събота, 8 март 2008 г.

Градските автомобили на бъдещето в снимки

dnevnik.bg >> Градските автомобили на бъдещето в снимки

Мама е най-добрата кариеристка на света

Money.bg >> Мама е най-добрата кариеристка на света

Французойките - неповторим стил, походка и характер

Нетинфо >> Французойките - неповторим стил, походка и характер

На какво основание вярвах в това?

Смятах, че Бенелюкс са умерени държави, които се придържат към общностните правила и интереси и имат интерес да не вземат страна в конфликт а ла Биг Брадър - поне не в крайна степен. Че по-скоро биха се оттеглили настрани и капсулирали, но не биха взели страна, чиято позиция би навредила на ЕС като цяло. Че най-малкото не биха се противопоставяли на идеи, действия и политики, целящи стабилност на Балканите и Европа, мир и разрешаване на съществуващите проблеми между страните. Мислех, че в техен интерес е да има общо благополучие, просперитет и конкурентност на ЕС в света.

Откъде това допускане?

Защото те са сред основателките на ЕС и мисля, че са допринесли много за изграждането му дотук, за позитивните неща, за интелектуалните, политическите и другите достижения на Съюза. В скоби казано, понякога си давам сметка за и наистина се възхищавам на тези достижения. И въпреки че много идеи, ценности и политики съществуват от столетия, а не са измислени през последните 50+ години от/в ЕС, тук те са събрани на едно място, с намерението и може би искрената вяра, че е възможно да бъдат операционализирани и приложени на практика. Но всяко нещо и всяка страна търпи промяна и развитие.

Тъй като Брюксел е столица на ЕС (както и на NATO), те би трябвало най-много да държат на ЕС. Но това, че е столица би могло да мотивира обратното - би могло да доведе до заставане до най-силните, защото това дава повече сигурност за запазване на позициите.

Освен това Белгия, заедно с Франция, преди се противопоставяше на някои политически развития, които аз тогава смятах за правилни или поне за не чак толкова неправилни (не най-лошите възможни). Но Франция е друга след изборите. Как това влияе на съседите й. И ако тя може да бъде променена, всеки може да бъде променен или е могъл да бъде.

Съществува ли наистина културно и политическо разделение и противоположни икономически интереси Изток(чна Европа)-Запад(на Европа), дори след обединението й? Как се групират държавите според горните критерии и може ли група държави да проявяват чак такъв регионален егоизъм за сметка на останалите "съюзници"? Мисля, че въпросът за Русия е страничен - тук говоря за ЕС в настоящите и потенциалните му граници.

Какво не знам? И какво може да се противопостави на тази БигБрадърска, "изборна" и популистка стихии, което да е различно от авторитаризъм и/или тоталитаризъм? Не мисля, че разбирам нещата. Това в обществен план.

В личен план просто не му е мястото тук да задавам въпросите си и да търся отговор на въпросителните си - нали затова е личен. Това не са неща, на които може да се отговори бързо и от раз и изискват време, за да се види развитието, ако изобщо има и е възможно развитие. Дали и доколко може да се говори за "личен план" и развитие, и ако не може да се говори за тях, има ли за какво изобщо да говоря?

Банките вече не отпускат кредити за зимните курорти

dnevnik.bg >> Никола Стоянов: Банките вече не отпускат кредити за зимните курорти
Съдружник в "Бългериан пропъртийз"

Българката работела по осем дни на седмиа, но не била материална

Нетинфо >> Българката работела по осем дни на седмица, но не била материална

четвъртък, 6 март 2008 г.

Холандец разсекрети разходите на евродепутатите

dnevnik.bg >> Холандец разсекрети разходите на евродепутатите

Европейската компютърна мрежа се свързва с други световни мрежи

dnevnik.bg >> Европейската компютърна мрежа се свързва с други световни мрежи

www.geant.net
"The GÉANT project was a collaboration between 26 National Research and Education Networks representing 30 countries across Europe, the European Commission, and DANTE. Its principal purpose was to develop the GÉANT network - a multi-gigabit pan-European data communications network, reserved specifically for research and education use. The project also covered a number of other activities relating to research networking. These included network testing, development of new technologies and support for some research projects with specific networking requirements."

Нанотелефоните - прозрачни, еластични, интелигентни

dnevnik.bg >> Нанотелефоните - прозрачни, еластични, интелигентни

Хибрид между телефон и портативен компютър на базата на нанотехнологиите - така според "Нокиа" и Университета в Кембридж ще изглежда близкото бъдеще на мобилните комуникации. Концептуалният модел "Морф" (Morph) бе представен на изложбата "Дизайн и еластичен разум" (Design and the Elastic Mind) в нюйоркския Музей за съвременно изкуство (МоМа). Според създателите му първите елементи на елитната разработка ще са достъпни за масовия потребител само след 7 години (разбира се, първо в телефоните от най-висок клас).

Британската икономика в опасност

Money.bg >> Британската икономика в опасност

До сега Великобритания разчиташе прекалено много на финансовия и имотния си сектор, от които правеше баснословни печалби и гарантираше висок икономически растеж. В бъдеще обаче, това ще се разглежда като тяхна основна слабост, подобна на пазара на труда във Франция и италианския публичен сектор. Липсата на икономическа диверсификация и иновации в индустрията, ще изиграят много лоша шега на англичаните.

Измислиха дигитална снимка на обмяната на вещества

ProntoSofia >> Измислиха дигитална снимка на обмяната на веществата

сряда, 5 март 2008 г.

Насилствено

Тикане към Русия. Или може би преследват имидж? Искат да представят нещата в светлина, каквато смятат за благоприятна за тях?

понеделник, 3 март 2008 г.

НАТО притиска Гърция за името на Македония

Свят | НАТО притиска Гърция за името на Македония
BBC

Дали българското обществено мнение е подготвено

Според мен българското обществено мнение не е подготвено за времето след решаване на проблема с македонските интерпретации на историята. И сега то изглежда неподготвено и сякаш не знаем как да се държим в един или друг случай. То е оставено на националистите или/и на тези, които използват национализма за постигане на други свои цели. Толкова е лесно нациите да бъдат подхлъзнати с национализъм - също както индивидите се поддават на ласкателства и могат да извършат глупости.

Например вчерашния репортаж за концерта в Струмица по повод националния празник на България. Мисля, че ако бях от Македония, дори и с българско самосъзнание, бих се подразнила. Все пак това е друга държава, към която нямаме и не можем да имаме аспирации. Това е абсурдно вече дори на Балканите. Пък и как можем да искаме въздържане и обуздаване на националистическите импулси от албанците или сърбите например, ако ние самите не сме пример?

Самата концепция ми се струва съмнителна: обичайно ли е да се прави това - съседна държава да изнася концерт в друга държава по случай националния празник, в който накрая да се пее националния химн? Дори да е обичайно, някакакси ми се струва не на място с оглед на това, че ситуацията е твърде деликатна. И заради македонците, и заради нас самите. Дали не се озоваваме в ролята на нахален ухажор, който не знае мяра такт и заради това обичайно бива остро отритнат. Макар, отново, тук да е неуместно да се говори за ухажване - става дума за добросъседство.

Ако съдя по своите собствените си преживявания във връзка с това, очевидно нещата не са избистрени и има много да се говори в публичното пространство, за да се чуят различни мнения и да се стигне до обществен консенсус. Например по това какво всъщност очакваме от Македония и от отношенията си с Македония, какво е реалистично и как бихме реагирали в една или друга ситуация. За да не се остава повече полето само на националистите.

На празника

Може да звучи налудничаво да се говори така по този иначе банален въпрос, за който видимо всички са съгласни, но МЪРТВИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВАЖАВАТ.

Хората често използват смъртта и мъртвите в политическите си борби - убиват директно или индиректно. Може да е мое суеверие, но според мен да се политизира с мъртвите е по-опасно. Биха ли допуснали те това, ако евентуално се запазва някаква форма на съзнание след смъртта? Нещо, което не може да се манипулира както съзнанието (или подсъзнанието) на живите. Това е като да бръкнеш в огъня с гола ръка.

неделя, 2 март 2008 г.

NASA е озадачена от мистериозна сила влияеща на полета на космическите проби

dnevnik.bg >> NASA е озадачена от мистериозна сила влияеща на полета на космическите проби

Стратегията на изпреварването

Money.bg >> Стратегията на изпреварването
Автор: Доцент д-р Нако Р.Стефанов

"... Стратегията на изпреварването включва технологическа платформа, не ограничаваща се в споменатите по-горе технологии. Тя обхващаща също:

  • „Интелектуалните технологии" - те предполагат възможност за иновативни продукти в почти всички области на човешко съществуване.
  • Хуманитарните технологии" - в центъра им е човекът като биосоциален феномен. Това са различни здравни практики, процедури за укрепване на духа и тялото, за удължаване на активния живот на човека, на запомняне огромен обем информация за кратко време и т.н.
  • Организационните технологии - тяхната цел е формиране на скок във функционирането на кооперативните заложби у хората.
  • Социалните технологии обхващат технологиите за минимизиране на транспортните катастрофи или задръстванията по пътищата до такива за ранно предупреждение предвид предотвратяване на природни или антропогенни бедствия.
  • Метатехнологиите - те обещават свръхефект в случай на тяхното внедряване в социалната и стопанската практика при това с първоначални минимални вложения за внедряването на такива технологии."

Това е реторика, разбира се

Но не мога да се сдържа да не се изразя: добре е македонците да погледнат по-добре на кой клон седят. Всъщност те вероятно знаят много добре, но това отново е въпрос на реторика от тяхна страна. Защото решенията, както е известно, не зависят от тези, които са начело на държавата. Което е много повече за съжаление, отколкото неприятно (щях да използвам по-силна дума) или за ядосване.

"Джип" с разход 2.1 на сто ще видим в Женева

dnevnik.bg >> "Джип" с разход 2.1 на сто ще видим в Женева

"Джип Ренегат" използва за гориво складирано в литиево-йонни батерии електричество и три-цилиндров дизелов мотор с работен обем 1.5 литра.

Само на ток колата може да измине 65 километра, а ползвайки и нормалния двигател още близо десет пъти по толкова.

Недоверчива съм

Към албанския връх по-скоро, отколкото към косовския. Това вероятно не е интуиция, а е заради отделни техни действия, свързани с България, които са ми направили впечатление.