петък, 8 май 2009 г.

По-малко, но по-богати туристи

dir.bg >> По-малко, но по-богати туристи

Председателят на Българската туристическа камара прогнозира намаление на туристите през настоящия туристически сезон.
"Като приходи от туризма аз очаквам да има увеличение, защото ще дойдат малко по-богати хора. Разбирате, че когато обемът е по-малък, идват много хора, а когато е по-малък, идват по-средни и заможни хора, които харчат малко повече”, каза председателят на туристическата камара Цветан Тончев пред "Фокус".

Той посочи, че с началото на летния сезон, който беше официално открит на 5 май във Варна, Бургас и Слънчев бряг, са пристигнали първите туристи от Германия.

„Около 60% от базата по Черноморието е пълна. Пълни са хотелите с три, четири и пет звезди на първа линия, особено тези, които имат вълноломи”, посочи Тончев. Той уточни, че цифрата на началния туристически поток е около 15–20 хил. души.

По думите на Тончев вече са почти изравнени цените на българските и гръцките хотели. Българските хотелиери предлагат на същата цена като гръцките си колеги традиционно добра и качествена услуга, коментира той.

Председателят на камарата отчете и ръст на туристите у нас от Русия, Полша и Израел и наличието на известен спад на гостите за летния туристически сезон от Германия и Малта.

„Аз очаквам малко намаление на туристите, но, доколкото разбирам, от Испания се пренасочват към България, както и известен брой израелци, които вместо към Турция, тази година ще пътуват към България. Израелците са едни от добрите партньори и като туристи са много добри”, посочи Цветан Тончев. Според него, за да се привлекат повече туристи в условия на криза са необходими повече пари за реклама.

Няма коментари: