждава за проблеми с обновяващия пакет за Vista

Излиза първият сериен "мозък компютър"

News.bg >> Излиза първият сериен "мозък компютър"

Естественият подбор действа и в културата

Money.bg >> Естественият подбор действа и в културата
Признаването на реалността

Няма да е края на Македония. Дори напротив - най-после страната ще може да застане стабилно на собствените си крака. По-скоро някои там се страхуват за позициите си.

Аз си представям нещата така: признават се грешките; поднасят се извинения на засегнатите съседи и най-вече на македонския народ; прави се анализ, като се посочват причините и евентуално най-виновните и последните търпят някакво наказание, дори морално (освен ако не е свързано с причиняване на смърт или др. под. тежки престъпления, в съответствие със законите). И това е. Не е нужно като си признаят грешките да си направят харакири или дори си посипят главата с пепел - достатъчно е да бъде дипломатично, но достатъчно ясно, за да е разбираемо за всички.

Между другото, отдавна Македония е сравнявана с Черен Петър и може би наистина е така. Тежко му у когото е. Но ако е оставена сама на себе си - имам предвид не изолирано, но наистина самостоятелна и независима държава като съседите си, колкото и относително да е това -, може пък да донесе късмет на всички?

сряда, 20 февруари 2008 г.

Италианската бюрокрация казва сбогом на хартията

ProntoSofia >> Италианската бюрокрация казва сбогом на хартията

Уеб-базираното обучение

rfi.bg >> Уеб-базираното обучение

Многоуважаваната институция Collège de France, създадена през 1530 от Франсоа І, се отваря към електронния формат на знанията. Близо пет века след създаването си Collège de France позволява на студентите да свалят лекциите от Интернет с помощта на подкаст. Съвременна литература, история, физика – всеки може да си запише във формат мр3 лекцията, която иска и да си я слуша на спокойствие у дома. Само на няколко преки от Сорбона, в сърцето на Латинския квартал Collège de France представлява сърцето на френската наука, което е отворено към най-широката публика. Посещаването на лекциите в Collège de France е безплатно и е отворено за всеки. Най-големите специалисти по физика, литература или история идват да преподават тук на всички. Достъпът действително е неограничен, тъй като при влизане в амфитеатъра не се иска дори и лична карта. Нещо повече, основно правило на преподавателите е никога да не изнасят два пъти една и съща лекция. През тази учебна година Жерар Бери е натоварен с курса по технологични иновации. Как може един толкова сложен въпрос да се представи на достъпен език, Жерар Бери:

"Единственото задължително нещо е свободата. Ние сме осъдени на свободата и смятам, че това е нещо изключително... Мога да кажа, че за един час встъпителна лекция са необходими 4-5 месеца подготовка."

Само преди година, представянето по толкова достъпен начин на тази лекция щеше да бъде слушано от едва 400 души, пенсионери или студенти, способни да се придвижат до центъра на Париж вторник следобед. За щастие цифровите технологии и подкаста са налице, както споделя Пиер Корвол, администратор на Collège de France:

"Жалко беше, а и думата е слаба, че толкова труд по толкова много теми, които се променят всяка година не могат да стигнат до повече хора. Инвестицията, която направихме, за да стане технически възможно тази операция е голяма, но си заслужава усилията."

Резултатите от цифровизирането на лекциите далеч надхвърля очакванията. Само за шест месеца са регистрирани над 1 млн изтегляния на лекции. Това представлява истинска революция, която променя коренно облика на Collège de France. Вече половината от лекциите са достъпни в подкаст, а ако бъде осигурено финансиране и най-сложните лекции с графики и илюстрация ще бъдат на разположени като видео-подкаст. Очакванията са през тази година броят на свалените лекции да се удвои.

Подкастингът все още не е станал задължителен атрибут на повечето български сайтове, но много преподаватели в университетите са избрали уеб-базираното обучение.

Софийският университет и Университетът за национално и световно стопанство обявиха въвеждането на електронни магистърски програми. Докато те стартират, все повече преподаватели се съобразяват с заетостта на студентите и предлагат дистанционно своите програми чрез Интернет. Използването на Интернет е приоритет за младите преподаватели, но и техни по-възрастни колеги се възползват от предимствата на уеб-базираното преподаване. На своите сайтове освен традиционните лекции в обучението преподавателите предлагат схеми, фотографии, анимации, видеоизображения, самопроверка, подготовка за реализиране на самостоятелни разработни. От гледна точка на студентите предимствата са несравнимо по-добри. Увеличава се автономията на самите студенти, всеки един от тях може да учи със собствено темпо, без ограничения за време и място, със собствена стратегия за учене. А в същото време може да поддържа връзка с преподавателя чрез електронната поща, да участва в дискусии с него и със своите състуденти он-лайн. Особено полезни са сайтовете на преподавателите за задочните студенти, които имат много кратки занимания през семестъра. Освен това при тях има и чисто икономически ефект - намаляват се разходите за транспорт и престой по време на очните занимания. За преподавателите също има редица предимства. Те имат възможност за бързо и лесно осъвременяване на учебния материал и за публикуване на съдържанието на целия си академичен материал. Други предимства са гъвкавостта по отношение на преподаването и удобната комуникация с всички студенти. Сайтовете са използвани и за качване на презентации. Най-много преподаватели качват курсовете си в Интернет от природо-математическите специалности. В дисциплини като информатика дори се провеждат он-лайн семинари.

Мануела Манлихерова
Любомир Бояджиев

вторник, 19 февруари 2008 г.

Задейства се процедура за осиновяване на кучета

Задейства се процедура за осиновяване на кучета
При одомашняване на куче от ЗВК-Пловдив, новият собственик ще получи ветеринарномедицински паспорт, а животното ще бъде обезпаразитено и кастрирано. В 7-дневен срок след това, собственикът е длъжен да извърши и административна регистрация на кучето. Съгласно чл.175 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, кастрираните кучета са една от категориите, които са освободени от заплащане на "Такса за притежаване на куче".

Идел краят на Македония

dnes.dir.bg >> Идел краят на Македония

За мускулите и мозъците в недалечна Европа

dir.bg >> За мускулите и мозъците в недалечна Европа

Болестите променят човешкия характер

Нетинфо >> Болестите променят човешкия характер

Направиха екологични дрехи от мляко и царевица

ProntoSofia >> Направиха екологични дрехи от мляко и царевица