събота, 30 август 2008 г.

Малки ферми ще взимат европари за разширяване

dnevnik >> Малки ферми ще взимат европари за разширяване
До третата година полупазарните стопанства трябва да докажат, че използват помощта ефективно
от Екатерина Стоилова 

Ферми с по една-две крави или производители на земеделска продукция, които се самозадоволяват, но искат да разширят стопанствата си и да изкарат продукцията си на пазара, ще бъдат субсидирани по мярката "Полупазарни стопанства" от програмата за развитие на селските райони. Безвъзмездната помощ е в размер на 7500 евро, които ще се изплащат на равни вноски от 1500 евро пет поредни години. Проектите на кандидатите ще започнат да се приемат от Разплащателната агенция през есента, съобщиха от земеделското министерство.

Парите ще се дават за увеличаване на животинските стада, за уголемяване на обработваемите площи или за преминаване от конвенционално към биологично земеделие. Насърчава се също промяната на селскостопанската дейност, като преминаване от зайцевъдство към бубарство например или за нов бизнес с билки, гъби и др.

Бизнес проектите се изработват безплатно от службата за съвети в земеделието към агроведомството, където се дават полезни консултации при изчисляването на икономическите единици на даденото стопанство. Според еврокритериите за петте години от одобряването на проектите кандидатите трябва да са повишили тези икономически единици с пункт и половина. Самата икономическа единица се изчислява според размера на обработваемата земя, вида и броя на отглежданите животни и редица други показатели, които са указани в наредбата за реда и условията за предоставяне на финансовата помощ за полупазарните стопанства, обнародвана в последния Държавен вестник.

Средствата по тази програма са ограничени и обикновено могат да се използват за въвеждане на различни стандарти, за спазване на фитосанитарни или ветеринарни норми при отглеждане на растения и животни и т.н. За петте години фермерите минават и задължително обучение. Ако след третата година те не са минали съответното обучение, се смята, че не изпълняват междинните условия на програмата и отпадат от финансирането.

Кандидатите трябва да са регистрирани като земеделски производители и да отглеждат най-малко два вида култури. Ако произвеждат само едно растение, те са длъжни да притежават и животни. Програмата е въвела възрастово ограничение за стопани над 60 години, които не могат да подават оферти. Субсидиите от 1500 евро за първата година могат да се изплатят още на първия месец, след като проектът бъде одобрен и Разплащателната агенция издаде съответната заповед за това одобрение.

От 1 септември започва прием по 4 мерки по програмата за развитие на селските райони

Дневник >> От 1 септември започва прием по 4 мерки по програмата за развитие на селските райони

Тръгват четири нови мерки за финансиране на селските райони
 
От 1 септември ще започне прием на заявления по още четири мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Това са мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране", мярка 142 - "Създаване на организации на производители", 321 - "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 - "Обновяване и развитие на населените места".

1 500 евро годишно е размерът на финансовата помощ по мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" за период от 5 години. Целта на субсидията по тази мярка е да се подпомогнат полупазарни стопанства да преодолеят трудностите по посрещане на разходите, свързани с преструктурирането на тяхната земеделска дейност.

По мярка 142 "Създаване на организации на производители" ще се подпомага създаването на организации на производители в
един или два сектора.

Финансовият размер на субсидията ще се определя като процент от стойността на годишната пазарна продукция на организацията за период от 5 години - минималният брой производители е 7, а максималният размер на помощта е до 100 хил. евро за първата и втората година, 80 хил. евро за третата, 60 хил. евро за четвъртата и 50 хил. евро за петата година.

Изготвянето на бизнес плана, както и попълване на заявлението за подпомагане по тези две мерки може да се извърши
безплатно от Областните служби на Националната служба за съвети в земеделието.

Заявленията по двете мерки от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. могат да се подават в Областната
разплащателна агенция по постоянен адрес на кандидата.

Субсидията по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" е предназначена за общини,
неправителствени организации и читалища намиращи се в селските райони.

Тя може да се прилага на територията на 178 селски общини, които не са включени в градските агломерационни ареали.
Дейностите свързани с ВиК мрежите ще се подпомагат в населените места с под 2 000 еквивалентни жители във всички 231 селски общини.

Финансовата помощ по мярка 322 "Обновяване и развитие на населените места" ще се предоставя на общини извън агломерационните ареали, читалища, регистрирани по Закона за народните читалища, местни поделения на вероизповедания,
граждански дружества на физически и/или юридически лица, юридически лица с нестопанска цел.

Инвестициите по тази мярка трябва да се извършват в границите на населените места. Документи по тези две мерки се подават в Областната разплащателна агенция на Държавен фонд "Земеделие" по място на извършване на инвестицията, там може да бъде получен и образец на заявлението.

До момента по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. действат 11 мерки.

петък, 29 август 2008 г.

"Хуртигрутен"-мания

dnevnik.bg >> "Хуртигрутен"-мания

Стогодишният норвежки круиз привлече богатите клиенти на Близкия изток и Залива

понеделник, 25 август 2008 г.

Софтуер за следене на лаптоп снима крадеца

news.bg >> Софтуер за следене на лаптоп снима крадеца

Kакви мерки взимате, когато ви откраднат лаптопа? 

Компютърни учени от Университета във Вашингтон са на мнение, че цената, заплащана от потребителите за проследяване на открадната вещ е по-висока - заради загубената поверителност, понеже проследяването се извършва от трети лица, съобщава technews.bg.

Безплатна, проследяваща лаптопа система, базирана на отворен код, бе представена от своите създатели по време на конференцията Gnomedex.

Adeona не използва комерсиален софтуер, нито централизирани сървъри на компании, предлагащи такива услуги.
Tя може да бъде инсталирана от самия потребител и не изисква посредничество. 

Екипът, разработил Adeona, е написал също версия за iPhone, която все още не е публична.
„Недостатък на досега предлаганите комерсиални системи за проследяване е, че човек никога не може да бъде сигурен дали някой в компанията, която разработва софтуера, няма да се възползва от шанса да употреби информацията, съдържана в лаптопа - за собствени цели", коментира Тадайоши Тоно, лидер на проекта Adeona.

Той посочва случаи, в които компании с достъп до лична информация, са били принудени да предоставят данните в съда, или пък техни служители са открадвали информацията.

За да ползват Adeona, потребителите просто трябва да инсталират в своя компютър безплатен софтуер, който се тегли от интернет.
След това се изисква да се направи копие на удостоверителния ключ, който идва със софтуера. 
Копието трябва да се съхранява върху USB стик, за да послужи в проследяването на лаптопа, ако бъде откраднат.

Тъй като проследяването не минава през централни сървъри и посредници, процесът е много по-защитен, твърдят създателите на Adeona.
Най-елементарният начин за проследяване е софтуерът да стигне до IP адреса, който ползва откраднатият лаптоп. 
Потребителят може да използва данните, за да сезира съответните органи.

Освен това, ако компютърът има вградена камера - софтуерът инструктира камерата да прави снимка на всеки 30 секунди например.
Благодарение на това, че разполага с удостоверителния ключ за комуникация с преносимия си компютър, неговият собственик получава снимки на човека, който ползва откраднатия лаптоп.

Системата може да научи и името на безжичната мрежа, когато крадецът е онлайн - нещо, което може да помогне в определяне на местоположението на задигнатата вещ.

неделя, 24 август 2008 г.

Август - най-подходящият месец за общо прочистване на организма

netinfo >> Август - най-подходящият месец за общо прочистване на организма

Монодиетата с диня не само промива бъбреците и червата, но и способства за бързото отслабване - до 7 кг за една седмица (при условие че не ядете и не пиете нищо друго освен диня)
24.08.2008

Август безспорно е най-щедрият откъм плодове и зеленчуци месец в годината. Тяхното разнообразие е идеална предпоставка за здравословно хранене. Именно тогава е и най-подходящият момент за прочистване на черния дроб, бъбреците, съдовете и целия стомашно-чревен тракт.

Ако нямате здравословни проблеми, можете да включите поне един от изброените продукти. Така ще помогнете на организма си да се освободи по-лесно от токсините и шлаката. 

Ябълки

Ябълковата и винената киселина, съдържащи се в този плод, способстват за ускоряване на храносмилането и за извеждане от тялото на продуктите на разпада. 

Минералните вещества (калций, фосфор, магнезий, калий), ферментите (танин и пектин) и витамините С и А предпазват организма от загубата на микроелементи, която неизбежно съпътства прочистването му. 

Можете да изяждате по 2-3 ябълки всеки ден или да си правите всяка седмица 1-2 разтоварващи дни.

Ориз

Тази толкова отдавна позната на човечеството култура се справя чудесно с всякакъв вид течна шлака. Кафявият ориз е по-полезен за здравето, тъй като съдържа витамини от група В. Не трябва да пренебрегваме и добре познатия ни бял ориз, който, съчетан със сушени плодове, осигурява нормалната работа на червата. 

За да постигнете този положителен ефект, ограничете силно употребата на сол, всякакъв вид сос или масло. 

Можете да си направите двуседмично прочистване: две супени лъжици ориз се накисват за четири дни (всеки ден оризът задължително се изплаква), а на петия ден се изяждат за закуска. След това (през следващите 2-3 часа) трябва да се въздържате от храна и течности.

Диня

Монодиетата с диня не само промива бъбреците и червата, но и способства за бързото отслабване - до 7 кг за една седмица (при условие че не ядете и не пиете нищо друго освен диня). 

Динята може да се съчетава само с много малко количество черен хляб. По-щадящият вариант за прочистване е в продължение на 2-3 седмици този плод да бъде ваш постоянен десерт.

Краставици

Те наистина съдържат 95% вода, но пък точно затова са ниско калорични. Наличието на целулоза, хлорофил, витамин Е и липсата на киселини ги правят чудесно слабително средство, което способства за естественото прочистване на червата.

Краставиците са идеален вариант за тези, които са решили да не ядат след 18 ч., но не могат без похапване. За разлика от тежката храна, която е основна причина за интоксикацията и проблемите, свързани с обмяната на веществата, краставиците не претоварват стомашно-чревния тракт през нощта.