понеделник, 1 септември 2008 г.

Правила за здраве и дълголетие от Изтока

netinfo >> 15 правила за здраве и дълголетие от Изтока

"Не слушай нищо, което те дразни, не говори празни приказки, не прави излишни движения, не задържай в главата си суетни мисли"

До Северния полюс с кораб

news.bg >> До Северния полюс с кораб

Разтапящият се лед отваря едновременно Северозападния и Североизточния морски проходи. 

Открити водни площи се простират из цяла Арктика и сега за пръв път в човешката история може да се стигне до Северния полюс с кораб по вода.

Това пише екологичният редактор на вестник The Independent, цитиран от money.bg. 

Корабните компании са готови да се възползват от открилата се възможност и ще се опитат да съкратят маршрутите си с хиляди мили. Учените обаче, предупреждават за „спирала на смъртта".

Нови сателитни снимки, заснети преди дни показват, че разтопилият се лед е отворил прочутия Северозападен проход - пътят през островите на Канада от Атлантическия до Тихия океан, който напразно са търсили много мореплаватели през столетията. Същото важи за Североизточния път (на руски Севморпуть, Северният морски път ).

Това са важни географски „постове" и те ни сигнализират, че глобалното затопляне се ускорява. Това може да се види и на картата за ледовете на Арктика, публикувана на 30 август 2008 г. от Националния център за сняг и лед на САЩ NSIDC.

През миналата седмица американската агенция заяви, че за последните 30 години наблюдения тази година ледът в Арктика отбелязва втората година на най-силно свиване.

Някои учени прогнозират, че до пет години през лятото ледът може да изчезва напълно, който процес в голяма степен се задвижва от само себе си и ще се самоусилва. Белият лед се сменя с вода, чиято тъмна повърхност поема повече топлина, затопляйки океана и разтапяйки още повече лед.

Дават 1000 лв. заплата на младши експерт без опит

news.bg >> Дават 1000 лв. заплата на младши експерт без опит

Мариана Конова

1000 леваза младши експерт без опит обещават от МДДАР. 

Най-добрите 322-ма кандидати, изявили се в 4-тия централизиран конкурсза младши експерти на министерството, ще имат възможността да постъпят на работа в звената за управление на средства от ЕС.

Там те ще получават удвоено месечно възнаграждение- между 600 и 1000 лева, обяви на брифинг министър Василев.

Регистрацията за конкурса за младши експерти стартира днес и ще продължи до 14 септември тази година.

Това става по електронен път чрез попълване на онлайн-бланкана сайта на МДААР. 

Изискванията към кандидатите са да имат завършено висше образование степен бакалавър или магистър, или завършен колеж със степен професионален бакалавър. 

Няма специално изискване за натрупан професионален опит.

Самият конкурс ще се проведе от 29 септември до 3 октомври в тестови центрове в пет града на страната - София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас.

Кандидатите ще се явяват на два вида изпитни тестове - основен и специализиран.

Всички, които успешно преминат конкурса, ще станат част от националната база данни, от която всяка администрация може да си търси подходящи кандидати.

До този момент на трите предишни конкурса за младши експерти са се явили общо 1536 кандидати, от които вече има 94 назначени младши експерти в 41 администрации.

Припомняме, един от основните упреци на Еврокомисията към нас е липсата на кадрови потенциал за работа по еврофондовете.