събота, 20 юни 2009 г.

Леко пухкавите хора - най-дълголетни

Vesti.bg >> Леко пухкавите хора - най-дълголетни

Глобяват за обида в нюйоркското метро

Vesti.bg >> Глобяват за обида в нюйоркското метро

петък, 19 юни 2009 г.

Јапонија нема веќе да биде втора економска сила во светот

makfax.com.mk >> Јапонија нема веќе да биде втора економска сила во светот

Топ 10 на най-добрите eвтини авикомпании

dir.bg >> Топ 10 на най-добрите eвтини авикомпании

Туризмът в Европа ще започне да се възстановява през 2010 г.

dnevnik.bg >> Според прогноза на "Евромонитор": Туризмът в Европа ще започне да се възстановява през 2010 г.

Самолет със слънчеви батерии

Dnevnik.bg >> Самолет със слънчеви батерии

6 Уникални манастирски комплекса

Neshtoto.com >> 6 Уникални манастирски комплекса

Погледнете отвъд познатото с "Един свят"

Vesti.bg >> Погледнете отвъд познатото с "Един свят"

Откриват обновения филиал на Ермитажа в Амстердам

Vesti.bg >> Откриват обновения филиал на Ермитажа в Амстердам

четвъртък, 18 юни 2009 г.

Ядем все повече боб, пиле и картофи

dir.bg >> Ядем все повече боб, пиле и картофи

Универсални къщи

rfi.bg >> Универсални къщи



Възможно ли е в близко бъдеще бездомните в големите европейски градове да бъде подслонявани в картонени къщи? Идеята може да шокира мнозина, но германска компания вече предлага къщи за социално слабите. Става дума за постройка от рециклирани вестници и картон, наречена с многозначителното Universal World House.

Идеята за тези жилища принадлежи на швейцарец, но те се произвеждат в германското градче Алтенхолц, на 40 км от границата с Дания. На пръв поглед няма нищо необикновено в тези жилища от 36 кв.м., с легла за 8 души разположени едно над друго. Не липсва и кухня, баня и тоалетна. При по-внимателно вглеждане може да се открие липсата на основния за строителството материал – цимента, който в много страни струва скъпо или просто липсва. “Стените на къщата са изградени от целулоза, импрегнирана със смола, а вътрешността има структура на пчелни кошери, разказва инженерът Мартин Шройдер. Създателите на тези необикновени постройки са категорични, че стените са напълно устойчиви. Въпреки че мнозина биха нарекли тези жилища “хартиени”, всъщност става дума за постройки със солидни основи, със стени, в които спокойно може да се забие пирон и с много добра изолация срещу студа или горещината. Общото тегло на този дом е само 800 кг, а за базовия модел трябва да се предвидят 5000 евро и няколко дни за изграждането му. Продължителността на живот за тези жилища от целулоза е 50 години. Освен за бездомните хора в европейските градове, този тип жилища могат да се използват в страни от третия свят, където милиони хора са прогонени от военни конфликти или опасни епидемии.

70 % от живеещите в Африка на юг от Сахара нямат достъп до прилични и трайни жилища. Тръгвайки от тази тревожна констатация французинът Тома Грание решава да възроди един античен метод на строителство, в буквалния смисъл на думата. Става дума за метод създаден преди 3500 години в Горен Египет, за който не са нужни нито тухли, нито дървесина, а просто кал. Стените са изградени изцяло от пръст, а основите са каменни. Покривът представлява свод, също изграден от пръст. Предимствата на тези жилища, са изключително ниската им себестойност и добрите условия за живот, които предлагат. За изграждането на тези постройки са необходими двайсетина дни.

У нас отдавна е позната земната архитектура. Някои от образците на тази архитектура са на повече от 300 години. Къщите, известни като плетарки, могат да се видят в Лещен, в Трявна, в Боженци и на много други места в страната. Основните материали, от които са изградени, са глина, слама и дърво. Така, тези къщи са екологични далеч преди да се заговори за екология. Те са и много устойчиви особено като се имат предвид атмсферните условия, на които са били подложени във времето. Преди време тези къщи се продаваха за около 2000 лева. В последно време офертите на реставрираните глинени къщи надхвърлят 20 000 лева. Днес в много от столетните постройки има вода, ток и телефон. На голяма част от къщите основите са от дялан камък. Уникалните качествата на къщите плетарки ги правят благоприятни за човека - влажност (50-54%), приятен вътрешен климат и тишина, която създава ненатрапчив вътрешен комфорт. Къща от глина приема много лесно адаптирането на различни системи за алтернативна топлинна енергия. Тя много лесно изпълнява условията на “енергийнопасивна сграда”.

Семейство художници от София са се заселили в такава къща край Търново и след добрата реставрационна работа са доволни, че не използват електричество за отопление. Самият градивен материал, от който е направена къщата, е изолация, която задържа топлината през зимата, а през лятото държи хладно. Глината се оказва и много добър материал за звукоизолация. Къщи от този тип могат да бъдат изпълнени днес в архитектурен стил, типичен за Българското възраждане, но могат и да изглеждат много съвременни.

Проблемът на кирпиченото строителство е, че е трудоемко. Използва се предимно ръчен труд и процесът е три пъти по-дълъг, отколкото при бетона и тухлите. Този тип строителство се оказва много удачен за еднофамилни къщи и за къщи, използвани за селски туризъм. Архитектът Георги Георгиев се прочу с амбицията да възкреси технологията на строителство на старите майстори. Той построи една глинена къща в Самоков, в която живее ромско семейство. Къщата е изградена по социалния проект "Да помогнем на бедните да си помогнат сами". Преди началото на проекта бяха сформирани две бригади от социално слаби хора, които преминаваха през специален курс на обучение.

Планът на арх. Георгиев да бъдат изградени още глинени къщи за социално слаби се препъна в липсата на нормативната уредба за стандартизиране на подобно строителство. С непечена глина архитектът сега гради своя къща в село Чифлиците. Иначе технологията се използва основно за реставриване на вече съществуващи кирпичени къщи.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

"Стъклен таван" и "стъклен асансьор" спират кариерите на жените

dnevnik.bg >> "Стъклен таван" и "стъклен асансьор" спират кариерите на жените

В Германия пускат улични автомати за... злато

Vesti.bg>> В Германия пускат улични автомати за... злато

вторник, 16 юни 2009 г.

Учителите в ЕС - немотивирани, в БГ не било толкова зле

Vesti.bg >> Учителите в ЕС - немотивирани, в БГ не било толкова зле

Това сочи доклад на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество

Снимка: БГНЕС

Над 75% от учителите в Европейския съюз смятат, че не получават достатъчни насърчения за повишаване на качеството на обучението, а в 60% от училищата в съюза се прекъсват часове поради лошо държане на учениците.

Такива са някои от изводите в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), представен в Брюксел.

Това е първата разработка, даваща възможност за международно сравнение на условията, в които работят учителите по света.

Според доклада над 90% от учителите в Белгия, Ирландия, Норвегия и Австралия смятат, че не получават никакви поощрения за повишаване на качеството на образованието.

Не чак толкова песимистично настроени са учителите в България и Полша, сочат данните.

Като цяло 38% от участвалите в допитване учители са заявили, че работят в училища, в които има недостиг на преподаватели, особено квалифицирани.

Освен лошото държане на ученици, което проваля часове, други пречки пред нормалния учебен процес са свързани с отсъствия, закъснения, отправяни заплахи между учениците.

Според доклада около 13% от времето на учителите преминава в поддържане на реда в класните стаи. В България, Естония, Литва и Полша този процент е по-нисък.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гуриа, който представи доклада, призова настоятелно да се насърчават учителите, които искат да повишават качеството на своето преподаване.

Висококвалифицираните преподаватели са от ключово значение за успешно прилагане на образователните политики, изтъкна той.

Сега в ЕС има около 6,5 млн. учители и те всички се нуждаят от подкрепата на образователните власти, за да могат да осигуряват добро образование. Изисква се решимост и ангажираност от политиците в подкрепа на нашите учители не само да повишават квалификацията си, а и да се подобряват работните им условия, заяви комисар Ян Фигел, който отговаря за образованието, обученията и културата.

Милиони за големи моркови

Vesti.bg >> Милиони за големи моркови

Бедните спят по-лошо

Vesti.bg >> Бедните спят по-лошо

Пуснаха "кашерна" интернет търсачка

Vesti.bg >> Пуснаха "кашерна" интернет търсачка

Годишнина от създаването на автомобилната компания "Форд"

dir.bg >> Годишнина от създаването на автомобилната компания "Форд"

Подземен град

Makfax.com.mk >> Подземен град

Италианските младежи пият по-малко от връстниците си в чужбина

ProntoSofia >> Италианските младежи пият по-малко от връстниците си в чужбина

Слуховете

rfi.bg >>Слуховете

Начинът за предаване на информация от уста на ухо, известен още като “уста на уста” или на някои места като “арабски телефон” си остава най-доброто средство за разпространяване на слухове. При устното предаване са възможни всякакви изкривявания, а анонимността се запазва. Интернет се явява перфектният съвременен носител на слуховете, но в същото време обаче става дума за писмен начин на предаването й. След 11 септември 2001 по Интернет започнаха да се разпространяват всякакви слухове, включително и снимката на сатаната, чийто образ се забелязвал в дима от ударените кули на Световния търговски център в Ню Йорк. Най-интересният слух след 11 септември обаче бе свързан с прословутите 4 хиляди евреи, които не отишли на работа в трагичния ден. Няколко дни преди атентата те били предупредени от израелски служби за сигурност да не ходят на работа в този ден. В основата на този слух отново стои Интернет, защото е тиражиран за първи път от електронния сайт на ливанска телевизия, близка до Хизбула т.е до ислямистките движения.

¼ от поляците живеят по селата, а селското стопанство осигурява едва 2 процента от БВП на страната, но въпреки това в Полша получава сериозни земеделски субсидии от ЕС. За да стане това факт обаче, Варшава трябваше да се съобрази с европейското законодателство в тази област или с така наречените директиви. Именно тези европейски правила станаха повод за появата на много слухове особено в разгара на предишната кампания за европейските избори. По традиция, популистките партии обичат да плашат избирателите, за да представят по-късно като единствените защитници на техните интереси. Един от слуховете, който бе пуснат в Полша преди четири години бе, че съобразявайки се с директива на ЕС, полското министерство на здравеопазването е наредило да се премахнат всички лястовичи гнезда от селскостопанските постройки. Това естествено предизвика вълна от недоволство сред земеделците и природозащитниците. В крайна сметка стана ясно, че министерството е издало просто наредба за хигиена на местата, където се отглежда добитък.

И в България Интернет е перфектния носител на слухове.
Със слухове се подхранват форуми, блогове. Когато у нас стане дума за слухове и Интернет темата се свързва със случая, който засегна Първа инвестиционна банка. Точно преди година мнозина клиенти на банката се хванаха на въдицата, че банката ще фалира и те ще загубят парите си. Слухът тръгна от три сайта и обиколи всички форуми, ICQ-та, разнесе се чрез SMS-и. Резултатът бе блокиране на клоновете на банката с опашки от чакащи да изтеглят парите си. Едно неофициално разследване всъщност показа, че зад онлайн източници на разпространение на слуха стоят офлайн първоизточници с интереси да дестабилизират работата на банката. Най-логичното обяснение, което противостоеше на недоброжелателните слухове, бе зад тях стоят евентуални бъдещи купувачи на банката с цел да и смъкнат цената. Банката продължи да работи без проблеми, но експериментът използвайки най-простия механизъм с манупилация на общественото доверие, се оказа успешен. Загубиха клиентите на банката, които повярваха и изтеглиха депозитите си, защото загубиха лихвите по тях. Този прост механизъм има своята дълга история в България. Преди промените хората се информираха какво става в страната им като си предаваха информация от ухо на ухо. Тази склонност към слуховете се запазва и до днес. Като жители на Балканския полуостров българите се състезават с албанците и румънците по това, че се информират от слухове за всичко, което засяга живота им, включително и по европейска тематика. Констатацията е в резултат на проучване на „Евробарометър”. Всеки трети гражданин у нас се доверява на слухове, което е два пъти повече от средноевропейското ниво. Цените, инфлацията, миграцията и безработицата са най-честите теми, обекти на интерпретация на слуховете. Освен от медиите и по слухове много от хората няма как да разберат какво се случват, се отбелязва още в изследването на „Евробарометър”. Причина за това изследователите виждат във все още малките възможности на по-голяма част от хората в България да пътуват в другите европейски страни.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

dnevnik.bg >> Green enough? Try again…

dnevnik.bg >> Green enough? Try again…

Потребителите са чувствителни към етикета "честен и справедлив"; по-важно, при по-висока цена твърдението изглежда по-достоверно...

Извод - високата цена и доверието вървят заедно. Вероятно защото хората очакват екопродуктите или тези с етикет "честен труд" да са с по-висока себестойност за производителите...

Киселото зеле - Най-мощният афродизиак

chrisbrown.log.bg >> Киселото зеле - Най-мощният афродизиак