сряда, 6 май 2009 г.

Следпразничен "вирус" в офиса

Dnevnik.bg >> Следпразничен "вирус" в офиса

Честит гаден ден на по-голямата част от българите, които вече са на работното си място. Днес те най-вероятно ще бъдат обхванати от т.нар. следпразнична депресия и вместо отпочинали и с ентусиазъм да отмятат належащите задачи, ще се чудят защо са толкова унили и отегчени и не знаят откъде да започнат. И ще мечтаят след дългите празнични дни за още по-продължителна отпуска, за купони или пък за самотен екзотичен остров, без колеги и началници. Добрата новина в случая е, че това състояние е преходно и все пак ще отмине. Освен това според психолозите то е нещо нормално и засяга около 35% от хората. Просто връщането към всекидневните задължения невинаги е лесно. Пренастройването от безгрижното размотаване към притискащите срокове на различни ангажименти води до стрес, а той пък от своя страна изнервя и дори разболява.

Всеки трети страда от депресия

след отпуската, защото организмът му възприема възобновяването на стария ритъм на работа като насилие. Симптомите са много и все неприятни: непрекъснато вътрешно напрежение и неувереност, постоянно чувство, че всеки момент ще се случи нещо лошо, разсеяност, невъзможност да се задържи продължително вниманието върху някаква дейност. Към тях се прибавят и често главоболие, раздразнение или пълна апатия. "Синдромът следотпускарска депресия предизвиква рязка промяна на живота и може да се стигне до психологически сътресения", казва известният испански психолог Хавиер Криадо. Той обяснява, че в това състояние се увеличава нервността и се стига дори до агресия, които може да продължат цели две седмици. Криадо препоръчва, ако нещата не се оправят навреме, да се потърси лекарска помощ.Според психолозите една от причините за неразположението е

"неправилната" почивка

Те твърдят, че е по-добре да се вземе отпуска от две седмици, а не да се отсъства от работа по 4-5 дни, както обикновено става по празниците. В първия случай човек има време да се адаптира към новия режим и след това да си отдъхне истински. При втория обаче точно когато си свикнал с късното ставане сутрин и безгрижието, трябва отново да се съсредоточиш върху работата и това направо те съсипва. Хубавото е, че синдромът се лекува с приятни неща като бира или чаша вино с приятели, разходка на чист въздух и много шоколад.

Периодът все пак се определя като криза и не трябва да се подценява. За да се избегне депресията, лекарите съветват почиващите да се завърнат няколко дни преди края на отпуската, за да имат възможност да се адаптират и да се видят с близките си, преди да започнат активно работа. Освен това медиците смятат, че по-лесно се приспособяват хората, които са почивали активно, т.е. ходили са на екскурзии на планина или в чужбина, отколкото тези, които са прекарали празниците в леглото или на отрупаната с вредни изкушения маса.

Психолозите обясняват още, че през първите няколко дни най-ярко се проявява недоволството от работата и живота, което предизвиква черните мисли, че сме пропуснали нещо важно точно защото постоянно сме на работа. Затова те препоръчват да не се захващаме с важните решения веднага. Според тях е добре при възможност през първия ден да не се стои в офиса през всичките 8 часа.

Започнете с най-лесните неща

които не изискват концентрация на вниманието и особено умствено напрежение. Разкажете на колегите си къде сте ходили, но не се оплаквайте, че всичко вече е свършило, а наблегнете на позитивните и весели моменти. След това не е лошо да пренаредите работния си график, като задължително оставите време и за отдих. Помислете за целите си и разпределете задълженията, след което започнете да ги изпълнявате, без да се натоварвате прекомерно. Защото е доказано, че най-засегнати от следпразничната депресия са хората, които работят непрекъснато. Точно това е и причината да не искат да се върнат на бюрото си. С една дума, не се поддавайте на паника. Навлизайте постепенно в задачите.

Добре е също да не се къса директно връзката и с преживяванията през почивката. Разглеждайте снимки и споделяйте с приятели какво сте видели. Можете дори да започнете да планирате следващата отпуска, като търсите най-красивото място, което предлагат сайтове на туристически агенции. Това ще ви настрои позитивно, защото както се знае, всичко идва от главата. Ако си мислите, че ви предстои нещо хубаво, настроението ви ще се повиши. За бързото възстановяване почти задължително е да се промени храненето, като се наблегне на салатите за сметка на мазните меса. Нужни са и допълнителни витамини, защото през пролетта организмът има особено силна необходимост от тях. Разходките на открито също са задължителни. Ако не си падате по екскурзиите, поне излезте на чист въздух и се насладете на слънцето, когато го има.

След продължителна почивка често човек си прави равносметка, като невинаги се оказва доволен от постигнатото в живота. Помислете си дали ви харесва работата и ако е така, ще се почувствате по-добре. Можете да се замислите и за допълнителна квалификация. Посетете семинар или прочетете книга във вашата специалност - това отново ще ви върне любовта към заниманията и ще ангажира съзнанието ви. Така сами ще се убедите, че дяволът не е толкова черен. Вкъщи пък обяснете, че раздразнението ви не идва от близките хора, и ги помолете да ви изтърпят. Вие направете същото, защото не забравяйте - и те са в следпразнична депресия.

Психолозите препоръчват

1. Започнете с най-лесните задачи и не бързайте, има време за всичко.

2. Разкажете на колегите къде сте ходили и покажете снимки.

3. Планирайте следващата отпуска. Мислите за морето, плажа и летните горещини ще повишат настроението ви.

4. Сменете начина на хранене и наблегнете на салати, плодови сокове и чай с лимон.

5. Срещайте се с приятели на бира или чаша вино и споделяйте. Помага!

6. Заредете се с позитивна енергия.

7. Физическите упражнения и разходките повишават тонуса.

8. Разширете кръгозора си - запишете се на курс по испански или на рисуване. Наистина е удоволствие да се занимавате с нещо подобно.

9. Повишете квалификацията си. Това ще вдигне самочувствието и самооценката ви.


Няма коментари: