петък, 8 август 2008 г.

Италианска книга класифицира мъжете като къщи

prontosofia >> Италианска книга класифицира мъжете като къщи

четвъртък, 7 август 2008 г.

Маймуните са застрашени от изчезване

netinfo >> Маймуните са застрашени от изчезване

Планират строителство на три луксозни хотела край Сопот

aimoti.com >> Планират строителство на три луксозни хотела край Сопот

Щипят редовно от банковите карти

dir.bg >> Щипят редовно от банковите карти

07 февруари 2008 / News.dir.bg

Около 120 оплаквания на граждани за източване на кредитни и дебитни карти са постъпили през 2007 г. в Помирителната комисия по платежни спорове (ПКПС). 

Това каза председателят й Димитър Ананиев, цитиран от БТА. През 2006 г. подадените в ПКПС жалби за подобни картови измами са били само 6. Според Ананиев измамите с дебитни и кредитни карти са се увеличили многократно в последните години. 
След като в нашата комисия, която не е толкова известна на широката общественост, оплакванията са се увеличили в пъти, какво остава за техния реален брой, каза той. В близо 99% от случаите става въпрос за подправяне на карти с помощта на сканиращо устройство. 
Ананиев посочи, че около 30-40% от заведените от комисията производства са били уважени от страните и се е стигнало до цялостно или частично възстановяване от банките на откраднатите суми. Помирителното производство, което завежда комисията, e около два месеца. През това време се разменят становища на банката и на картодържателя и се търси решение, без да се водят съдебни дела. 
Много деликатен е казусът с вината и поемането на отговорност в случаите на такива измами, коментира Ананиев. Ако картодържателят е загубил чантата си с кредитна карта вътре и с написан на лист ПИН код, то той носи вина в случай, че някой се възползва от това, но в останалите случаи на картови измами става въпрос за криминално престъпление, за което картодържателят няма никаква вина и отговорност, обясни той. 
Банките обаче също не искат да носят отговорност, тъй като не са знаели за престъплението и са извършили коректно плащането. Според Ананиев трябва да се промени Законът за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи и да се прецизират много добре текстовете, отнасящи се до подобни казуси, така че да бъдат защитени интересите на гражданите. Вече почти всички големи предприятия превеждат заплатите на служителите си по банков път, близо 40% от българите имат дебитни или кредитни карти, това засяга интересите на цялото общество, каза председателят на ПКПС. 
Според Ананиев предпоставка за разрастването на тези престъпления е фактът, че повечето българи не завеждат съдебни дела за откраднати от картите им 300 или 400 лв. Обикновено не се източват суми, надвишаващи 800-1000 лв, каза той. 
За производството пред Помирителната комисия не се дължат никакви такси за завеждане и разглеждане на спора.

сряда, 6 август 2008 г.

Много по-евтина почивка чрез чуждестранни агенции !?

dir.bg >> Наказват хотели заради двойни цени
News.dir.bg - 06 Август 2008, 16:44

... вчерашното признание на председателя на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова, че е резервила почивката си на Златни пясъци чрез австрийска агенция накара в. Стандарт да сложи новината на челно място в днешния си брой. Така пакетът, в който влизат дори самолетни билети, излиза между 20 и 50% по-евтино, отколкото ако си платиш на родна фирма, пресмята изданието. 

Диета според възрастта

netinvo >> Диета според възрастта

понеделник, 4 август 2008 г.

Енергоспестяващи безжични рутери за дома

dnevnik.bg >> Енергоспестяващи безжични рутери за дома
от Александър Александров [164 прочитания] 

Мрежовият разработчик D-Link представи серия безжични маршрутизатори за дома с вградена "зелена" технология за спестяване на електроенергия и защита на околната среда.


Първите продукти от тази серия, които спестяват до 40 процента от електроенергията за захранване, са Gigabit Router DIR-655 и Wireless N Quad Band Gigabit Router DIR-855.

В моделите е вградена технологията D-Link Green Ethernet, за автоматично отчитане статуса на връзката. Допълнително спестяване идва и от възможността за софтуерно програмиране на устройството за отчитане активността на Wi Fi радио сигналите.

Книга за 7 минути

news.bg >> Книга за 7 минути

неделя, 3 август 2008 г.

Брюксел ще облекчава изпитите за еврократи

dnevnik.bg >> Брюксел ще облекчава изпитите за еврократи
Броят на кандидатите е спаднал драстично

Кръгла маса за слънчевото затъмнение

news.bg >> Кръгла маса за слънчевото затъмнение

Астрономи, физици и астрофизици от цял свят проведоха вчера, 2 август, в Новосибирск в рамките на конференцията „Слънчевата корона и физика на плазмата" кръгла маса, посветена на слънчевото затъмнение от 1 август, съобщава РИА Новости.


Учени от САЩ, Германия, Испания, Индия, Чехия, Полша, Австралия, Гърция, България и др. споделиха впечатленията си от наблюдаваното в Новосибирск и други руски градове слънчево затъмнение, където то беше пълно.

Слънчевите затъмнения са изключително важно събитие за астрономите.
Те помагат да се уточнят елементи, отнасящи се до орбитата на Земята около Слънцето и на Луната около Земята, размерите на трите космически тела и да се получат други данни.

Например по време на затъмнението през 1919 г. астрономът Артур Едингтон експериментално е проверил един от ефектите, предсказани от общата теория на относителността - той доказва, че Слънцето огъва праволинейните светлинни лъчи от звездите, пред които минава.

Всяко слънчево затъмнение е уникално и неповторимо, тъй като се случва в различен период, с различна слънчева активност, твърдят учените.  

Сибирските астрономи обърнаха внимание на някои нехарактерни явления този път.

Заместник директорът на Института за слънчева и земна физика на Сибирския клон на Руската академия на науките(РАН) Виктор Григориев отбелязва, че по време на затъмнение учените на са могли да видят двата дълги коронални лъча във външния слой на слънчевата атмосфера (Слънчевата корона), които е трябвало да се появят. 

„Сега трябваше да се наблюдават два дълги лъча в екваториалната плоскост. Те не се виждаха, което е малко необичайно", казва той и допълва, че не може да предположи на какво се дължи това - „В момента е трудно да се каже, трябва да се анализират материалите, да се сравнят данните". 

Първите анализи на големия снимков материал, получен от телескопите, се очакват след три-пет месеца, а пълният им анализ - по-дълго време, казва Григориев и подчертава, че астрономите и астрофизиците се отнасят към онези учени, които събират данни няколко минути, а ги изследват години. 

Учените не очакват революционни открития, но и не отричат, че след обработката на данните могат да се появят досега неизвестни факти.