петък, 15 август 2008 г.

news.bg >> Какво да правим при гръмотевична буря...

Всяка година в началото и в края на лятото се разразяват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви. 

В тази връзка министерството на извънредните ситуации апелира за повишено внимание при възникване на гръмотевични бури и дава практически съвети:

Какво да правим, ако ни настигне буря?

- Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него.
- Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Дръжте се на разстояние от съседа си.
- Ако сте на велосипед, слезте от него.
- Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети.
- Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.
- Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди.
Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
- По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите, ако са обгорели, могат да се спукат.
- Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото.
- За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
- При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

Закуска на тревата, или Какви са предимствата на зелените покриви в града

netinfo >> Закуска на тревата, или Какви са предимствата на зелените покриви в града

четвъртък, 14 август 2008 г.

Смокините укрепват костите, кивито се бори с астмата

netinfo >> Смокините укрепват костите, кивито се бори с астмата

В кивито има и полезни влакна, които спомагат за нормалното ниво на холестерол в кръвта

Профил "Макс"- Адакс

sgrada.com >> Профил "Макс"- Адакс
Основна категория: отопление, климатизация, вентилация, хладилна техника

Допълнителни категории:
- паркет, ламинирани подови покрития

Тип дейност: Вносител
Централен офис: град СОФИЯ

Представителства:
- ПЛОВДИВ / ПЛОВДИВ / ПЛОВДИВ
бул. Руски № 80 
Телефон: 032/ 652631, 682853 
Факс: 032/ 64 1241 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
София, м-н BERG, бул. Тодор Александров 179 (срещу кино Арена 
Телефон: тел.: 02/ 822 91 72 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
София, м-н BERG, бул. Мадрид 40 (до кръстовището с ул. Черковна 
Телефон: тел.: 02/ 946 10 03 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
София, м-н BERG, бул. Г. М. Димитров (до бензиностанция Лукойл) 
Телефон: тел.: 02/ 868 10 59, 0896 835 129 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
Варна, м-н BERG, ул. Отец Паисий 44 
Телефон: тел./факс: 052/ 602 061, 614 039 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
В. Търново, м-н BERG, ул. Полтава (с/у Военно у-ще) 
Телефон: тел./факс: 062/ 633 303, 0896 893 203 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
Благоевград, м-н BERG, ул. Крушово 5 (ъгъла с бул. Васил Левски) 
Телефон: GSM: 0894 727 770 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
Монтана, м-н BERG, бул. Трети март 67 
Телефон: GSM: 0895 595 639 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
Карлово, м-н BERG, ул. Александър Стамболийски 18 
Телефон: GSM: 0895 595 638 

- СОФИЯ / СТОЛИЧНА / СОФИЯ
ул. Йоаким Кърчовски 8 (до хот. Родина) 
Телефон: тел./факс: 02/ 953 35 97; 951 59 43; 


Последна актуализация:
25 Юли, 2008г. - 16:35




Дейност

ADAX Норвегия.Конвекторни електрически отоплителни панели за къщи, вили, хотели и др.Стенни отоплителни панели с регулатор за стайна 
температура. Влагоустойчиви модели за баня. 
Възможности за седмично програмиране на различни температурни 
режими.



Допълнителна дейност

Фирма “ТЕРМОКС” ЕООД е официален представител за България на фирмите “KRONOTEX” – Германия и “PERGO” – Швеция, световни лидери в производството на ламинирани подови настилки. 
Ламинираните подови покрития “KRONOTEX” са произведени от натурална дървесина, несъдържащи вредни химични вещества, с високо износоустойчиви качества, като най–популярен клас е АС4/кл.32, който е с износоустойчивост за средно натоварени обществени сгради. Много важно е да се отбележи, че продуктите на “KRONOTEX” не задържат каквито и да е замърсявания и опасни за здравето бактерии. Ламинираният паркет от марката “KRONOTEX” притежава релефна повърхност, която максимално се доближава до ефекта на естественото дърво и разбира се благодарение на този релефен слой, явяващ се втори такъв е фактор за по-високата износоустойчивост на материала. Подложният слой е от HDF, което на практика представлява най–твърдата и здрава основа при ламинираните паркети. Clic2Clic е най–новата технология за сглобяване на ламинирани паркети, тя е с импрегниран защитен слой, непозволяващ проникването на влага под паркета. 
“PERGO” – моделите ламиниран паркет с тази марка се прeдлагат с петдесет години гаранция. Покривният им слой се състои от пет пласта ламинат с ултравиолетова защита и вградени титанови микро частици, осигуряващи уникална здравина и износоустойчивост. При клик системата се наблюдава тройно заключваща сглобка. Ламинираният паркет се предлага със Sound block – фабрично положена обезшумяваща подложка, допълнително подобряваща звукоизолацията. “PERGO” може да се използва в комбинация с водно или електрическо подово отопление при условие, че съществува възможност за контрол на температурата на повърхността на пода.
Също така сме вносителни на естествен трислоен паркет “BARLINEK”–Полша с доказани качества както на международния, така и на нашия пазар. Паркетът “BARLINEK” се състои от 3 слоя естествено дърво, разположени напречно един спрямо друг, пресовани и здраво слепени с екологично чисти лепила. Горният, лицев слой на планката е фабрично защитен със 7 пласта екологично чисти акрилни и керамични лакови покрития, заздравени с UV лъчи. Трислойният паркет представлява един готов, завършен продукт, специално фабрично изсушен, оформен, импрегниран, лакиран. При него всички изменения, които претърпява дървото по време на съхнене, обработка и оформяне, а именно - измятане, огъване, намаляване на обема и промяна на геометрията, поради изсъхване, (и поради това отваряне на фуги) изменения, настъпващи след лакирането, като например драстична промяна на цвета и други, вече са приключили, за разлика от обикновения паркет. Стабилността и здравината на сглобяване на индивидуалните планки се гарантира от оригиналната идея на специалистите от “BARLINEK” – BARCLICK. 



Сглобката BARCLICK устоява на най–силните напрежения между индивидуалните елементи на настилката, и същевременно лесно се разглобява при необходимост. Паркетът BARLINEK може да бъде циклен, минимум 4 пъти (през около 12-15 години).
Предлагаме и всички видове аксесоари–изолационни подложки, лайсни (алуминиеви, месингови и дървени), первази (дървени, MDF и PVC), силикони и лепила, необходими при монтажа на паркета производство на фирмите “PRINZ”, “MYCK” и “ASPRO”. 
Фирма “ТЕРМОКС” е и официален вносител на конвекторни отоплителни тела марка “ADAX” – Норвегия. Предлагат се над 100 различни модела по отношение на габарити и мощности, както и по видове регулиране – с механичен термостат, с електронен термостат, дигитален термостат и дистанционно радио регулируем термостат. Отоплителните панели са подходящи за отопление на всякакъв вид помещения – днрвни, кухни, стай, бани и промишлени згради. При отопление на по–големи площи панелите могат да се комбинират, както и да бъдат свързани в система с централно регулиране и програмиране. “ADAX” не заема място, не изисква трифазно напрежение или подсилена инсталация, монтира се бързо и лесно без къртене и прах. Тайната на изключителната икономичност е не само в прецизния терморегулатор, но и в специалния конвекторен нагревател. Голямата площ на топлоотдаване предизвиква интензивна конвекция, което осигурява равномерна температура в цялото помещение. Ниската температура на нагревателния елемент предпазва въздуха от изсушаване и свежда до минимум прахоизгарянето. Това прави “ADAX” безвреден за астматично и алергично болни. Към отоплителния панел може да се включи енергоспестяваща приставка за седмично програмиране на икономичен режим, която по зададена от вас програма, автоматично ще понижава температурата през нощта и през деня, когато сте извън жилището и съответно ще осигури желаната температура, когато помещението се обитава. Това ще понижи разхода за електроенергия с до 30%, без да се наруши вашия комфорт.


Приложено Ви изпращаме актуални ценови листи за покупки на едро и каталози на предлаганите от нас продукти. 


Надяваме се на едно бъдещо съвместно ползотворно сътрудничество.


Ако имате въпроси, касаещи настоящето писмо или се нуждаете от допълнителна информация, не се колебайте да ни потърсите на посочените телефони

Настилки

 DNES.BG Форуми -> Настилки

...

Помещенията в офиса могат да бъдат много и с различно предназначение - съответно настилките са различни и с различна якост. Но най-общо критериите са износоустойчивост и комфорт, добрия външен вид не се коментира - той е задължителен. 

Стандартен пример: 
входна област - гранит или винилови настилки, 
коридори - винилови настилки или мокетени плочи, 
работни помещения - винилови настилки или мокетени плочи, 
кабинети - паркети или мокетени плочи, 
при повдигнати (инсталационни) подове - мокетени и винилови плочи. 

Според фирмените стандарти могат да се изпълняват специални дизайни или да се подбират цветове. 
Мокети на рола също са приложими, но да се внимава с якостта им - има отчетливо разделение между "domestic" и "contract" качествата. На външен вид, за неспециалиста, е чудно защо по-дебел и комфортен мокет е понякога в пъти по-евтин от друг, по-груб, мокет Впрочем при мокетните плочи също има домашни качества - внимавайте. За съжаление търговците у нас най-често имат грижата единствено да си продадат стоката и затова - като питаш: "става ли за...", отговарят: " Разбира се! Точно за Вас е! " 
Решението - 
Консултирайте се и с незаинтересовани специалисти, също така с информацията в интернет. Питайте непременно за гаранции и какво означават те! (Внимавайте със "ситния" текст). Като правило прфесионални решения не се търсят в супермаркета - търсете специализирани фирми и комплексни решения - те излизат по-евтино в крайна сметка. 

За повече информация и on-line консултации: http://www.podovinastilki.com

Водата - проблем и добра инвестиция

money.bg >> Водата - проблем и добра инвестиция

вторник, 12 август 2008 г.

1 ден за регистрация на фирма

internetreklama.com  >> 1 ден за регистрация на фирма 
11. 09. 2006 

От 2007 г. заявленията се подават не в съда, а в Агенцията по вписванията

САМО за 1 ден желаещите ще могат да си регистрират фирма след началото на 2007 година.

Това ще стане, след като заработи единният търговски регистър. С неговия старт в началото на следващата година регистрацията на търговските дружества ще става по административен, а не по съдебен ред.

Новият механизъм за регистрация на фирми е едно от задължителните условия на Европейския съюз, който България трябва да въведе. С пускането на единния електронен търговски регистър в действие търговците ще се вписват единствено и само в него, а не както е до момента в 29 отделни регистъра, които се съхраняват към фирмените отделения на 28-те окръжни съда и Софийския градски съд.

Регистърът ще е публичен, а достъпът до него ще може да стане както през интернет, така и от всяко от 112-те териториални звена на Агенцията по вписванията. Всеки търговец ще може лично да проследи как се движи неговата регистрация и в случай че установи някакви нарушения, може да сигнализира за тях.

Въвеждането на единният търговски регистър, който ще се управлява от Агенцията по вписванията, изисква и всички вече съществуващи търговци да се пререгистрират. Ако имате регистрирана фирма, то вие трябва да знаете, че след като заработи регистърът, в срок от 3 години вие ще трябва да направите пререгистрация на своето дружество. В случай че не направите това в указания срок, дружеството ще бъде заличено от регистъра по служебен път. За в бъдеще документите за регистрация ще могат да се подават в поделенията на Агенцията по вписванията към всеки окръжен съд, без да е задължително да са по седалището на фирмата. При регистрацията всеки търговец ще получи собствен идентификационен номер (ЕИК). За действащите фирми това ще е досегашният им номер по БУЛСТАТ.

Документите

За да се извърши регистрация или пререгистрация на търговско дружество, трябва да си подготвите определен набор от документи.

При пререгистрация на вече съществуваща фирма са необходими удостоверение за актуално състояние и актуален учредителен договор за всички търговски дружества с изключение на АД-тата и кооперациите, които трябва да предоставят устав. Иска се и заявление за регистрация, която е по образец.

Удостоверението за актуално състояние се издава от окръжния съд по седалище на фирмата и е безплатно. Заявленията по образец, които ще се подават при регистрация или пререгистрация на търговски дружества, вече са изготвени от Агенцията по вписванията. Те ще могат да бъдат намерени както във всяко от поделенията на агенцията, така и в електронния регистър, откъдето ще могат да бъдат изтеглени по електронен път. Подаването на заявленията може да става на хартиен носител или по интернет. Независимо от начина на подаването, който сте избрали, тежестта му е една и съща. Важно е да се знае, че изпращането на документите по интернет може да стане само ако собственикът на фирмата разполага с електронен подпис.

Документите, необходими за регистрация на ново търговско дружество, остават същите както до момента с тази разлика, че регистрацията вече ще е административна, а не съдебна. Задължително е заявителят да попълни заявление по образец.

След като необходимите документи са подадени, регистрацията се извършва в срок до края на следващия работен ден. Ако са възникнали нередности при подаването на заявлението, търговецът получава отказ, като срокът за отстраняване на проблемите започва от момента на получаване на отказа. Отказът може да бъде получен и по електронен път.

Уникалност на търговското име

ВЪВЕЖДАНЕТО на единен търговски регистър изисква всяко дружество да има уникално фирмено наименование. След подаването на документите за регистрация или пререгистрация се прави проверка за уникалност. В случай че при подаване на заявлението се установи, че има няколко фирми със съвпадащи имена, то те ще трябва да бъдат променени или по желание на заявителя, или по служебен път. Ако се окажете в такава ситуация, на вас, както и на другите търговци ще се даде срок от 2 месеца, за да направят промяна на имената си. Ако след изтичането на този срок промяна не е извършена, пререгистрацията става служебно -към старото име се прибавя името на населеното място по седалище на фирмата. Например ако има 2 фирми с наименование “Веселин Григоров” ЕТ, но едната е вписана в София, а другата във Варна, то софийската фирма ще се наименува “Веселин Григоров София” ЕТ, а варненската -”Веселин Григоров Варна” ЕТ.

В случай че от един и същи град има няколко фирми с идентични имена, в тях ще бъде включен и съответен номер за поредност. Ако и двете фирми са със седалище във София, то към името им ще бъде прибавяно число. “Ако има съвпадане на имена на дружества, трябва да се знае, че нито един търговец няма да запази старото си име”. Това заяви пред “168 часа” шефът на Агенцията по вписванията Димитър Цветанов. Желаещите да регистрират нова фирма ще могат да запазят предварително желаното от тях име. Това става, преди да е започнала процедурата по регистрация на фирмата. Очаква се таксата за резервиране на името да бъде 50 лева независимо от вида на дружеството, което ще се регистрира.

Новите такси

От 01.01.2007 г. влиза в сила и новата Тарифа за държавните такси. Според тази тарифа от догодина търговските дружества ще се регистрират в търговския регистър по нови по-високи такси. Така например вписването на обстоятелства за едноличните търговци вече ще струва 35 лв., а не както е в момента 20 лв. Регистрацията на събирателно и командитно дружество ще струва 130 лева вместо 120. Дружествата с ограничена отговорност ще заплащат за вписване в търговския регистър 160 лева, като до момента те плащаха за това 120 лева. Най-скъпа ще продължи да бъде регистрацията на банки и застрахователни дружества, за която от догодина ще се заплаща 1700 лева вместо досегашните 1500 лева.

Лора Стефанова

Още за четене :
Регистрация на фирма през 2007От 1 юли 2007 г. се увеличават таксите за фирми...
Свиват разходите за регистрация на фирмаВдигат таксите за вписване, но отпадат за БУЛСТАТ Разходите при...
Регистрация на фирмаНа един търговски регистър от цивилизацията Едва ли има собственик...
Регистрация на фирмаПроект за търговски регистър предвижда Откриваш фирма за часове Бизнесът...
Пререгистрация на фирмаПроект Перегистрират 1.5 млн. фирми до 2010 г. Търговската регистрация...

понеделник, 11 август 2008 г.

Боян Рашев: Трябва да покажем на инвеститорите как да не вредят на природата

dnevnik.bg >> Боян Рашев: Трябва да покажем на инвеститорите как да не вредят на природата
управляващ партньор в "Денкщат България"

от Албена Борисова, albenab@dnevnik.bg

Проектът за нов общ устройствен план на община Царево стана поредният повод за противопоставяне между екоактивистите, от една страна, и община и инвеститори, от друга. Екологичните оценки на плана бяха приети след двукратно отлагане от Министерството на околната среда и водите заради възраженията на природозащитниците, че се засяга природният парк "Странджа". Кметската управа на Царево и авторите на проекта обаче твърдят, че с плана се гарантира устойчиво развитие на общината. По темата разговаряме с Боян Рашев, управляващ партньор в "Денкщат България" (Denkstatt) - една от първите консултантски фирми в страната, която предлага стратегии за устойчиво развитие.


Г-н Рашев, може ли общият устройствен план на Царево да гарантира устойчивото развитие на общината? 

- Не познавам в конкретни детайли проекта за устройствения план на Царево, но е факт, че той не е съобразен с ограниченията, наложени в природния парк "Странджа". Това обаче не е основният проблем в случая. Проблемът е, че България се намира във фаза, в която всеки смята, че най-лесният начин да направи пари е като построи една сграда и я продаде. Но този проблем скоро ще бъде решен от само себе си, защото цените на имотите непрекъснато падат. Има свръхпредлагане и няма интерес към тях.

Но щетите върху природата ще останат... 

- Така е. Лошото е, че има бизнесмени, които са решили, че много ще спечелят от такава дейност. Не се осъзнава, че печалбите от курортите вече не могат да бъдат както преди 4-5 години, когато не бяха толкова много, а и обслужването беше на ниско ниво. В района на Царево вече има изградени комплекси. Не мога да разбера защо хората смятат, че ако направят нещо подобно на Слънчев бряг, ще получат и същата цена за него. Не може човек, който търси активна почивка, да бъде привлечен, ако има струпване на сгради и хора. Хората с пари и възможности за избор избягват подобни места. И аз, като тръгна да почивам, не бих отишъл в Слънчев бряг, защото той е като голям град, като София. Не смятам, че община Царево може да спечели от подобен тип евтин туризъм.

Цялото интервю: Дневник