неделя, 3 май 2009 г.

Интернет и медицина

rfi.bg >> Интернет и медицина

Съвременните технологии и особено интернет променят коренно представите ни за медицината. Интернет сайтовете посветени на медицината притесняват все повече властите във Франция и лекарските среди. След като наложиха знака HON (от health on the net) ето, че сега властите искат още нещо от сайтовете не медицинска тематика. Поправка към гласувания нов закон за болниците, известен с името „Башло” изисква от тези сайтове да поставят връзки към официалните сайтове на министерството на здравето и други подобни институции. В медицината, както и навсякъде другаде времето се дели на преди и след интернет. Преди имаше много пациенти, които са разлиствали някоя медицинска енциклопедия или пък са търсили мнението на близък, работещ в медицинските услуги. Този тип пациенти обаче бяха най-общо казано – незнаещи. В днешно време, мнозина пациенти идват в лекарските кабинети добре информирани, след като са потърсили желаната информация в някой от многото сайтове на медицинска тематика.

Най-големият подобен френски сайт doctissimo.fr се посещава от 8 млн потребители годишно. През 2007, когато правителството наложи знака HON, от doctissimo се съобразиха. Сега обаче, когато става задължително да се поставят линкове към официалните сайтове на министерството на здравето, въпросите зачестяват. Валери Брушо, ген. Директор на doctissimo.fr: “ Щом искат от здравните сайтове да сложат линкове към министерството на здравето, защо не поискат от икономическите сайтове да си сложат линкове към министерство на финансите? Нашият успех явно е неудобен за институциите, които не са се вписали в интернет епохата достатъчно навреме. Те имат усещането, че губят контрола върху част от информацията в областта на здравето. Днес обаче информацията не е достояние единствено и само на доктора. Тя е споделена и достъпна. Това е нещо, което убягва както на властите, така и на лекарите.”

Сайтът doctissimo.fr се е превърнал през годините в притегателно място не само за стотици хиляди французи, които искат да потърсят интересна информация за малко познати методи на лечение, но и за също толкова много хипохондрици, които започват да се притесняват при най-малкото здравословно неразположение.

В Европа има страни, в които лекуването от разстояние е много популярно. Един от примерите е Унгария, където стотици лекари работят от разстояние за пациенти от Англия и Испания. Това е особено често срещана практика и във вътрешността на Унгария, за селищата, където няма специалисти рентгенолози. До преди известно мнозина британци бяха принудени да чакат с месеци за скенер или рентген. Тони Блеър обаче реши да осъвремени системата, използвайки възможностите на Интернет. В рамките на новата политика и за да се облекчат болниците, частна английска фирма започна да обикаля различни райони на Острова с камион, снабден с мобилна техника за рентгенови снимки. Жителите на малките селища трябва само да са качат в камиона, за да си направят нужната снимка. Заснетите данни се изпращат моментално чрез сателит в Унгария, където специалистите рентгенолози дешифрират снимката и изпращат заключенията си на английски. Това е всеобща практика за унгарските рентгенолози, които след работа сядат у дома пред компютрите си и анализират рентгенови снимки на пациенти от Ирландия, Англия или Испания.

Щом става дума за медицина Интернет у нас основно се използва като система за информация. Търсенето на информация по медицински въпроси в мрежата надминава традиционните източници - книги, списания, близки и познати. Има изследване, което показва, че повече от 50 процента от анкетираните са търсили информация в Интернет по медицински въпроси. Голяма част от активно търсещите такава информация са жени. Повечето известни медицински списания имат електронен вариант. В мрежата има практически съвети, които освен това са безплатни. В сайта www.pramed.com можете да разберете как се лекува ангина, варицела, дори възпаление на средното ухо. В най-големия портал с медицинска информация Здраве един пациент може да научи как да прецени кое лекарство му вреди и кое не.

Известен сайт за безплатни лекарски съвети е Хапчето http://www.hapcheto.com/. Най-често задаваните въпроси там са относно главоболието и диетите за отслабване. От близо месец чрез Интернет у нас е възможен онлайн достъп до здравна информация, могат да бъдат направени справки за различни медицински услуги, регистри и дейности. Улеснени са лекарите, които поемат спешни случаи.

Порталът www.zdravenportal.bg е интегриран със система за електронни лични амбулаторни картони (еЛАК). Засега потребители на онлайн версията, която замества познатите ни здравни картони са 40 000 държавни служители. Ако системата докаже своята ефективност, тя ще обхване всички българи, които са здравноосигурени. Проектът е съвместна работа на министерството на здравеопазването и министерството на държавната администрация. Системата съхранява всякакви документи, образна диагностика, прегледи, заболявания, предписани медикаменти, измервания, имунизации. Всеки лекар може да направи консултация по всяко време и от всяко място. Могат да се правят дистанционни консултации дори и в чужбина. Достъпът на лекарите до системата става с цифров сертификат за електронен подпис. Самият пациент има контрол над своя електронен личен амбулаторен картон. Той сам решава кой от лекарите да има достъп, да съхранява и променя информацията в него и кой може да я преглежда и използва. Само след упълномощен от пациента лекарят може да попълва информация в еЛАК. За да може въвеждането на данни от страна на медицинските лица да става лесно, е направена интеграция на еЛАК с реално работеща система на общопрактикуващите лекари.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Няма коментари: