събота, 9 май 2009 г.

Следващите евродепутати ще взимат €7665 запла

dir.bg >> Следващите евродепутати ще взимат €7665 запла

Офис в гората

Dnevnik.bg >> Офис в гората

петък, 8 май 2009 г.

Българите най-недоволни от услугите в Итали

dir.bg >> Българите най-недоволни от услугите в Итали

Гъби борят грип и рак

Vesti.bg >> Гъби борят грип и рак

Херпесът: 9 чести заблуди

Vesti.bg >> Херпесът: 9 чести заблуди

Лажни вести што ги измамиле и најсериозните весници

makfax.com >> Лажни вести што ги измамиле и најсериозните весници

По-малко, но по-богати туристи

dir.bg >> По-малко, но по-богати туристи

Председателят на Българската туристическа камара прогнозира намаление на туристите през настоящия туристически сезон.
"Като приходи от туризма аз очаквам да има увеличение, защото ще дойдат малко по-богати хора. Разбирате, че когато обемът е по-малък, идват много хора, а когато е по-малък, идват по-средни и заможни хора, които харчат малко повече”, каза председателят на туристическата камара Цветан Тончев пред "Фокус".

Той посочи, че с началото на летния сезон, който беше официално открит на 5 май във Варна, Бургас и Слънчев бряг, са пристигнали първите туристи от Германия.

„Около 60% от базата по Черноморието е пълна. Пълни са хотелите с три, четири и пет звезди на първа линия, особено тези, които имат вълноломи”, посочи Тончев. Той уточни, че цифрата на началния туристически поток е около 15–20 хил. души.

По думите на Тончев вече са почти изравнени цените на българските и гръцките хотели. Българските хотелиери предлагат на същата цена като гръцките си колеги традиционно добра и качествена услуга, коментира той.

Председателят на камарата отчете и ръст на туристите у нас от Русия, Полша и Израел и наличието на известен спад на гостите за летния туристически сезон от Германия и Малта.

„Аз очаквам малко намаление на туристите, но, доколкото разбирам, от Испания се пренасочват към България, както и известен брой израелци, които вместо към Турция, тази година ще пътуват към България. Израелците са едни от добрите партньори и като туристи са много добри”, посочи Цветан Тончев. Според него, за да се привлекат повече туристи в условия на криза са необходими повече пари за реклама.

Таксата за теглене от банкомат гони лев

dir.bg >> Таксата за теглене от банкомат гони лев

Фалшив специален агент назначава в ДАНС

dir.bg >> Фалшив специален агент назначава в ДАНС

Велосипедите в града

rfi.bg >> Велосипедите в града

Обичайна гледка за големите европейски градове са задръстванията. Затова „Европейски акценти” обръщат внимание на алтернативното придвижване – с велосипеди. Наложи нова мода - придвижването с велосипеди, не само заради блокирането на основните артерии, но и заради опазването на околната среда.

Велосипедът до такава степен се разпространи, че много кметства бяха принудени да преразгледат поведението на новите участници в движението. Придвижването на две колела във Виена се удвоило за десет години. Проблемът е, че все повече велосипеди участват в катастрофи. Съществува полемика. Австрийското общество, и особено гражданите на Виена, са разделени на три - пешеходци, автомобилисти и велосипедисти. Характерно за общуването помежду им е, че всъщност те не си говорят, не искат да чуят позицията на другия. Във Виена има алеи за велосипеди почти навсякъде Но мнозина виенчани се оплакват, че колоездачите не спазват правилата и често карат по тротоарите, не спазват предимство и изобщо почти успяват да детронират автомобилистите като участници в уличното движение.

Велосипедистите просто се възползват от своята анонимност. Властите в австрийската столица обаче са категорични, че ще бъде сложен край на това тяхно чувство на неприкосновеност и безнаказаност. Наистина трябва спешно да се вземат мерки, преди гневът на обществото да се е възпламенил. Волфганг Герстол, представител на кметството във Виена отбелязва, че предложението на общината е да се подеме информационна кампания за контрол, предназначена за велосипедистите.

"Тези, които не спазват правилата на движение, ще бъдат контролирани и най-вече санкционирани, ако това се налага. Искаме също младите под 14-годишна възраст да имат право да карат колело, само ако притежават специално разрешително. Те ще го получават след изпит. Така няма повече да се оказваме в ситуация, при която някои велосипедисти дори не познават правилника за движение. Предлагаме също да се сложи някакъв отличителен знак на велосипедите. Повечето австрийци ни подкрепят. Един велосипедист трябва да може да бъде идентифициран, когато е отговорен за катастрофа", казва той. Предвижда се също фиксиране на допустимите стойности алкохол в кръвта на велосипедиста. Позицията на австрийските "зелени" е, че десницата се поддала на лобито на автомобилистите. И изтъкват ползите за глобалното затопляне от карането на колело.

Амстердам, заедно с Копенхаген, е сред европейските първенци от гледна точка на велосипедизма
в градски условия. Там също предстои узаконяване на режима на велосипедистите. Причината за това раздвижване е смъртта през миналия септември на три жени. Те карали колелата си докато слушат уокмен или докато говорят по телефона. Амстердам иска да забрани използването на мобилните телефони, докато се кара велосипед, подобно на мярката за автомобилистите. Веднага се появиха контра мнения, подкрепени с цифри - карането на колело и едновременното говорене по телефона не причинява смъртта на повече от двама души годишно.

Улиците са много натоварени, шофьорите са агресивни, тротоарите са превърнати в паркинги. Това е картината, която ни е позната в България.

Една от причините е, че у нас по принцип не обичат велосипедите, а предпочитат колите. Ако решите да се разходите в някой от големите градове, рискувате да се изправите пред редица опасности. Велосипедистите са изложени на риска да бъдат блъснати от агресивни шофьори, да дишат изгорелите газове от колите. Карането на велосипед в София е нещо като екстремен спорт.

Общинските власти отдавна са длъжници на любителите на колелото. Красноречива илюстрация на политиката на общинските власти е наредба, в която е записано: "Велосипедистите са задължени с поведението си да не създават затруднения или опасности за движението на моторните превозни средства." С основание българските велосипедисти си задават въпроса: "Защо, когато си карам колелото, спазвайки правилника, никой не приема факта, че съм участник в движението?". Доста хора биха си направили труда да карат колела в градски условия, дори биха ходили на работа с тях, ако не рискуваха да бъдат блъснати или пък да се натровят от задушаване с газовете от колите.

Голям град като София разполага реално с две колоездачни отсечки – един участък в Южния парк около НДК и още един във втората част на парка. Преди години бе изградена алея по пътя на трамвай 5 между хотел "Родина" и квартал "Княжево" покрай бул. "Цар Борис III". По протежението на втората имаше специални секции на светофарите на големите кръстовища. Но доста време насам алеята е велосипедно-пешеходна без маркировка. Пешеходците на много места се налага да делят с велосипедистите тясното пространство по тротоарите и затова не се обичат. Преди време общинските съветници внесоха предложение за изграждане на шест велосипедни алеи, които да свързват центъра на града с кварталите. Отскоро едно двупосочно платно за велосипедисти е изградено покрай Перловската река от НДК до Подуене. Платното е с ширина два метра и с дължина 3 700 метра. В неговото изграждане са вложени 1 млн и 700 хиляди лева. В близко бъдеще би трябвало да има велопаркинги и на станциите на метрото. Защитниците на велосипедистите в София наистина застават зад идеята столицата да се превърне в модерен европейски град, но хубавата идея все още няма реализация.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

четвъртък, 7 май 2009 г.

Кризата феминизира бедността у нас

dir.bg >> Кризата феминизира бедността у нас

Спор да се отказва ли интернет-достъп прати евродиректива на арбитраж

mediapool.bg >> Спор да се отказва ли интернет-достъп прати евродиректива на арбитраж

Плановете на Йолина

Dnevnik.bg >> Плановете на Йолина

... Това, което трябвало да научи най-напред в Швейцария, било да живее в малка общност, където, за да знаеш какво се случва наоколо, трябва да си добре информиран. "В големия град излизаш на улицата и попадаш в центъра на събитията, от които трябва да избереш своето. Тук не е така", споделя без съжаление Йолина. "В Швейцария животът е изключително динамичен, но много по-фрагментиран. Хората непрекъснато се информират за това, което се случва около тях, за да могат да планират свободното си време. Изобщо тук нещата се случват по план. Отначало си мислех, че това убива спонтанността. Оказа се обаче, че е точно обратното! Колкото по-добре планиран е животът ти, толкова по-широко поле за спонтанност имаш."...

Фотогалерия: Ферма ''Сините щрауси'' - Dnevnik.bg

dnevnik.bg >> Ферма ''Сините щрауси'' - Dnevnik.bg

сряда, 6 май 2009 г.

Следпразничен "вирус" в офиса

Dnevnik.bg >> Следпразничен "вирус" в офиса

Честит гаден ден на по-голямата част от българите, които вече са на работното си място. Днес те най-вероятно ще бъдат обхванати от т.нар. следпразнична депресия и вместо отпочинали и с ентусиазъм да отмятат належащите задачи, ще се чудят защо са толкова унили и отегчени и не знаят откъде да започнат. И ще мечтаят след дългите празнични дни за още по-продължителна отпуска, за купони или пък за самотен екзотичен остров, без колеги и началници. Добрата новина в случая е, че това състояние е преходно и все пак ще отмине. Освен това според психолозите то е нещо нормално и засяга около 35% от хората. Просто връщането към всекидневните задължения невинаги е лесно. Пренастройването от безгрижното размотаване към притискащите срокове на различни ангажименти води до стрес, а той пък от своя страна изнервя и дори разболява.

Всеки трети страда от депресия

след отпуската, защото организмът му възприема възобновяването на стария ритъм на работа като насилие. Симптомите са много и все неприятни: непрекъснато вътрешно напрежение и неувереност, постоянно чувство, че всеки момент ще се случи нещо лошо, разсеяност, невъзможност да се задържи продължително вниманието върху някаква дейност. Към тях се прибавят и често главоболие, раздразнение или пълна апатия. "Синдромът следотпускарска депресия предизвиква рязка промяна на живота и може да се стигне до психологически сътресения", казва известният испански психолог Хавиер Криадо. Той обяснява, че в това състояние се увеличава нервността и се стига дори до агресия, които може да продължат цели две седмици. Криадо препоръчва, ако нещата не се оправят навреме, да се потърси лекарска помощ.Според психолозите една от причините за неразположението е

"неправилната" почивка

Те твърдят, че е по-добре да се вземе отпуска от две седмици, а не да се отсъства от работа по 4-5 дни, както обикновено става по празниците. В първия случай човек има време да се адаптира към новия режим и след това да си отдъхне истински. При втория обаче точно когато си свикнал с късното ставане сутрин и безгрижието, трябва отново да се съсредоточиш върху работата и това направо те съсипва. Хубавото е, че синдромът се лекува с приятни неща като бира или чаша вино с приятели, разходка на чист въздух и много шоколад.

Периодът все пак се определя като криза и не трябва да се подценява. За да се избегне депресията, лекарите съветват почиващите да се завърнат няколко дни преди края на отпуската, за да имат възможност да се адаптират и да се видят с близките си, преди да започнат активно работа. Освен това медиците смятат, че по-лесно се приспособяват хората, които са почивали активно, т.е. ходили са на екскурзии на планина или в чужбина, отколкото тези, които са прекарали празниците в леглото или на отрупаната с вредни изкушения маса.

Психолозите обясняват още, че през първите няколко дни най-ярко се проявява недоволството от работата и живота, което предизвиква черните мисли, че сме пропуснали нещо важно точно защото постоянно сме на работа. Затова те препоръчват да не се захващаме с важните решения веднага. Според тях е добре при възможност през първия ден да не се стои в офиса през всичките 8 часа.

Започнете с най-лесните неща

които не изискват концентрация на вниманието и особено умствено напрежение. Разкажете на колегите си къде сте ходили, но не се оплаквайте, че всичко вече е свършило, а наблегнете на позитивните и весели моменти. След това не е лошо да пренаредите работния си график, като задължително оставите време и за отдих. Помислете за целите си и разпределете задълженията, след което започнете да ги изпълнявате, без да се натоварвате прекомерно. Защото е доказано, че най-засегнати от следпразничната депресия са хората, които работят непрекъснато. Точно това е и причината да не искат да се върнат на бюрото си. С една дума, не се поддавайте на паника. Навлизайте постепенно в задачите.

Добре е също да не се къса директно връзката и с преживяванията през почивката. Разглеждайте снимки и споделяйте с приятели какво сте видели. Можете дори да започнете да планирате следващата отпуска, като търсите най-красивото място, което предлагат сайтове на туристически агенции. Това ще ви настрои позитивно, защото както се знае, всичко идва от главата. Ако си мислите, че ви предстои нещо хубаво, настроението ви ще се повиши. За бързото възстановяване почти задължително е да се промени храненето, като се наблегне на салатите за сметка на мазните меса. Нужни са и допълнителни витамини, защото през пролетта организмът има особено силна необходимост от тях. Разходките на открито също са задължителни. Ако не си падате по екскурзиите, поне излезте на чист въздух и се насладете на слънцето, когато го има.

След продължителна почивка често човек си прави равносметка, като невинаги се оказва доволен от постигнатото в живота. Помислете си дали ви харесва работата и ако е така, ще се почувствате по-добре. Можете да се замислите и за допълнителна квалификация. Посетете семинар или прочетете книга във вашата специалност - това отново ще ви върне любовта към заниманията и ще ангажира съзнанието ви. Така сами ще се убедите, че дяволът не е толкова черен. Вкъщи пък обяснете, че раздразнението ви не идва от близките хора, и ги помолете да ви изтърпят. Вие направете същото, защото не забравяйте - и те са в следпразнична депресия.

Психолозите препоръчват

1. Започнете с най-лесните задачи и не бързайте, има време за всичко.

2. Разкажете на колегите къде сте ходили и покажете снимки.

3. Планирайте следващата отпуска. Мислите за морето, плажа и летните горещини ще повишат настроението ви.

4. Сменете начина на хранене и наблегнете на салати, плодови сокове и чай с лимон.

5. Срещайте се с приятели на бира или чаша вино и споделяйте. Помага!

6. Заредете се с позитивна енергия.

7. Физическите упражнения и разходките повишават тонуса.

8. Разширете кръгозора си - запишете се на курс по испански или на рисуване. Наистина е удоволствие да се занимавате с нещо подобно.

9. Повишете квалификацията си. Това ще вдигне самочувствието и самооценката ви.


Честите кратки болнични са полезни

Vesti.bg >> Честите кратки болнични са полезни

Британец спечели най-хубавата работа на света

Vesti.bg >> Британец спечели най-хубавата работа на света

Сложиха единственото прасе в Афганистан под карантина

Vesti.bg >> Сложиха единственото прасе в Афганистан под карантина

Участника Евровидения избили в Москве. Болгарин пострадал на репетиции в "Олимпийском"

life.ru >> Участника Евровидения избили в Москве. Болгарин пострадал на репетиции в "Олимпийском"

Грандиозный скандал разразился в СК "Олимпийский" во время первой репетиции болгарской делегации. 40-летний певец Крассимир Аврамов был жестоко избит за кулисами представителем одной из конкурирующих стран. В чувство артиста приводили врачи "скорой помощи".

Аврамов прибыл в Москву в один день с большинством участников и заселился в гостинице "Космос", в номере, где несколько лет назад снимали "Ночной дозор". Неприятности не заставили себя долго ждать.

Драка

Крассимир, как любой другой участник Евровидения, готов хоть на тройное сальто, лишь бы быть замеченным в финале. Болгарин репетировал номер на ходулях. Именно этот громоздкий атрибут довел исполнителя до драки. Нетрудно представить себе похожий на муравейник "Олимпийский", по которому в эти дни перемещаются на самокатах и роликах, а по узкому проходу идет группа людей на ходулях (Аврамов и его подтанцовка). Недовольные затруднениями в движении нашлись тут же.

- Сначала сбили с ходулей (а они огромные) его танцовщицу, а потом самому дали в голову, - рассказывают переводчики Евровидения, которые примчались на шум. - Охрана стояла на ушах! Такое ЧП в первый день! Все, конечно, понятно: люди нервничают, суматоха. Но драться-то зачем было лезть? У Крассимира пошла кровь, остановить самостоятельно не смогли. Вызывали "скорую".

Врачи "скорой помощи" были на месте драки через пять минут: на протяжении всего срока репетиции Евровидения на территории "Олимпийского" дежурят две бригады медиков.

- Они наложили Аврамову повязку на голову, а его танцовщице обработали рану, она была не такой серьезной, как у него самого, - говорят очевидцы потасовки. - Тот, кто "вмазал" болгарину, сразу будто провалился сквозь землю. Было не до его поисков, все страшно перепугались.

Не смогли найти обидчика и представители службы охраны. Известно лишь то, что в этот момент рядом находились представители сербской делегации, несколько технических сотрудников технических служб и администраторы гримерок.

- Сейчас Крассимир чувствует себя лучше и готовится ко второй репетиции, - заявили официальные представители артиста. - Надеемся, она пройдет спокойней.

Драка за кулисами "Олимпийского" - это уже не первая неприятность, связанная с участием Аврамова в еврофесте. Инциденты начались еще на родине, когда несколько известных болгарских музыкантов написали совместное заявление, которое направленно против участия Крассимира на Евровидении. Несмотря на то, что певец победил с огромнейшим отрывом на национальном голосовании, музыканты провели митинг с лозунгами "Песня Крассимира Аврамова - это позор для Болгарии" у стен здания местного телеканала.


вторник, 5 май 2009 г.

Бойкот на "Music Idol 3"

Толкова съм възмутена и ядосана, че реших да не чакам няколко часа до утре, самонаказвайки се, а да излея емоциите си и да забравя за това предаване.

Няколко дни можеше да се гледа що годе спокойно, след което днес - отново гръмък провал!

Не желая да гледам това предаване, в което говорят за жените като за кукли от секс-магазин (включително и за 13-годишното момиче, незнайно защо допуснато като изключение въпреки малолетието си), а на един роден без особен късмет в живота човек като Марин, нуждаещ се от цялостна горна зъбна протеза се подиграват, като позлатяват единствения останал зъб. Дават толкова пари за идиотщини, печелят част от тези пари за сметка на Марин, а не могат да намерят начин, дори и забавен, наистина да му помогнат да си оправи зъбите! Да му бяха дали там да върши някаква хамалска работа, каквато той може би и без това върши и да оправдаят така зъболечението му. Но не, трябва да се надсмеят над всеки, над когото могат, за да спечелят повече пари колкото може по-скоро, докато могат, защото вероятно съзнават или подсъзнават, че по този начин няма да могат продължат много. Обществото търпи донякъде и се повлича по такива антимодели до известно време, но в един момент самозащитните сили все пак се задействат и ги помита... ако дотогава не са се самоунищожили с алкохолизъм или други подобни "прекрачвания на граници".

Що се отнася до демонстрирането отношение към жените, схемата е позната: първо си говорят за жените край тях като за безмозъчни секс-играчки без глас и без право на избор,... в следващ момент започват да си вярват,... в телевизията никой не ги спира, щом продължават да имат много зрители и печелят пари (въпреки, а не поради това),... и можем да очакваме поредните действия... Някой ще изрази възмущение и ще му измислят начин да го отдалечат, за да не им пречи...

И този манипулитивен и подвеждащ въпрос "Кой според Вас трябва да напусне?" - защо са се хванали за него? Искат да пробват дали схемата нападане-оставане на нападнатия в предаването действа? Или по-скоро директно прилагат тази схема, за да поддържат интригата? Или продуцентите/режисьорите/който и да стои зад този и други подобни похвати са садисти?

За мен това предаване е непоправимо, за което виня не само водещите-продуценти, а също и останалите, стоящи зад него - режисьор и каквито и да са други "професионалисти" от тази телевизия, а и самата телевизия, която явно не си заслужава гледането. Последното с оглед и на необективните новини. Въпреки че за съжаление не мога да посоча една по-обективна ТV - хващам НОВА, а по интернет чета и за предавания на други. Чудя се например защо всяка политическа партия не вземе да си направи сатирично-хумористично предаване и да включат това като част от предизборните и изобщо политическите кампании/регулации, след като така или иначе няма едно неполитизирано и по-скоро непартизирано/неантипартизирано хумористично шоу. Наистина, доколкото съм гледала някои от по-реномираните ТВ-та при пътуванията си в чужбина, и те са необективни и манипулативни, но поне по по-изтънчен и завоалиран, да не кажа цивилизован начин. Но това е отклонение от темата.

Искрено съжалявам, че няма алтернатива на "Music Idol" (също незнайно защо некръстено поне "Поп идол", което звучи все пак по-близо до българския език) - алтернатива в стила и тона на "Великолепната шесторка". Последното пак беше на бТВ наистина, но беше съвсем различно. Жалко, че най-гледаната ТВ в България е на това ниво, като се има предвид най-гледаното й в момента предаване. Още по-жалко, че вероятно не можем да очакваме алтернативни предавания, отговарящи на същите нужди на хората - зрители и таланти, търсещи изява -, или по-скоро не можем да очакваме да бъде позволено появата и съществуването на такива алтернативни и по-цивилизовани ТВ. Останала съм с такова впечатление поради това, че от няколкото по-малки населени места, в които съм се местила напоследък в България извън София се хващат само бТВ и Нова, но не и БНТ например (Българската национална телевизия), която се опитва струва ми се да играе ролята на обществена телевизия - дали това не означава, че се пречи на алтернативите?

Жалко също така, че това предаване е международно. Дали пък точно заради това не се избиват още повече комплекси и не се показват още повече магарии от обичайното? Наивно е да се разчита, че "децата" ще видят, че това не се харесва на международната публика и ще се научат от грешките си и че по-важното е всъщност, че се отварят към най-близкия околен свят, която също е бил затворен за нас. Тези "деца" няма да се научат - за съжаление очаквам да се провалят съвсем и не искам да гледам това. Но вероятно е и се надявам от техните грешки да се научат останалите истински професионалисти, които ще правят такива предавания и тези, които ги гледат.

Аз лично повече няма да гледам "Music Idol 3". Нямам доверие на това предаване и на хората, които го правят. И ако продължава това мое усещане, че съм си загубила времето в гледане на други предавания, където се получава дезинформация вместо информация и манипулация и подиграване вместо развлечение - ще престана да гледам и тях.

Между другото продължавам да се чудя няма ли женски организации в тази държава и в чужбина, които да се обадят - най-малкото за да покажат, че съществуват и че заслужават парите, които получават като субсидии по различни програми за защита от дискриминация, равни възможности и т.н.

Шведската Пиратска партия може да има еврод

News.bg >> Шведската Пиратска партия може да има еврод

Лошото хранене вреди на зрението

News.bg >> Лошото хранене вреди на зрението

Настъплението на рецесията продължава

Vesti.bg >> Настъплението на рецесията продължава

неделя, 3 май 2009 г.

Записванията за летния сезон не оправдават песимизма

dir.bg >> Записванията за летния сезон не оправдават песимизма

Българи масово избраха Гърция

dnes.dir.bg >> Българи масово избраха Гърция

"ЮНЕСКО напомня задълженията на пресата" - блян или реалност

rfi.bg >> ЮНЕСКО напомня задълженията на пресата

Възможностите, които медиите предлагат за насърчаване на диалога, взаимното разбирателство и помирението са темата на тазгодишния Световив ден на свободата на печата 3 май, заявява на своя Интернет сайт ЮНЕСКО (Организацията на ООН по въпросите на науката, културата и образованието), организацията е базирана в Париж. Като единствена организация в системата на ООН с мандат да защищава свободата на словото и свободата на печата, ЮНЕСКО поставя взаимното разбирателство и диалога посредством медиите в центъра на мисията си. Културните корени определят нашата идентичност и начина, по който градим реалността, те влияят върху начина, по който се възприемаме, начина, по който посрещаме другия и върху условията на нашето взаимодействие със света. Медиите упражняват голямо влияние не само върху онова, което мислим, но и върху начина, по който действаме. Най-добрият начин за медиите за действат за разширяване на взаимното разбирателство е в консолидирането на самата медийна култура. Само свободната медиа, т.е. динамична, независима, плуралистка и безпристрастна, чиято редакция е свободна и защитена от цензурата и влиянието на политически, икономически и други интереси, може да подпомогне диалога и разбирателството и те да преодолеят бариерите. Свободните медии са извънредно важни за осигуряването на информацията и знанията, необходими за демократичното участие и за доброто управление. Медиите изпълняват ролята на носител на плуралистичност на мненията и многообразие на изказванията, което позволява да се упражняват гражданските права чрез участието, критиката и вота. Добре информираните граждани могат по-добре и по-активно да участват в процеса на вземане на решения в тяхното общество, изтъква ЮНЕСКО по повод Световния ден на свободата на печата.

Нова система въвежда комуникация между пешеходец и автомобил

dnevnik.bg >> Нова система въвежда комуникация между пешеходец и автомобил

Интернет и медицина

rfi.bg >> Интернет и медицина

Съвременните технологии и особено интернет променят коренно представите ни за медицината. Интернет сайтовете посветени на медицината притесняват все повече властите във Франция и лекарските среди. След като наложиха знака HON (от health on the net) ето, че сега властите искат още нещо от сайтовете не медицинска тематика. Поправка към гласувания нов закон за болниците, известен с името „Башло” изисква от тези сайтове да поставят връзки към официалните сайтове на министерството на здравето и други подобни институции. В медицината, както и навсякъде другаде времето се дели на преди и след интернет. Преди имаше много пациенти, които са разлиствали някоя медицинска енциклопедия или пък са търсили мнението на близък, работещ в медицинските услуги. Този тип пациенти обаче бяха най-общо казано – незнаещи. В днешно време, мнозина пациенти идват в лекарските кабинети добре информирани, след като са потърсили желаната информация в някой от многото сайтове на медицинска тематика.

Най-големият подобен френски сайт doctissimo.fr се посещава от 8 млн потребители годишно. През 2007, когато правителството наложи знака HON, от doctissimo се съобразиха. Сега обаче, когато става задължително да се поставят линкове към официалните сайтове на министерството на здравето, въпросите зачестяват. Валери Брушо, ген. Директор на doctissimo.fr: “ Щом искат от здравните сайтове да сложат линкове към министерството на здравето, защо не поискат от икономическите сайтове да си сложат линкове към министерство на финансите? Нашият успех явно е неудобен за институциите, които не са се вписали в интернет епохата достатъчно навреме. Те имат усещането, че губят контрола върху част от информацията в областта на здравето. Днес обаче информацията не е достояние единствено и само на доктора. Тя е споделена и достъпна. Това е нещо, което убягва както на властите, така и на лекарите.”

Сайтът doctissimo.fr се е превърнал през годините в притегателно място не само за стотици хиляди французи, които искат да потърсят интересна информация за малко познати методи на лечение, но и за също толкова много хипохондрици, които започват да се притесняват при най-малкото здравословно неразположение.

В Европа има страни, в които лекуването от разстояние е много популярно. Един от примерите е Унгария, където стотици лекари работят от разстояние за пациенти от Англия и Испания. Това е особено често срещана практика и във вътрешността на Унгария, за селищата, където няма специалисти рентгенолози. До преди известно мнозина британци бяха принудени да чакат с месеци за скенер или рентген. Тони Блеър обаче реши да осъвремени системата, използвайки възможностите на Интернет. В рамките на новата политика и за да се облекчат болниците, частна английска фирма започна да обикаля различни райони на Острова с камион, снабден с мобилна техника за рентгенови снимки. Жителите на малките селища трябва само да са качат в камиона, за да си направят нужната снимка. Заснетите данни се изпращат моментално чрез сателит в Унгария, където специалистите рентгенолози дешифрират снимката и изпращат заключенията си на английски. Това е всеобща практика за унгарските рентгенолози, които след работа сядат у дома пред компютрите си и анализират рентгенови снимки на пациенти от Ирландия, Англия или Испания.

Щом става дума за медицина Интернет у нас основно се използва като система за информация. Търсенето на информация по медицински въпроси в мрежата надминава традиционните източници - книги, списания, близки и познати. Има изследване, което показва, че повече от 50 процента от анкетираните са търсили информация в Интернет по медицински въпроси. Голяма част от активно търсещите такава информация са жени. Повечето известни медицински списания имат електронен вариант. В мрежата има практически съвети, които освен това са безплатни. В сайта www.pramed.com можете да разберете как се лекува ангина, варицела, дори възпаление на средното ухо. В най-големия портал с медицинска информация Здраве един пациент може да научи как да прецени кое лекарство му вреди и кое не.

Известен сайт за безплатни лекарски съвети е Хапчето http://www.hapcheto.com/. Най-често задаваните въпроси там са относно главоболието и диетите за отслабване. От близо месец чрез Интернет у нас е възможен онлайн достъп до здравна информация, могат да бъдат направени справки за различни медицински услуги, регистри и дейности. Улеснени са лекарите, които поемат спешни случаи.

Порталът www.zdravenportal.bg е интегриран със система за електронни лични амбулаторни картони (еЛАК). Засега потребители на онлайн версията, която замества познатите ни здравни картони са 40 000 държавни служители. Ако системата докаже своята ефективност, тя ще обхване всички българи, които са здравноосигурени. Проектът е съвместна работа на министерството на здравеопазването и министерството на държавната администрация. Системата съхранява всякакви документи, образна диагностика, прегледи, заболявания, предписани медикаменти, измервания, имунизации. Всеки лекар може да направи консултация по всяко време и от всяко място. Могат да се правят дистанционни консултации дори и в чужбина. Достъпът на лекарите до системата става с цифров сертификат за електронен подпис. Самият пациент има контрол над своя електронен личен амбулаторен картон. Той сам решава кой от лекарите да има достъп, да съхранява и променя информацията в него и кой може да я преглежда и използва. Само след упълномощен от пациента лекарят може да попълва информация в еЛАК. За да може въвеждането на данни от страна на медицинските лица да става лесно, е направена интеграция на еЛАК с реално работеща система на общопрактикуващите лекари.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Наднича ли световният терор зад сомалийските пирати

mediapool.bg >> Наднича ли световният терор зад сомалийските пирати

Британски министри се учат как да избягват неудобни въпроси

News.bg >> Британски министри се учат как да избягват неудобни въпроси

Земеделци могат да кандидатстват за преки плащания на площ

News.bg >> Земеделци могат да кандидатстват за преки плащания на площ