събота, 4 септември 2010 г.

1/3 от учениците - жертви на кибертормоз

dnes.dir.bg >> 1/3 от учениците - жертви на кибертормоз

Къде? v. Какво?

Прочетох някъде във връзка с доброволчеството извлечена от практиката поука, че по-важно е човек да избере не къде, а какво да прави. Но това не се отнася само до доброволчеството. Макар, разбира се, понякога "къде" да се оказва решаващо, например при определени политически условия.

Що се отнася до изборите, в живота си непрекъснато избираме между различни неща. И може би, за съжаление, в немалко случаи не осъзнаваме, че сме в ситуация на избор и възможностите, между които трябва да изберем. Фактически правим избор, а после се оказваме изненадани от развитието и резултатите.

От друга страна, избирайки несъзнателно може би означава, че избираме интуитивно, т.е. следвайки вътрешния си глас и импулс. Невинаги това е по-лошо и всъщност животът би бил безкрайно труден, ако не невъзможен, ако отделяхме толкова много внимание върху изборите си.

Може би осъзнатостта, заедно с целеполагането и планирането, прави от избора решение?

вторник, 31 август 2010 г.

Гигантски тролове в Норвегия?

operationkino.net - Гигантски тролове в Норвегия?

Става дума за тийзър трейлър на предстоящ норвежки псевдо-документален филм „The Trollhunter”, в който група студенти се опитват да разкрият правителствена конспирация, имаща за цел да прикрие съществуването на гигантски тролове.

понеделник, 30 август 2010 г.

Ще се издавим ли? - 5 неоспорими факта за глобалното затопляне

e-vestnik.bg - Ще се издавим ли? - 5 неоспорими факта за глобалното затопляне
Камен Петров

"Ти ли си това?" " Is that you?" oil technic / Художник: Мирослав Йотов

http://www.facebook.com/#!/photo.php?pid=4482444&id=76787152301&fbid=420272872301

В днешно време всичко може да бъде използвано от съвременните инквизитори, за да разпнат онова и тези, които искат да подчинят и манипулират.

"Работещо момиче" след 20 години

Когато го гледах първия път, съм била в началото на 20-те си години.

Вчера, при повторното гледане след толкова време и преживяното междувременно, се питах защо толкова харесвахме тогава него и други американски филми, защо ги приемахме като откровение и самата истина...

От една страна, тогава имаше един период на по-хуманистично и човешко американско кино, или може би този аспект на американското кино, този тип холивудски филми тогава се търсеха и бяха станали популярни.

От друга страна, нашият свят се бе провалил, нашето виждане за света се бе оказало погрешно и бързахме да приемем неговото отрицание. Искахме да вярваме, че въпреки че нашето се е провалило, все пак светът си е наред и върви напред...

Сега, когато и отрицанието изглежда грешно и се проваля пред очите ни (на тези, които разбират), дали само аз изпитвам усещането за безпътица? Изглежда няма друго достатъчно силно и надеждно отрицание на сега гостодстващия англо-саксонски модел освен екологията и надвисналата екологична катастрофа. Природата, поне за мен, е най-мощния, непозволяващ пренебрежение и отлагане показател за неговите фундаментални слабости.

И отново и отново си задавам въпроса: а сега накъде? За себе си, в практически план, и за обществото - в познавателен.