петък, 19 декември 2008 г.

45% от бюджета на ЕС отива за изследователска дейност

news.bg >> 45% от бюджета на ЕС отива за изследователска дейност

сряда, 17 декември 2008 г.

Обявиха края на грандоманските проекти

Обявиха края на грандоманските проекти

Цената на строителните проекти вече е с 15% по-ниска от заложеното, смята експертът

Проектите, в които инвеститорите влизат днес, ще бъдат с 20% по евтини от миналогодишните.

Това обви на пресконференция за това как кризата се отразява на строителните предприемачи в България инж. Николай Пехливанов - изпълнителен директор на "Грийн лайф" и предприемач на 2008 година, предаде БТА.

Според него най-силно промените ще повлияят на големите международни компании и инвестиционните фондове. Техните проекти най-често са мащабни, със сериозна и сложна за изграждане инфраструктура, което ги прави скъпи и неконкурентноспособни.
Пехливанов очаква големите проекти, които са обявени, но не са стартирали активно, да не започнат въобще. В настоящия момент при спад на цените на строителните материали, петрола и труда, себестойността на проектите може да бъде намалена до 15 процента, заяви експертът.

По думите му цената на земята е достигнала нереално високи стойности поради активността на спекулантите в този сегмент. Според него днес земята може да се купи на 50 процента от първоначално обявената цена, защото спекулантите са изплашени и искат бързо да затворят сделките. Това и намалената цена на строителството означава, че проектите, в които влизаме днес, ще имат до 20 процента по-ниска себестойност от сегашните, прогнозира той.

В ситуация на криза, най-важното за предприемачите ще бъде да съхранят основния си предмет на дейност и да продължат да работят. Възможност това да се случи, предприемачите виждат в работата по по-малки проекти, където и рискът е по-малък. Друг вариант е да се пристъпи към поетапно реализиране на по-мащабните проекти, като етапите следват нивата на търсене в съответния сегмент.

Все по-често в градовете ще се появяват малките сгради, тип кооперации, смята експертът. По думите му търсенето на клиентите обаче значително се промени в резултат на новите икономически условия. Сделки се сключват на най-ниските и най-високите ценови нива, а затворените комплекси, планирани като дом за средностатистическите семейства, остават на заден план, каза Пехливанов.
Според него най-голям остава рискът за тези, които са вложили голям първоначален капитал, а са закъснели с реализирането на проектите си.