понеделник, 11 август 2008 г.

Боян Рашев: Трябва да покажем на инвеститорите как да не вредят на природата

dnevnik.bg >> Боян Рашев: Трябва да покажем на инвеститорите как да не вредят на природата
управляващ партньор в "Денкщат България"

от Албена Борисова, albenab@dnevnik.bg

Проектът за нов общ устройствен план на община Царево стана поредният повод за противопоставяне между екоактивистите, от една страна, и община и инвеститори, от друга. Екологичните оценки на плана бяха приети след двукратно отлагане от Министерството на околната среда и водите заради възраженията на природозащитниците, че се засяга природният парк "Странджа". Кметската управа на Царево и авторите на проекта обаче твърдят, че с плана се гарантира устойчиво развитие на общината. По темата разговаряме с Боян Рашев, управляващ партньор в "Денкщат България" (Denkstatt) - една от първите консултантски фирми в страната, която предлага стратегии за устойчиво развитие.


Г-н Рашев, може ли общият устройствен план на Царево да гарантира устойчивото развитие на общината? 

- Не познавам в конкретни детайли проекта за устройствения план на Царево, но е факт, че той не е съобразен с ограниченията, наложени в природния парк "Странджа". Това обаче не е основният проблем в случая. Проблемът е, че България се намира във фаза, в която всеки смята, че най-лесният начин да направи пари е като построи една сграда и я продаде. Но този проблем скоро ще бъде решен от само себе си, защото цените на имотите непрекъснато падат. Има свръхпредлагане и няма интерес към тях.

Но щетите върху природата ще останат... 

- Така е. Лошото е, че има бизнесмени, които са решили, че много ще спечелят от такава дейност. Не се осъзнава, че печалбите от курортите вече не могат да бъдат както преди 4-5 години, когато не бяха толкова много, а и обслужването беше на ниско ниво. В района на Царево вече има изградени комплекси. Не мога да разбера защо хората смятат, че ако направят нещо подобно на Слънчев бряг, ще получат и същата цена за него. Не може човек, който търси активна почивка, да бъде привлечен, ако има струпване на сгради и хора. Хората с пари и възможности за избор избягват подобни места. И аз, като тръгна да почивам, не бих отишъл в Слънчев бряг, защото той е като голям град, като София. Не смятам, че община Царево може да спечели от подобен тип евтин туризъм.

Цялото интервю: Дневник

Няма коментари: