събота, 13 юни 2009 г.

9 трика, които ще улеснят работата Ви при боядис

comfort.bg >> 9 трика, които ще улеснят работата Ви при боядисване

По материали на Рийдърс Дайджест

Най-добрите майстори обикновено разполагат с набор от трикове, които правят работата им по-бърза, лесна и ефективна. Ние Ви предлагаме да се запознаете с няколко такива трика, които ще Ви спестят време, усилия и нерви.


1. Направете си само инструмент за боядисване на тесни пространства

Вероятно Ви се е случвало да хвърлите неимоверно много усилия, за да боядисате мястото зад тоалетното казанче или пък зад радиатора, без да ги демонтирате. За да улесните работата си, направете си сами специална четка за тези места – залепете един тампон за боядисване на ъгли/ ръбове към пръчка за бъркане на боя.

painting


2. Приспособление за изцеждане на четката за боя

Когато изцеждате излишъка от боята върху ръба на кутията, боята се събира в периферията и може да потече към пода или пък да изсъхне и да запечати капака, когато затворите кутията. Затова можете да решите проблема по един много по-лесен начин – за изцеждането използвайте здрава гумена лента, увита стабилно около кутията - така излишъкът се стича обратно в нея.

painting


3. Направете си специална "библиотека" на цветовете

Направете си свой собствен мини каталог с различни нюанси, марки и адреси, свързани с боите. Най-добре е да си направите и цветни шаблони – боядисани в съответните цветове дървени летви за бъркане на боя, свързани в едната си част като ветрило и надписани с маркер. Ако направите такава група от шаблони с цветовете, които сте използвали в различните стаи в дома си, ще можете да изберете по-лесно новите нщанси за тях.

painting


4. Козметичните тампони са идеални за малки поправки

Тампоните от плътна синтетична материя, които обикновено се използват за нанасянето на фон дьо тен и друг грим, са особено подходящи за местата с ограничен достъп (ъглите) и изобщо всички дейности, които изискват малък апликатор.

painting


5. Държач за кофата върху високи стълби

Когато се налага да боядисвате повърхности, намиращи се на голяма височина, се налага едновременно да пазите равновесие върху стълбата и да държите кофата с боя. Проблемът може да се реши с помощта на пластмасова тръба (2 см. диаметър) или дръжка на метла, промушена през някое от стъпалата на стълбата, с прорез в краищата, който предпазва кофата от изплъзване. Не забравяйте да вземете предвид факта, че тежестта само от едната страна може да наруши баланса на стълбата (ако тя не е монтирана достатъчно стабилно) и затова тя трябва да се компенсира с нещо в противоположния край.

painting


6. Домашно приготвени четки за боя

Присспособленията за боядисване от синтетична пяна са отлично решение за повечето проекти, но понякога е жалко да се хвърлят средства за него, което ще бъде изхвърлено след 1 употреба. Можете да си направите обаче и своя собствена версия на тези четки – с помощта на тампон от уплътнение за килими от синтетична пяна (дебелина 1.3 см.) и обикновена щипка за пране. Най-добре е да използвате малки парчета от синтетична пяна, останали след употреба, които да оформите под ъгъл с бръснарско ножче и да захванете в единия край с щипката.

painting


7. Удобен контейнер за боядисване

Направете си сами удобен и практичен контейнер, който да пренасяте лесно до местата, където правите малки поправки. За тазци цел можете да използвате пластмасовите мерителни съдове, които обикновено се продават заедно с праховете за пране. Така ще разолагате контейнерче с удобна дръжка за пренасяне и едновременно с това ще можете да го изхвърлите в коша веднага след употреба.

painting


8. Валяк за повърхностите на голяма височина

Ето един начин да монтирате табла за боядисване върху обикновена стълба. Пробийте малки дупки в горния ръб на задната част на таблата и проврете в тях 2 кукички от метални закачалки за дрехи. Огънете куките така, че да се захванат за някое от стъпалата на стълбата, така че таблата с боята да бъде хоризонтална. Едновременно с това фалнците в другия край на таблата се захващат за някое от подолните стъпала.

painting


9. Изливайте боята лесно и безпроблемно

За да преливате боята от едно място в друго, без помощта на фуния, използвайте обикновен милив. Поставете го напречно на мястото, откъдето ще изливате боята, за да бъде навигатор на струята – така течността ще следва свободно висящия край на молива към контейтера.

painting


Източник: www.rd.com

Овцевъдството - нишата, която ни предлага ЕС

News.bg >> Овцевъдството - нишата, която ни предлага ЕС

Правилния външен вид в офиса

Dir.bg >> Правилният външен вид в офиса
Офисът не е място
за експерименти
с облеклото БГНЕС
Profit.BG - 13 Юни 2009, 12:13

Правилният външен вид в офиса
Profit.BG - 13 Юни 2009, 12:13

По дрехите посрещат, казват хората.

Понякога неугледният вид може да съсипе имиджа и да провали и най-обмислените планове... особено когато става дума за работа.

В повечето големи фирми съществува правилото, че фронт офисът (служителите, които работят пряко с клиентите) трябва да спазват по-строг дрес код, а служителите от бек офиса могат да си позволят по-голяма свобода, което изобщо не означава, че могат да ходят на работа както си поискат.
Принципно най-строго спазване на деловия стил се изисква в банковия и юридически сектор, където служителят трябва да излъчва стабилност и увереност.

В търговските, туристически или строителни компании се допуска и по-демократичен стил. За заетите в сферата на изкуството и медиите правила няма. Въпреки всичко това, ако кандидатствате за нова работа или точно започвате, по-добре е да следвате определени правила, за да не се окаже, че изглеждате не на място.

Огледайте новите си колеги и вижте дали съществува общ стил, който трябва да уловите. За да съчетаете корпоративния стил с вашия индивидуален, можете да добавите някакъв аксесоар, но не повече.

Избягвайте дрехи, които лесно се мачкат. Още в средата на деня ще сте загубили представителния си вид, а неугледността със сигурност не е във ваша полза.

Ако не знаете какво да облечете, например за интервю, винаги е за предпочитане да се придържате към консервативния стил. Дрехите се избират според сезона.

Златното правило за облеклото в офиса е: дрехите трябва да си отиват, да не предизвикват въпроси и да не изглеждат прекалено евтини.

В офиса трябва да мислите не само за своя комфорт, но и за този на колегите си.

Офисът не е място за екстравагантни изпълнения, включително и по отношение на облеклото.

Два добри костюма са по-добри от десет лоши. Така че не пестете от качество.

Не носете слънчеви очила в офиса.

Ето и най-неподходящите комбинации за офиса, според стилистите: - Джинси и панталони с ниска талия; минижуп; кожени, прилепнали дрехи; спортни дрехи- анцузи, потници и тениски на футболни отбори; плажни дрехи; материи с големи картинки и надписи; маратонки, чехли и ботуши над коленете; огромни бижута.

четвъртък, 11 юни 2009 г.

Как да спечелим от кризата ще разясни проф. Филип Котлър в София

Vesti.bg >> Как да спечелим от кризата ще разясни проф. Филип Котлър в София

на 23 септември 2009 г. в зала 1 на НДК

Управителите се осигуряват само ако получават възнаграждение

dnevnik.bg >> Управителите се осигуряват само ако получават възнаграждение

Заеми между съпрузи не се връщат, постанови италиански съд

ProntoSofia >> Заеми между съпрузи не се връщат, постанови италиански съд

Китай обяви "зелена" революция

Dnevnik.bg >> Китай обяви "зелена" революция

12 златни правила, за да си звездата в офиса

Lamqta.com >> 12 златни правила, за да си звездата в офиса

1. Дай възможност на мозъка си да се събуди
Мозъкът трябва бавно "да загрее", така че не е редно от сутринта да се пренапряга. Започвай деня с най-простички и обикновени неща Ти можеш да се справиш и с най-трудните задачи, но с тях ще се заемеш по-късно. А сега, по пътя към работното си място пусни си в колата любимата песничка и просто се наслаждавай - на слънчевия ден, на онова усмихнато лице на спирката. Ако си в лошо настроение, само така то ще се изпари и организмът ти ще започне да произвежда серотонин - хормона на радостта.

2. Живей по план
Запиши си подробно какво трябва да свършиш през деня и подреди задачите според това колко са важни. И започвай подред! Не прекалявай с планираните задачи и не се прави на супергерой в работата.

3. Подреди си работното място
Често пъти бюрото на деловия човек е в творчески безпорядък - купища листа, документи, записки, отчети и папки. И е почти невъзможно на секундата да откриеш необходимия документ. За да го намериш, ти трябват доста време и нерви. Затова махни ненужните хартии и остави само най-необходимите. Същото се отнася и за подредбата в компютъра – хаоса само те бави. Не разчитай, че ще запомниш къде запазваш всичко.

4. Радост за очите – радост за душата
На работното място си занеси и постави нещица, които те радват – снимка на любим човек, цвете, забавна джаджа, въобще нещо красиво. Психолозите от лондонския University College, които изследвали този проблем, експериментално установили, че дори беглият поглед, хвърлен на тези и други подобни предмети, предизвиква в организма на човека изблик на хормона ендорфин и човек се чувства прекрасно!

5. Направи си малка почивка
"Ако нещо в работата ти не върви така, както ти се иска, не се насилвай, ще стане по-зле. - съветват немските психолози. Сега не е време за упреци, обратно, важното е да запазиш доброто отношение към себе си." Трябва да се разсееш, да се отдалечиш от неприятностите, да побъбриш с колеги, да изпиеш чашка кафе и настроението ти бързо ще се подобри, а професионалната памет отново ще се изостри. В такива случаи американските психолози съветват... да се разходиш с асансьора нагоре-надолу: на пръв поглед глупост, но повишава самооценката на човека и настроението се променя от минус на плюс.

6. Събери сили
Изобщо, за да се контролира една стресова ситуация, следва от време на време да се прекъсва работата за кратка почивка. Разходи се из стаята, направи няколко упражнения. Кой знае защо умните мисли ни идват в главата точно в такива моменти. Ако смяташ, че си почиваш докато сърфираш из нета или цъкаш игрички много се лъжеш. Мозъкът има нужда да спре да мисли и анализира.

7. След като обядваш, излез на въздух
Излез на улицата, особено след като си приключил с обяда си, тогава на човек най-често му се приспива. 10-15 минути на чист въздух са равностойни на един кратък сън. Току-виж и проблемите станали по-леки за решаване, отново усещаш вкус към работата.

8. На всеки час изпивай по една чаша вода.
Ако чувстваш умора и настроението ти е около нулата, много е възможно да пиеш малко вода. Ако на организма не му достигат течности, мозъкът също изпитва жажда и настъпва енергиен спад. Не чакай да ти се допие вода. Нека просто да ти стане навик да изпиваш по една чаша на всеки един час. Това помага да се поддържа добра концентрация и свежа памет.

9. Яж плодове и ядки
В състояние на стрес повечето хора искат да хапнат нещо сладко! Ами какво толкова, хапни си шоколадче, организмът по-добре знае как да си помогне. Вярно е, че когато нивото на захарта отново спадне, ще се почувстваш още по-зле... Затова е много по-добре, ако хапнеш плод - през зимата портокал, през лятото - изборът е по-голям - круша, кайсии, праскова или пакетче ядки и стафиди. В плодовете освен фруктоза има и витамини, а ядките помагат за по-добрата концентрация. Дори самият процес на дъвчене спомага за по-доброто снабдяване на мозъка с кислород. Това е доказано научно.

10. Дишай с пълни гърди
Обърни внимание как дишаш: често пъти ние дишаме прекалено бързо и повърхностно. Спокойно вдишвай и издишвай през носа така, че въздухът да стига до корема. Трябва да се диша два пъти по-бавно от обикновено. След няколко минути ще почувстваш, че си издишала навън цялото си напрежение.

11. Масажирай за кратко главата си
При преумора масажирай енергично 2 минути с върха на пръстите главата си, така че да усетиш бързо прилива на енергия.

12. Радвай се на успехите си
Умей да се радваш на своите успехи, без да очакваш чуждото одобрение. Покани приятели да отпразнувате победата, купи си нова дрешка или нещо желано. Помни и не омаловажавай победите си.

Китай ще има база на Луната до 2030 г.

Vesti.bg >> Китай ще има база на Луната до 2030 г.

вторник, 9 юни 2009 г.

Това не е труп, това е изкуство

Dnevnik.bg >> Това не е труп, това е изкуство

"Гардиън": Амазония умира!

Vesti.bg >> "Гардиън": Амазония умира!

Развлечение | Магдалена спечели Music Idol, Бойко Бори�

dnevnik.bg >> Магдалена спечели Music Idol, Бойко Борисов ще финансира първия й клип


Осем милиона италианци са потенциални алкохолици

ProntoSofia >> Осем милиона италианци са потенциални алкохолици

Енергия от морето

rfi.bg >> Енергия от морето

Снимка: Hydrohélix Énergies

Енергията, добивана от моретата и океаните става все по-интересна за европейците на фона на задълбочващата се криза с горивата. Истината е, че морето дава не само приятни емоции през лятото, но и безплатна енергия. Всички знаят, че от вятъра може да се добива енергия, но малцина вероятно са чували, че морските течения и приливите също могат да бъдат енергийни източници. Във френската област Бретан се намира предприятието Hydrohélix Énergies, един от чийто собственици Ерве Мажестр е първият предприемач във Франция, решил да използва силата на приливите и отливите като източници на енергия. Заедно със своите съмишленици, увлечени по възобновяемите източници на енергия Ерве Мажестр е поставил в естуара на р. Оде малка машина, както той се изразява, представляваща прототип на генератор за електричество, който се задвижва от приливите и отливите. “Малката” машина тежи 8 тона и е висока 5 метра. Създателите й твърдят, че тя няма абсолютно никакво вредно влияние върху околната среда и под водата.

Ако експериментите вървят добре, предстои да бъдат монтирани подобни машини и в открито море. Поддръжката на хидроелектрическите генератори ще бъде по-сложна от тази на ветрогенераторите, но пък хидроелектрическите имат предимството, че приливите и отливите, за разлика от ветровете, са напълно предсказуеми, споделя Фредерик Гена от Sofresid Engineering, един от партньорите на Hydrohélix. Предимството на хидроелектрическите пред ветрогенераторите е, че количеството добивана енергия е предсказуемо из целия свят и през цялата година, а това е важно за разпределянето й по електропреносната мрежа. И тъй като дори и най-добрите идеи се нуждаят от средства, за да бъдат реализирани, за стартирането на проекта си Ерве Мажестр е получил държавна субсидия и помощ от три частни компании. За да се осъществи планираното за 2013 година стартиране на същинската и индустриална част от проекта, също са необходими огромни инвестиции.

Португалия също залага много на морската енергия, тъй като страната се намира на брега на Атлантическия океан. Още повече, че 84 % от използваната електроенергия се внася, а властите си поставиха за цел да разнообразят доставките като за инвестиране във възобновяемите източници на енергия са предвидени 13 млрд евро. Общата дължина на португалската брегова ивица е 1000 км без да се смятат архипелазите Мадейра и Азорските о-ви. Друго предимство са постоянните и предвидими вълни, които спокойно биха могли да задвижват електрогенератори. Един от проектите, който предстои да бъде реализиран е на шотландската компания Pelamis. Тя е разработила гигантска морска змия от метал, която се задвижва от вълнението на морето и произвежда ток. Проектът започва с три от тези машини, като целта е броят им да достигне 28. Друга подобна идея принадлежи на датска компания и носи името „дракон на вълните”. Във всеки случай първите конкретни резултати се очакват до пет години и Португалия има за цел да произвежда 1000 мегавата електроенергия от морето към 2020 година.

Приливите и отливите в Черно море не са с толкова голяма сила, както край бреговете на Бретан. Разликата в нивото на приливните и отливните вълни е 9 см, което е недостатъчно за добив на електроенергия.

Но водите на Черно море са богати на сероводород. Нещо повече, Черно море е най-голямата безкислородна зона в света. В морето се вливат води с токсични материали от общо 17 европейски страни и това допълнително допринася за спадането на кислорода във водата. Опирайки се на този факт български учени от Института по инженерна химия към БАН са разработили технология, чрез която сероводородът се преработва до ценен източник на енергия. Става въпрос за извличане на водород от сероводорода на морската вода. Проектът е финансиран от Националния иновационен фонд на министерството на икономиката. В същата посока работят и учените от Института по океанология във Варна. До края на този месец в морската столица ще състои научна конференция, по време на която ще бъдат оповестени данните за реалните запаси от сероводород. На Черно море се гледа като на основа на енергетиката на бъдещето и от страна на турски учени от Tübitak Marmara Research Center. Те дори предлагат за преработката на сероводорода да се създават ефективни катализатори, а енергията за разпадането да се добива от слънчеви централи. Българският проект предвижда извличането на водорода да става под формата на гел, а не на газ, за да няма негативни последици за екосистемата. Остава бизнесът да прояви инициативност и да се заинтересува от възможността за извличане на суровината. Един подобен проект е сам по себе мащабен и изисква много средства. Междувременно се правят опити да бъдат привлечени повече страни по линия на Черноморско икономическо сътрудничество. Затова се сформира международен консорциум, който ще търси финансиране от Европейската комисия. Ако се осъществи извличането на водород от отровния газ сероводород, това ще е нова форма на чиста енергия за Европа, казват учените. Освен използването на отровния газ учените твърдят, че на дъното на българската зона на Черно море има залежи на газо-хидрати, съединения между метан и вода под високо налягане. България обаче няма технология за извличане на метан от газо-хидратите. За да оползотворява този енергиен източник трябва да използва някои от методите, които се използват вече – руски, американски или норвежки.

Брутален вирус трие всички файлове

Vesti.bg >> Брутален вирус трие всички файлове

По надуваема кула до прага на открития космос

Vesti.bg >> По надуваема кула до прага на открития космос