събота, 4 юли 2009 г.

Как да не бъдем сред съкратените

dir.bg >> Как да не бъдем сред съкратените

04 юли 2009 / Profit.BG
Businessweek представя
10 съвета как да не се окажем в бюрото за безработни
Сн.: ЕРА/БГНЕС
В момента на мода са съкращенията и никой не е застрахован. Въпросът дори не е в това каква квалификация имате. Някой трябва да си отиде, а това означава, че никой не може да си позволи да се «скатава“ от работа точно в този момент.

Ето няколко съвета на Businessweek за това какво трябва и какво в никакъв случай не трябва да правите, ако искате да влезете в списъка на «тези, които остават“:


1. Помнете: Какво искате вие вече няма значение


Сега не само не е моментът да търсите повишение на заплатата, но и да се интересувате от каквито и да е други подобрения, като ползване на служебен телефон, кола или пък да критикувате качеството на кафето. Вече има само една дума в офиса и това е «Ние“. «Ние“ се справяме с кризата, «Ние“ постигаме добри резултати, «Ние“ имаме нови клиенти.

2. Променяйте се

Точно сега е моментът да се научите на «гъвкавост“ и «отвореност“. Научете се да вършите същата работа със съкратен бюджет и по-малко хора, да правите неща, които не са били ваше задължение преди. От тук следва и следващото правило:

3. Вече всичко е ваша работа

Ако покажете, че можете да работите на всяка позиция в тази фирма, ще имате голям плюс на ваша страна. С колкото повече отговорности умеете да се справяте, толкова по-незаменими ще бъдете. Вече не е достатъчно само да си вършите вашите задачи, а да бъдете незаменими.

4. Не се застоявайте до кафемашината

Все по-лошо впечатление правят хората, които се застояват твърде дълго край кафе машината и клюкарстват. Също така, в никакъв случай не се оплаквайте. Никой не обича тези, които се оплакват и философстват.

5. Неписаните правила днес са направо циментирани

Ако преди някои малки неща са се разминавали, сега вече не е така. Например, ако във вашата фирма е прието да отговаряте на и-мейл запитвания до 1 час, не си позволявайте да се забавяте по-дълго време.

6. Бъдете инициативни

Не чакайте някой друг да реши проблемите ви. Бъдете самостоятелни и се опитайте да предлагате нови идеи. Вземайте участие на оперативките.

7. Прозрачност

Всички трябва да са наясно какво точно правите вие и от какво голямо значение е вашата работа за компанията. Ако не е от чак такова значение, то постарайте се да поемате повече задачи.

8. Създавайте и поддържайте добри отношения

Трябва да сте в перфектни отношение с колегите си (така както може да ви закопае другарче, никой друг не може). Особено важно е мнението на HR-а. Този човек знае много за вас и може да помогне на вашата кариера (или да й попречи). Освен с хората от вашата фирма обаче, постарайте се да имате връзки и с други - никога не знаете от къде може да изникне добро предложение.

9. Трябва да имате Facebook

Социалните мрежи вече не са глупости, с които се занимават само тинейджърите. Вашият профил във Facebook е вашата визитка. Присъединете се към някоя група, поддържайте контакт със състуденти и съученици.

10. Спортувайте

На пръв поглед е странно, но експертите съветват да спортувате. Изследвания показват, че: хората, които са в добра спортна форма се грижат добре за себе си и лесно печелят уважението на околните, поставят си високи цели, както в работата, така и във всичко останало. Те вземат по-малко болнични и не се изтощават толкова лесно, защото са свикнали на дисциплина и хъс. Научете се и на други здравословни навици, като да се наспивате, да не препивате през седмицата, да не прекалявате с кофеина.

Сега върнете поглед назад и се оценете по тези десет точки.

Недостигът на сън е по-опасен за жените

Vesti.bg >> Недостигът на сън е по-опасен за жените

Тези изключителни шведи

dnevnik.bg >> Тези изключителни шведи

петък, 3 юли 2009 г.

Създадоха първия беззвезден хотел в Европа

Vesti.bg >> Създадоха първия беззвезден хотел в Европа

Гръцки повеи в лятната мода

vesti.bg >> Гръцки повеи в лятната мода

Тухлата догони панелката

dir.bg >> Тухлата догони панелката

Необходимо уточнение към заглавието (Йорадна): "Към края на миналата година стоманобетонните сгради в страната са 103 000 с 1 217 000 жилища в тях, тухлените сгради - 1 578 000 с 2 097 000 жилища, а 453 400 жилища се намират в 452 900 сгради с друга конструкция."

Футурологът, който вярва в киборгите

dnevnik.bg >> Футурологът, който вярва в киборгите

Семейство Симпсън вреди на еквадорските деца

dnevnik.bg >> Семейство Симпсън вреди на еквадорските деца

четвъртък, 2 юли 2009 г.

СМС: Мафията контролира Косово

Vesti.bg >> СМС: Мафията контролира Косово

Забележка: Вероятно навсякъде има мафия. Но тази статия показва едно: не трябва да се вярва на авторитетните организации в допълнение към авторитетните медии.

Най-посещавани места

rfi.bg >> Най-посещавани места

www.rodopipress.com

Ежегодно 2 милиона души изминават 600-километровия път между Бремен и Франкфурт в Германия; това е областта, превърнала се в декор от безсмъртните приказки на братя Грим. Идеята за организирането на този “път на приказките” принадлежи на бившия правосъден министър на провинция Хесен, Херберт Гюнтер. По време на едно свое посещение в библиотека в тогавашния Ленинград, той попаднал на книга от братя Грим и решил, че световноизвестните писатели трябва да бъдат почетени в родната им страна. Така била създадена асоциация, обединяваща всички места познати от приказките на Грим – общо около 60 на брой. Желанието на инициаторите е било не да създават нов Дисниленд, а напротив – да запазят чара на тези населени места с прекрасни природни пейзажи като например хълмовете на Хесен, долината на Везер или околностите на Бремен. Тук се намира и град Хамелн, известен с легендата за укротителя на плъхове, който през 1284-а година избавил местното население от нашествието на плъховете. Когато обаче не бил възнаграден за стореното той взел със себе си всички деца на Хамелн, които никога повече не се върнали. Малко по на юг се намира Касел, където е и къщата-музей на братя Грим; следват останките от замъка Сабабург, послужил за декор на “Спящата красавица”. Пътят води след това към Хагсфелд, в центъра на който се намира известната статуя на малкото момиче, вдъхновило братя Грим да създадат Червената шапчица. Фееричното пътешествие завършва близо до Франкфурт, в родното място на братята Ханау, където се издига и статуя с техните образи.

Във всички страни съществува традицията да се превръщат в музеи родните къщи на писатели и поети или местата, където те са творили. В Италия обаче асоциацията Иполито Ниево е отишла още по-далеч като е създала истински литературни паркове. През последните десетина години се появиха около 30 подобни паркове – на Данте в Парезе, на Данунцио в Пирандело… На практика всички области в Италия са представени като гъстота им е най-голяма на юг.

Всяко лято стотици туристи изкачват хълма Царевец на старата българска столица Търново, за да посетят големия музей на открито - средновековната крепост от времето на Второто българско царство. Туристите са привлечени от останките на патриаршеския и царския дворци, от известната Балдуинова кула. За по-силно емоционално възприятие на българската история е създаден специален спектакъл „Звук и светлина”, за който билетите бързо свършват и всички, които искат да го видят, знаят, че предварително трябва да имат резервация. Уникалната вечерна атракция се организира по заявка. Тя е една от четирите подобни атракции в света. Първият спектакъл е през 1985 година в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Основна роля в спектакъла е отредена на музиката, която пресъздава различните исторически периоди от живота на града, а многото светлини възкресяват пред публиката атмосферата на средновековния Търнов град. От миналата година туристите, които изпитват удоволствие от покачване на адреналина, имат възможност да наблюдават спектакъла, качени в балон с горещ въздух, на височина 100 метра над земята.

Единственото място, което съперничи на Царевец по посещения е Перперикон в Родопите. Според едни името на мястото идва от римската монета "перпера", сечена по време, когато Перперикон е християнизиран. Други смятат, че Перперикон е наречен на името на древния тракийски бог на камъка - Пер. Това не е толкова важно за многобройните туристи. Те са привлечени от внушителния скален град. Това забележително място е посетено през 2008 година от 187 хиляди човека. А през миналата година посещенията са се удвоили. Туристическите агенции организират групови и индивидуални посещения, но много хора сами предприемат пътешествие до грандиозните канари, обитавани някога от траките. Всяко посещение без археолог или местен екскурзовод се обезсмисля, защото се превръща в екскурзия за разглеждане на бели оформени скали. С гид туристите имат шанс да видят незабележими на пръв поглед неща. Още понече, че интересът не стихва и в близките години се очаква Перперикон да се нареди сред най-посещаваните дестинации в този район на света, каквито са Акрополът и Троя. Проблем е, че градът на тракийското племе беси не е леснодостъпен като другите два обекта.

Любомир Бояджиев, Мануела Манлихерова

Фотогалерия - Високо, високо, високо...

dnevnik.bg >> Фотогалерия - Високо, високо, високо...

Забележка: Бих публикувала това в ЛУ-сайта веднага, ако не предстояха избори. А не желая да забърквам ЛУ в политиката и да правя реклама на задкулисен участник в изборите, дори и косвена. Така че ще изчакам...

Видео-уроци за маймуни - Dnevnik.bg

dnevnik.bg >> Видео-уроци за маймуни - Dnevnik.bg

Авторът на филма "Дом": Късно е за песимизъм

Vesti.bg >> Авторът на филма "Дом": Късно е за песимизъм

сряда, 1 юли 2009 г.

Какви цветове ви подхождат

Vesti.bg >> Какви цветове ви подхождат

"Български имоти" ще предлага застраховки за ваканция в чужбина

dnevnik.bg >> "Български имоти" ще предлага застраховки за ваканция в чужбина

България преди вихъра на кризата

Dnevnik.bg >> България преди вихъра на кризата

Забележка: Като се четат подобни анализи преди избори, а и не само, винаги трябва да се има едно наум - все някъде има пропаганда, било в заглавието, било в анализа, та дори и във фактите...

Уокменът стана на 30 години

Dnevnik.bg >> Уокменът стана на 30 години

Фотогалерия: Новият музей на Акропола

dnevnik.bg >> Фотогалерия: Новият музей на Акропола

Покана за проекти за сътрудничество в областта на научно-техническите изследвания

dnevnik.bg >> Покана за проекти за сътрудничество в областта на научно-техническите изследвания

Нова възможност за финансиране на проекти в областта на туризма

dnevnik.bg >> Нова възможност за финансиране на проекти в областта на туризма

Първи работещ квантов процесор

Vesti.bg >> Първи работещ квантов процесор

Лекари: Вие сте на 20? Време е за бебе

Vesti.bg >> Лекари: Вие сте на 20? Време е за бебе

вторник, 30 юни 2009 г.

Разбраха коя е Елиза на Бетовен

Vesti.bg >> Разбраха коя е Елиза на Бетовен

Турски град става център за поклонение на християни

Vesti.bg >> Турски град става център за поклонение на християни

Италианците - вманиачени по врачки

Vesti.bg >> Италианците - вманиачени по врачки

“Троянски кон” убива рака

dir.bg >> “Троянски кон” убива рака

Алмуня: Възстановяването ще е мъчително бавно

dnevnik.bg >> Алмуня: Възстановяването ще е мъчително бавно

When you read my mind…

dnevnik.bg >> When you read my mind…

Приходите от туризъм в региона спадат

dnevnik.bg >> Приходите от туризъм в региона спадат

"Сиско България" заменя задграничните си пътувания с виртуални срещи

dnevnik.bg >> "Сиско България" заменя задграничните си пътувания с виртуални срещи"

От Космоса откриха ханския дворец в Болгар

Vesti.bg >> От Космоса откриха ханския дворец в Болгар

понеделник, 29 юни 2009 г.

Албена развива сватбен туризъм

News.bg >> Албена развива сватбен туризъм

"Икономист": Краят на пенсиите

Vesti.bg >> "Икономист": Краят на пенсиите

Във Венеция вече има жена гондолиер

Vesti.bg >> Във Венеция вече има жена гондолиер

Ann Demeulemeester Shop in Seoul by Mass Studies

Dezeen » Blog Archive » Ann Demeulemeester Shop in Seoul by Mass Studies

Жените със силиконов бюст изневеряват много по-често

ProntoSofia >> Жените със силиконов бюст изневеряват много по-често

"Фейсбук" се отваря и за "нечленове

dnevnik.bg >> "Фейсбук" се отваря и за "нечленове

Българското интернет пространство сред най-атакуваните в Европа

Money.bg >> Българското интернет пространство сред най-атакуваните в Европа