неделя, 3 август 2008 г.

Кръгла маса за слънчевото затъмнение

news.bg >> Кръгла маса за слънчевото затъмнение

Астрономи, физици и астрофизици от цял свят проведоха вчера, 2 август, в Новосибирск в рамките на конференцията „Слънчевата корона и физика на плазмата" кръгла маса, посветена на слънчевото затъмнение от 1 август, съобщава РИА Новости.


Учени от САЩ, Германия, Испания, Индия, Чехия, Полша, Австралия, Гърция, България и др. споделиха впечатленията си от наблюдаваното в Новосибирск и други руски градове слънчево затъмнение, където то беше пълно.

Слънчевите затъмнения са изключително важно събитие за астрономите.
Те помагат да се уточнят елементи, отнасящи се до орбитата на Земята около Слънцето и на Луната около Земята, размерите на трите космически тела и да се получат други данни.

Например по време на затъмнението през 1919 г. астрономът Артур Едингтон експериментално е проверил един от ефектите, предсказани от общата теория на относителността - той доказва, че Слънцето огъва праволинейните светлинни лъчи от звездите, пред които минава.

Всяко слънчево затъмнение е уникално и неповторимо, тъй като се случва в различен период, с различна слънчева активност, твърдят учените.  

Сибирските астрономи обърнаха внимание на някои нехарактерни явления този път.

Заместник директорът на Института за слънчева и земна физика на Сибирския клон на Руската академия на науките(РАН) Виктор Григориев отбелязва, че по време на затъмнение учените на са могли да видят двата дълги коронални лъча във външния слой на слънчевата атмосфера (Слънчевата корона), които е трябвало да се появят. 

„Сега трябваше да се наблюдават два дълги лъча в екваториалната плоскост. Те не се виждаха, което е малко необичайно", казва той и допълва, че не може да предположи на какво се дължи това - „В момента е трудно да се каже, трябва да се анализират материалите, да се сравнят данните". 

Първите анализи на големия снимков материал, получен от телескопите, се очакват след три-пет месеца, а пълният им анализ - по-дълго време, казва Григориев и подчертава, че астрономите и астрофизиците се отнасят към онези учени, които събират данни няколко минути, а ги изследват години. 

Учените не очакват революционни открития, но и не отричат, че след обработката на данните могат да се появят досега неизвестни факти. 

Няма коментари: