четвъртък, 26 юни 2008 г.

Покриват ледени маси с платно, за да не се топят

ProntoSofia >> Покриват ледени маси с платно, за да не се топят

сряда, 25 юни 2008 г.

Супите

rfi.bg >> Супите

В Испания лятото е немислимо без известното “гаспачо”, което се предлага навсякъде, а начините за приготвянето му са стотици… Най-популярно обаче остава андалуското гаспачо. В Андалусия се познава, че лятото е настъпило, когато в менюто на ресторантите се появи гаспачо. В южна Испания тази супа представлява много повече от обикновено ястие, това е истински символ на средиземноморската култура и начин на живот… За приготвянето на гаспачо е необходимо да смесите чесън, домати, краставици, чушки, хляб, лук, малко оцет, сол и студена вода, без да се забравя и малко зехтин. Неслучайно, в разоговорния език гаспачо означава смес, объркване… В някои области доматите се заместват с бадеми като се добавят стафиди, яйца и дори заешки дроб… Както и да се приготвя обаче гаспачото представлява незаменим източник на витамини и хранителни вещества.

В страна като Германия, където се консумира супа през цялата година няма нищо странно в това, че интересите на течното ястие се представляват и защитават от… официална институция, носеща името Германски институт за супата, чиято цел е да събира цялата информация за този тип ястие. Ако се съберат домашно приготвените и готовите супи се оказва, че германците изяждат средно по около сто супи годишно. В отделните провинции се срещат най-разнообразни типично местни супи. В Хамбург например, супата от говежда опашка се е превърнала в истински култ; най-автентичните рецепти за супа обаче се пазят в Бавария, където се усеща силното влияние на италианската и австрийската кухня. В същото време, класическа за цялата страна си остава световноизвестната картофена супа. Наскоро публикуван научен труд върху тази тема показва, че супата доставя чувството за майчина нежност…

Най-типичното ирландско ястие се нарича “стю” и се приготвя традиционно от овче месо, картофи, магданоз, сол и пипер. Често се добавят и моркови, но именно лекотата, с която се приготвя е превърнала стию в най-популярното ирландско блюдо. През последните години, тази супа преживява истинска еволюция, а по заведенията и в домашна обстановка се предлагат стию с всички видове месо, дори и с риба. Трудно е да се обясни внезапния бум в популярността на тази супа, но тъй като страната се модернизира с бързи темпове, същото става и с традиционната кухня.

Тараторът е класическата българска лятна супа. Има невероятно освежаващо действие, когато се консумира студен. Името на ястието за първи път се споменава в речника на Найден Геров. Самата дума таратор е заемка от персийски и турски и означава студено ядене от мляко и краставици. Тараторът се прави и днес с кисело мляко, но може и без него. С течение на годините рецептите за таратор се умножават. Таратор се приготвя с краставици, но може и без тях. Вкусен е с орехови ядки, растително масло и копър, но и без тях става таратор. Съществува и вариант на таратора без кисело мляко — само с оцет и вода, както и т.нар. сух таратор, който се прави без вода, само с кисело мляко, най-често добре изцедено, за да се сгъсти и прилича на гръцката салата “Дзандзики” или салата “Снежанка”. Преди години таратор се сервираше само през лятото, но вече се консумира целогодишно, защото продуктите, от които се приготвят се намират през цялата година на пазара. Краставици вече има и през зимата. Понякога някои изобретателни домакини ги заменят с моркови. В някои краища на страната таратор се приготвя от първите пролетни зеленчуци - от коприва, от лапад. Така, че таратор вече означава студена супа от кисело мляко с различни зеленчуци. Тараторът замества първото ястие, супата, а някои предпочитат да го ядат редом с основното ястие - нещо като салата, напитка или както му е приятно на човека. Един от най-известните гурме – готвачи Андре Токев проявява истинско кулинарно творчество по отношение на таратора. Неговата авторска интерпретация е таратор с топка сладолед от краставици. Освен приятен вкус тараторът има и здравословни качества като храна. Заради тези си качества любимото мнозина българи ястие е на път да се превърне в истински хит в ЕС. Причината е, че Брюксел препоръча в официален сайт студената българска супа като ефикасно средство за отслабване. Съобщението в интернет страницата на Главна дирекция "Здравеопазване и защита правата на потребителите" на Еврокомисията гласи, че тараторът е "базиран на прочутото българско кисело мляко и краставицата" и сваля излишните килограми. Прилежно са описани полезните свойства на студената супа. Тя помага не само при борбата с пълнотата, но и при разстройства на стомашно-чревния тракт. Освен това е мощен антиоксидант. В информацията е цитирано мнението на българския лекар Емил Илиев, че тараторът не само помага за запазване на стройната фигура, но способства за повишаване на имунитета и не допуска развитието на атеросклероза.

Любомир Бояджиев
Мануела Манлихерова

Движение за алтернативно хранене

rfi.bg >> Движение за алтернативно хранене ternationale Sofia 103.6

...
Преди 20 години се ражда международно движение за по-добра култура на храненето, наречено “Slow Food”.

Масите са сложени в огромната зала на замък от 18 век. Украсата върху бялата покривка е пищна. Тази вечер, 80-та поканени на вечерята ще преоткрият вкуса на зеленчуците. Изабел:

Ще ядем различни салати и съответните сосове към тях. Ще има и рукола и екологично козе сирене, както и артишок с гарнитура от гъби, сланина и бяло вино. Става въпрос за нещо повече от състояние на духа. Това е по-скоро конкретен начин за прилагане принципите на практика.

Прилагането на принципите на практика – ето това е основната идея на “Slow Food”, чието желание е да развие алтернатива на стандартите за хранене. Откъде идва името “Slow Food”? Люсиан Биолато, председател на “Slow Food” Франция:

В началото бе идея на няколко приятели. Бяхме на стълбите на хотел “Тринита Дей Монти” в Рим, където преди 20 години е открит първият ресторант от веригата “Макдоналдс”. Помислихме си, че това е неприятно и че трябва да направим нещо по въпроса. Решихме да направим асоциация, която да промотира местните продукти и национални рецепти. Много скоро тази цел бе надмината и се насочихме към развитието на асоциацията навсякъде по света. Стига да има достатъчнто последователи, движението “Slow Food” има клонове във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Съединените Щати, където движението има страхотен успех, както и в Япония.

Навсякъде по света университетски преподаватели, учени, агрономи и изследователи проявяват небивал интерес към движението. За тях бягството от стандартизацията на храненето означава и борба срещу глада по света. Жерар Гати е агроном:

Населението на планетата, наброяващо 1 милиард души в началото на миналия век, само след трийсет години ще бъде 9 милиарда души. А трийсет години са си направо утре. Дори не можем да си представим какво би било, ако населението на планетата е близо девет милиарда души, които се хранят по западен маниер. Изключително важно е да променим навиците си на хранене. Трябва да променим и модела на производство. Трябва да се заложи на местното производство. Продуктите не трябва да пътуват много, следователно да предизвикват замърсяване на околната среда от отделяне на вредни газове в атмосферата по време на транспортирането им.

И така, “Fast Food” бива изместена от “Slow Food”. Асоциациите се наемат и да подпомагат дребните селскостопански производители в отглеждането на хранителни култури някои от най-бедните страни в света.

Затихващ интерес към правото в Софийския университет

mediapool.bg >> Затихващ интерес към правото в Софийския университет