вторник, 9 юни 2009 г.

Енергия от морето

rfi.bg >> Енергия от морето

Снимка: Hydrohélix Énergies

Енергията, добивана от моретата и океаните става все по-интересна за европейците на фона на задълбочващата се криза с горивата. Истината е, че морето дава не само приятни емоции през лятото, но и безплатна енергия. Всички знаят, че от вятъра може да се добива енергия, но малцина вероятно са чували, че морските течения и приливите също могат да бъдат енергийни източници. Във френската област Бретан се намира предприятието Hydrohélix Énergies, един от чийто собственици Ерве Мажестр е първият предприемач във Франция, решил да използва силата на приливите и отливите като източници на енергия. Заедно със своите съмишленици, увлечени по възобновяемите източници на енергия Ерве Мажестр е поставил в естуара на р. Оде малка машина, както той се изразява, представляваща прототип на генератор за електричество, който се задвижва от приливите и отливите. “Малката” машина тежи 8 тона и е висока 5 метра. Създателите й твърдят, че тя няма абсолютно никакво вредно влияние върху околната среда и под водата.

Ако експериментите вървят добре, предстои да бъдат монтирани подобни машини и в открито море. Поддръжката на хидроелектрическите генератори ще бъде по-сложна от тази на ветрогенераторите, но пък хидроелектрическите имат предимството, че приливите и отливите, за разлика от ветровете, са напълно предсказуеми, споделя Фредерик Гена от Sofresid Engineering, един от партньорите на Hydrohélix. Предимството на хидроелектрическите пред ветрогенераторите е, че количеството добивана енергия е предсказуемо из целия свят и през цялата година, а това е важно за разпределянето й по електропреносната мрежа. И тъй като дори и най-добрите идеи се нуждаят от средства, за да бъдат реализирани, за стартирането на проекта си Ерве Мажестр е получил държавна субсидия и помощ от три частни компании. За да се осъществи планираното за 2013 година стартиране на същинската и индустриална част от проекта, също са необходими огромни инвестиции.

Португалия също залага много на морската енергия, тъй като страната се намира на брега на Атлантическия океан. Още повече, че 84 % от използваната електроенергия се внася, а властите си поставиха за цел да разнообразят доставките като за инвестиране във възобновяемите източници на енергия са предвидени 13 млрд евро. Общата дължина на португалската брегова ивица е 1000 км без да се смятат архипелазите Мадейра и Азорските о-ви. Друго предимство са постоянните и предвидими вълни, които спокойно биха могли да задвижват електрогенератори. Един от проектите, който предстои да бъде реализиран е на шотландската компания Pelamis. Тя е разработила гигантска морска змия от метал, която се задвижва от вълнението на морето и произвежда ток. Проектът започва с три от тези машини, като целта е броят им да достигне 28. Друга подобна идея принадлежи на датска компания и носи името „дракон на вълните”. Във всеки случай първите конкретни резултати се очакват до пет години и Португалия има за цел да произвежда 1000 мегавата електроенергия от морето към 2020 година.

Приливите и отливите в Черно море не са с толкова голяма сила, както край бреговете на Бретан. Разликата в нивото на приливните и отливните вълни е 9 см, което е недостатъчно за добив на електроенергия.

Но водите на Черно море са богати на сероводород. Нещо повече, Черно море е най-голямата безкислородна зона в света. В морето се вливат води с токсични материали от общо 17 европейски страни и това допълнително допринася за спадането на кислорода във водата. Опирайки се на този факт български учени от Института по инженерна химия към БАН са разработили технология, чрез която сероводородът се преработва до ценен източник на енергия. Става въпрос за извличане на водород от сероводорода на морската вода. Проектът е финансиран от Националния иновационен фонд на министерството на икономиката. В същата посока работят и учените от Института по океанология във Варна. До края на този месец в морската столица ще състои научна конференция, по време на която ще бъдат оповестени данните за реалните запаси от сероводород. На Черно море се гледа като на основа на енергетиката на бъдещето и от страна на турски учени от Tübitak Marmara Research Center. Те дори предлагат за преработката на сероводорода да се създават ефективни катализатори, а енергията за разпадането да се добива от слънчеви централи. Българският проект предвижда извличането на водорода да става под формата на гел, а не на газ, за да няма негативни последици за екосистемата. Остава бизнесът да прояви инициативност и да се заинтересува от възможността за извличане на суровината. Един подобен проект е сам по себе мащабен и изисква много средства. Междувременно се правят опити да бъдат привлечени повече страни по линия на Черноморско икономическо сътрудничество. Затова се сформира международен консорциум, който ще търси финансиране от Европейската комисия. Ако се осъществи извличането на водород от отровния газ сероводород, това ще е нова форма на чиста енергия за Европа, казват учените. Освен използването на отровния газ учените твърдят, че на дъното на българската зона на Черно море има залежи на газо-хидрати, съединения между метан и вода под високо налягане. България обаче няма технология за извличане на метан от газо-хидратите. За да оползотворява този енергиен източник трябва да използва някои от методите, които се използват вече – руски, американски или норвежки.

Няма коментари: