събота, 30 май 2009 г.

80% от малките хотели фалират

dir.bg >> 80% от малките хотели фалират

Стопанката на дома за ангели

dnevnik.bg >> Стопанката на дома за ангели

dnevnik.bg >> На гости на Зелената планета* - Даманхур

dnevnik.bg >> На гости на Зелената планета* - Даманхур

Ресторант с меню от покълнали семена

dnevnik.bg >> Закълни се

четвъртък, 28 май 2009 г.

Нова технология може да осигури 1/4 от световната енергия

Vesti.bg >> Нова технология може да осигури 1/4 от световната енергия

Най-агресивните кучета в света са... английските кокер-шпаньоли?

bgfactor.org >> Най-агресивните кучета в света са... английските кокер-шпаньоли?

Доброволческия труд

rfi.bg >> Доброволческия труд

На 30 май събота отбелязваме Денят на доброволеца по Европейската доброволческа служба. Какво точно означава да си доброволец?

Невъзможно е да се говори за доброволците в Европа без да се спрем на Европейската доброволческа служба. Според проучване на Евробарометър през 2007, трима от всеки десет европейци участват в доброволчески инициативи, а това означава, че повече от 100 млн хора от ЕС отделят от времето си, за да работят безвъзмездно в защита на околната среда, на правата на човека или в подкрепа на социално слабите. Европейската доброволческа служба е инициатива на Европейската комисия като част от Програмата "Младежта в действие" и е създадена през 1990 в Италия от пет доброволчески асоциации от Франция, Италия, Англия и Белгия. Идеята им е била да координират действията си в Европа. Постепенно към тях се присъединяват нови асоциации и в момента Европейската доброволческа служба наброява 67 членове в 27 страни. Службата цели да развива солидарността и толерантността между младите хора, и особено да насърчава създаването на социално единство в Европейския съюз. От няколко години Европейската доброволческа служба се бори 2011 да бъде обявена за година на доброволците. Отговорът от ЕК се очаква съвсем скоро.

Да си доброволец не се ограничава вече само в това да помагаш на благотворителна организация. Все повече сектори търсят хора за по няколко часа седмично. През последните години в Германия се появиха много агенции за доброволци, чиято цел е да свържат желаещите и структурите, които търсят доброволци. Наскоро кафетерията на един от домовете за възрастни хора в Бон бе спасена именно благодарение на доброволци. Зад щанда в кафетерията на дома

В началото на 2008 тя загубва работата си, само година преди пенсионирането си. Тя решава да се заеме с доброволческа дейност и се обръща към агенцията за доброволци, създадена от властите на град Бон през 2006. Моника Вихерт:

“ Можеше да избера в зависимост от това дали предпочитам да работя в екип или сама, дали предпочитам да се занимавам с възрастни хора или деца или пък с разнасяне на храна. Доброволци се търсят за всички нива.”

От тази година, агенцията за доброволци има интернет сайт, който улеснява търсенето на дейност в определена област. Сайтът се посещава средно от по 1000 души месечно, а агенцията има създадени вече около 300 профила на доброволци.

Всяка втора неправителствена организация у нас използва труда на доброволци, от което следва, че трябва да бъде приет закон за доброволната дейност. Организациите, които работят с доброволци като Български червен кръст, Каритас България, Националният алианс за работа с доброволци, Блу линк, CVS имат проект за закон. В проекта за закона се урежда полагането на доброволен труд, както и критерии и стандарти за осъществяване на доброволна дейност като цяло. В други източноевропейски страни като Чехия, Унгария, Полша и Румъния отдавна действа законодателство за доброволния труд. Хората, които работят като доброволци обаче не се смущават от факта, че доброволческата дейност няма ясен статут. Смущава ги това, че някои от платените служители на организациите, които работят с доброволци, се държат с тях като работодатели с наемни работници. Дразни ги и поведението на "клатене на крака" от същите тези служители. Сред водещите мотиви е да им интересно и съзнанието, че помагат на други хора, споделя 15 годишната Камелия, която се включва редовно в кампании на Младежкия Червен кръст. Като доброволци работят дори ученици като нея от средното училище. Изследване на фондация "Отворено общество" сочи, че най-много доброволци има сред хората на възраст между 18 -25 години и между 31 и 40 години. Те прегръщат идеята да отдадат време и сили, защото доброволният труд им дава онова, което обикновено работата не им предлага - свободният избор. Освен това работят в среда, в която срещат доброта. Сферите, които най-силно привличат българските доброволци са образованието, грижата за децата в нужда, благотворителните инициативи и кампаниите в защита на околната среда. За младите хора доброволческата дейност предоставя възможности да развиват комуникационните си умения, да работят в екип, научават се да разработват проекти. У нас вече има и корпоративни доброволци. Повечето от тях работят в българските офиси на международни компании. В TNT има корпоративна програма към Световната програма по храните. Доброволците се включват в международни инициативи, като тези от европейските страни, сред които и България, участват най-често в програмата за Танзания „Изхранване в училищата”. Доброволците се грижат за изграждането на кладенци за питейна вода, санитарни помещения и кухни и провеждат обучения за усвояване на хранителни и хигиенни навици сред танзанийските деца. Някои от българските корпоративни доброволци участват и в проекта” Помощ от първа ръка”. Това е един от най-вълнуващите проекти, защото участниците в него са винаги в готовност да заминат по всяко време за място, което е пострадало от бедствие.

Любомир Бояджиев, Мануела Манлихерова

сряда, 27 май 2009 г.

Созопол още 1000 г. по-стар

Vesti.bg >> Созопол още 1000 г. по-стар

Vmusic.bg ви пуска музика онлайн

Vesti.bg >> Vmusic.bg ви пуска музика онлайн

Крадци измислиха специални стълби за високи етажи

dir.bg >> Крадци измислиха специални стълби за високи етажи

Изкупната цена на розите се срива

dnevnik.bg >> Изкупната цена на розите се срива

София ще бъде домакин на Европейски ден за финансиране на МСП

dnevnik.bg >> София ще бъде домакин на Европейски ден за финансиране на МСП

Засилва се подкрепата за екофермите

dnevnik.bg >> Засилва се подкрепата за екофермите

Чужденци разпродават имущество по Черноморието

News.bg >> Чужденци разпродават имущество по Черноморието

неделя, 24 май 2009 г.

Да се стопиш за един месец

dir.bg >> Да се стопиш за един месец

Две лоши причини да купите жилище

Dir.bg >> Две лоши причини да купите жилище

Radio France Internationale Sofia 103.6

rfi.bg >> Хората, заразени със спин остаряват по-бързо...

Хората, заразени с вируса на СПИН и с хепатит, остаряват по-бързо. Това стана ясно на семинар по клинични изследвания на френската Национална агенция за изследване на СПИН и хепатит, който се състоя в Париж, информира читателите си вестник Монд. По време на семинара бяха публикувани изследвания, които показват появата на патологични изменения в метаболизма, познавателните способности и сърдечно-съдовата система на носителите на ХИВ. Така организмът остарява по-бързо и причинява ранната поява на болести, свързвани с напредналата възраст при здрави хора...

Над 20 хил. ученици дефилираха във Варна за 24 май

News.bg >> Над 20 хил. ученици дефилираха във Варна за 24 май

Как да празнуваме 24 май

News.bg >> Как да празнуваме 24 май

Мнозина твърдят - и не без основание, че 24 май е сред най-хубавите български празници.

Някак си е мила темата за словото, за духовното, за книжовността, българщината, науката...

Денят е толкова голям в родовата памет на българина, че гражданите биват мигом запленени от някои спомени, хубавите речи, писания, венци по паметниците и т.н.

Духът на 24 май ни завладява и за наша радост ни кара да забравим за средата, в която живеем през останалите 364 дни в годината.

Какво се прави на този ден, ще попита някой. Едно време правехме манифестации - на които вървяхме и махахме, радвайки се, че и отгоре ни махат.

В демократичното ни битие ситуацията се попромени - в търсене на нови форми за израз на признание и благодарност към „четмото и писмото"...

Нов канибализъм с чиновническа помощ

Money.bg >> Нов канибализъм с чиновническа помощ

Домейни на кирилица до края на годината?

Vesti.bg >> Домейни на кирилица до края на годината?