събота, 2 октомври 2010 г.

Нов дом за човечеството

vesti.bg - Нов дом за човечеството

четвъртък, 30 септември 2010 г.

Дали не продължавам да се хващам на едни и същи номера?

Ако да, чудя се защо и какво да направя, за да престана да се занимавам с това, респективно да не продължавам да губя време, енергия и нерви напразно.

Може би най-добре е да си "сложа капаците" и да гледам само към целите си, да си наложа да не обръщам внимание на другите неща, които не са жизненоважни за мен.

Няма да казвам, че съм уморена. Защото умората няма значение, ако си струва.

Трябва да оцелявам и да се боря за по-достоен живот за себе си, доколкото е възможно...

сряда, 29 септември 2010 г.

Игълбъргър: Гърция няма историческо право да оспорва името

BGNES News - Игълбъргър: Гърция няма историческо право да оспорва името

Гърция няма историческо право да оспорва името на Македония и спорът е ненужен и неоснователен, заяви бившият държавен секретар на САЩ Лорънс Игълбъргър."Страната, която днес се нарича Македония, се наричаше така и по времето, когато бе част от бивша Югославия. Дали този факт доведе до сериозни проблеми между Гърция и Югославия или между Гърция и Югославска Република Македония? Имаше недоразумения, които избухваха от време на време, но никога не достигаха до точка, която да заплашва мира в региона. И защо да ескалират дотам?", заяви Игълбъргър. Според него е неразумно и глупаво една нация да бъде изнудвана за своето членство в международните организации, чиято цел е да защитават мира и своите членове от агресия на трети страни. В програмата "Гласът на народа" на телевизия НТВ той се спря и на агресивната кампания на гръцкия външен министър Димитрис Друцас в ООН. Игълбъргър е категоричен, че Гърция няма право да си присвоява античната македонска история. "Гърция твърди, че Македон или Македония и Александър Македонски са нейни. Това е невярно твърдение и е редно някой да го заяви. Античните гърци са смятали Македония за полуцивилизована страна, която за тях е била източник на суровини и нищо повече. Подемът на Македония по време на Филип и неговия син Александър е бил посрещнат със силно безпокойствие и военна съпротива, чийто резултат е било страшното поражение на полисите Атина и Тива. Филип и Александър са били смятани за тирани, които подтискат свободата на гърците. Това, че съвременните гърци твърдят, че античното македонско царство е тяхно, е лъжа и игнориране на един исторически факт", категоричен е Игълбъргър.БГНЕС припомня, че Лорънс Игълбъргър е авторитетен американски дипломат, отлично запознат със ситуацията на Балканите. Той започва кариерата си на дипломат през 1957 г. В периода от 1961 до 1965 г. служи в посолството на САЩ в Белград, вече бивша Югославия. След това се завръща в САЩ, където е помощник на съветника по националната сигурност Хенри Кисинджър. По времето на президента Джими Картър Игълбъргър е назначен за посланик в Белград. На този пост той остава в периода от 1977 до 1980 г. През 1982 г. президентът Роналд Рейгън го назначава на високопоставен пост в Държавния департамент. При неговия наследник Джордж Буш баща Игълбъргър вече заема втория по важност пост в американското външнополитическо ведомство – заместник-държавен секретар /1989 г./. В края на мандата на президента Джордж Буш-баща след оттеглянето на държавния секретар Джеймс Бейкър във връзка с предизборната кампания, Игълбъргър за кратко оглавява Държавния департамент на САЩ от 8 декември 1992 до 19 януари 1993. /БГНЕС

Скопие / Македония

вторник, 28 септември 2010 г.

Ако някой искрено ми е казал какво мисли за мен и то не е било ласкаво

Не мога да се сърдя, ако някой искрено е изразил каквото си е мислил... Поне бързо ми минава, дори да съм го приела по-емоционално в началото. Защото  искреността е едно от условията за истината. Дори да не смятам, че казаното е било истина. Дори да ми е прозвучало малко грубо... защото да изразим какво наистина мислим понякога може да е доста трудно и понякога се осмеляваме да го направим само когато сме в състояние на някакъв афект.

Проблемът не е в искреността, а обратно  - в неискреността или в това, че се дава простор за съмнения в неискреност. Понякога казаното може да звучи толкова двусмислено, че може да се тълкува по два и дори повече противоположни начини. И така много да прилича на изказванията на политиците и дипломатите, т.е. на свързано с политика. И то точно тогава, когато смятам, че се касае за личния ми живот, който искам да е контролиран, доколкото е възможно, само от директно въвлечените...

Искреност, почтеност и спонтанност - това е, към което се стремя и аз самата и вярвам, че те струват много повече от захаросаните лъжи и илюзиите.