събота, 28 август 2010 г.

"Щастливо неведение"

Щастливо ли е наистина?

Яне Янев: Управлява ни банда, има тежка цензура

dnes.dir.bg >> Яне Янев: Управлява ни банда, има тежка цензура

четвъртък, 26 август 2010 г.

Сенчестата страна в романа "Вещицата от Портобело"

Тази страна или е убягнала от вниманието на Паулу Куелю, или съзнателно не е искал да я види.

Приятелят на героинята от тайните служби, който накрая урежда мнимата й смърт и изчезването й от обществената сцена, всъщност не се е запознал и сближил с нея случайно. Това е била неговата секретна задача. Възможно е и част от публичните проблеми, които тя е имала, да са били режисирани и дирижирани от британските тайни служби (уж "най-добрите в света", а всъщност най-обиграните в лъжите и манипулациите, заедно с американските)...

И така, тя изчезва, уж мъртва, като отива да живее с него някъде на тайно място. И вероятно започва да работи за същите тайни служби. Защото може ли да стои така, а къде другаде да работи? Точно това е, което те са целели.

Мислех си тези дни за илюзиите на хората по света и особено на Запад за техните тайни служби. Какви ли не достойнства им приписват, които те нямат...

Във всеки случай, не бих искала да съм на нейно място и със сигурност няма да бъда никога... Най-малкото, защото не съм вещица, а също защото мен само се опитват да ме смажат.

"Водя парада"

Някои хора обичат да водят парада, образно казано. Т.е. от една страна, те обичат да водят други хора, а от друга - да се показват. Може би също така се стремят да контролират ситуацията в по-голяма степен от другите. Мога да предположа с голяма доза на сигурност, че такива хора са екстроверти и имат нужда да общуват и да се срещат с много хора, като не е изключено да имат проблеми с развиването на отделни по-близки взаимоотношения.

Те вероятно си намират начин да вършат това, от което имат нужда, независимо дали ще се занимават с политика или не... подобно на една много известна историческа личност (може би Александър или Филип Македонски), който казал, перефразирам, че по-добре пръв на село, отколкото втори в столицата.

А що се отнася до политиката, тя май винаги е била свързана с власт и водачество, повече, отколкото с "начина на колективно вземане на решения" (Wikipedia). Вероятно по-точното наименование на "политология" е "властология".

Индивидуализъм-колективизъм. Социализъм-капитализъм.

Може би не капитализмът победи социализма, а индивидуализмът победи колективизма в Студената война.

Само че сега там, където имаше повече индивидуализъм, преобладава колективизъм чрез манипулирането мисленето на индивидите и обществата...

Мога да мисля и сама - нямам нужда от суфльори.

Отвсякъде ни внушават какво трябва да мислим...

сряда, 25 август 2010 г.

Илюзия, загуба, печалба

Не бива да скърбим за илюзии. Загубата на илюзия е печалба.

Всъщност покойната Ванга казваше, че не бива да скърбим и за загубата на любими хора (имайки предвид смъртта им), защото те отиват на по-добро място.

Не бива да скърбим за реални значими за нас хора, които отиват на по-добро място (макар това да е приложимо най-вече за родителската и за вселенската любов). Тъжно е, ако те отиват на по-лошо място... Ако пък си стоят там, където са били, тогава не е нужно да се вълнуваме излишно.

А за хора, които нямат значение за нас, няма пък защо да говорим изобщо...

Защо хората с такова желание стават тайни агенти?

Не съм сигурна дали наименованието е точно, но смисълът е, че се съгласяват да бъдат марионетки в ръцете на тайните служби срещу някакви често дребни облаги (в сравнение с това, което дават в замяна) или поради шантаж (да си спестят евентуални неприятности и саботажи) - вероятно най-често първото -, без да знаят за какво точно ги използват всъщност. Знам поне няколко души от моите познати, по-близки и по-далечни, които по всяка вероятност са се ангажирали с това.

Защо сега, след "реалния социализъм", да е по-почтено и приемливо да си таен агент и да действаш зад гърба на и често срещу интересите на близките, приятелите и познатите си? Защо априори приемат, че тайните агенти са някакви ... във всеки случай много по-достойни, по-почтени, по-... различни от действително гадните хора (щом могат да вършат това) с гадна работа. Защото така им се внушава от пропагандата? А западняците са убедени, че те са и продължават да бъдат "добрите" .

Дали, ако хората имаха по-реална представа за бигбрадърската ситуация, биха отказали да го правят?

Ако повечето хора не биха били склонни да го правят и държат повече на своята индивидуална лична свобода и почтеност, вероятно би имало повече шанс повече хора в повече държави, които получават заплати, за да защитават и пазят страната си (или общността, към която принадлежат), действително да вършат това, а не да служат на големи братя с неясни, а всъщност егоистични, нехуманни и престъпни цели.

вторник, 24 август 2010 г.

Професионални манипулатори и лъжци

Днес има редица професии, които правят точно това: манипулират хората чрез лъжи и натиск, психологически и физически (последния нерядко уж извършван от други, с които са свързани тайно, а не от тях). Могат да си направят гилдия, която вероятно би включвала политици, служители в тайни служби, PR, журналисти, работещи в други (освен секретните служби) силови структури...

Когато учих педагогика с многото психологически предмети, един от най-важните принципи, които запомних, бе "Не вреди!". Но в случая психологическите, социологическите и всякакви други знания и достижения на човечеството се използват за постигане на често лични и групови (кланови или не знам какви) цели и за прикриване на истинските цели с красиви думи. На принципа "Манипулирай!".

Обикновеният човек не може да се мери с тях, не може да ги надлъже или надманипулира, особено ако не приема, че това е нормалният  начин на функциониране на обществото. Не може да е нормален, защото виждаме, че сме пред екокатастрофа и пропагандата започна да обработва общественото мнение, че планетата е изчерпала ресурсите си и човечеството трябва да се фокусира върху експанзия в космоса и други планети... Последното разбира се ще бъде възможно за ограничен кръг хора ("Господарите на света", Биг Брадър/Брадърс) и за онези специалисти, които те смятат за необходими за собственото си оцеляване.

Единственото, което можем да направим в отговор на това, е да бъдем максимално искрени и да се придържаме доколкото е възможно към истината. Все едно, те са специалисти и ако пожелаят да разберат нещо, ще намерят начин да го направят, с или без думи.

Макар че има една страна от човешката природа, свързана с духовността и Бога, която вероятно никога не биха могли да разберат. Първо, защото знанието (дори тяхното) вероятно не я познава достатъчно добре и второ, защото това зависи не само от тях, но и от Бог и доколко той (или това, което наричаме Бог) желае и позволи да бъде разбран.

понеделник, 23 август 2010 г.

Италианската мафия си общувала чрез телевизията

dnes.dir.bg >> Италианската мафия си общувала чрез телевизията

Италиански мафиоти изпозвали популярно телевизионно предаване, за да изпращат кодирани съобщения помежду си.
По време на програмата, посветена на футбола и наречена "Това, което е футболът", телевизионните зрители имат право на глас, като изпращат кратки съобщения с най-различни коментари, съобщава в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА. Някои от кратките съобщения обаче били изненадващо несъдържателни, маловажни или лаконични. Това породило съмнение у съдии-следователи от дирекцията за борба с мафията в Италия.

В хода на разследването било установено, че точно тези съобщения били изпращани до мафиотски босове, които излежават присъди в италиански затвори. В посланията имало кодирани съобщения до затворниците.

За успешния изход от разследването помогнали и пазачи в затвор, които успели да подслушат телефонен разговор на роднина на излежаващ присъда мафиот. В разговора той разкрил подробно как телевизионната програма била използвана като канал за комуникация между мафиотите.

Продуцентите на предаването заявиха, че не са знаели за действията на мафиотите, а водещата Симона Вентура каза, че е шокирана.

Това е пореден пример за изобретателността на италианските мафиоти. През април стана ясно, че затворникът Салваторе Пеше използвал музикално радиопредаване, за да получава кодирани съобщения. Преди пет години той беше пратен в италиански затвор по подозрения за участие в международен трафик на наркотици. Пеше използвал нелицензираното радио "Олимпия" в калабрийския град Розарно, за да комуникира със свои съратници на свобода, както и с жена си.

Фалшивият Джони Деп показа колко са зле медиите у нас. Как се случи всичко?

e-vestnik.bg >> Фалшивият Джони Деп показа колко са зле медиите у нас. Как се случи всичko?
Елена Кодинова*

неделя, 22 август 2010 г.

Госпожа Роуз, Розе, Розиен или Розеова?

vesti.bg >> Госпожа Роуз, Розе, Розиен или Розеова?

Лингвистичните традиции за изписването на имена могат и да създадат проблеми