петък, 12 септември 2008 г.

Телевизионният интернет канал на Европарламента

news.bg >> Телевизионният интернет канал на Европарламента

В Италия ще правят жилища low cost

prontosofia >> В Италия ще правят жилища low cost

Италианският архитект Марио Кучинела е автор на първия проект за апартаменти low cost, съобщи вестник „Кориере дела сера“.

Той предвижда апартамент от 100 кв.м. с градина и тераса да струва 100 хиляди евро. Освен всичко това се предвижда жилището да бъде екологично и да не изпуска никакви емисии на въглероден диоксид в атмосферата.

Проектът ще бъде реализиран в Сетимо Торинезе в сътрудничество с групата „Италчементи“. Целта е обаче в бъдеще проектът да бъде осъществен и на други места. Името на жилището от нов тип е „Casa 100 K" (Къща 100 К). 

Новият проект ще бъде изложен по време на Биеналето във Венеция, в рамките на Международното изложение за архитектура (14 септември-23 ноември).

Според предварителните изчисления на експертите месечните разноски за ток, отопление и климатик в подобен апартамент ще бъдат от порядъка на 56 евро.

От друга страна чрез соларните си панели апартаментът ще произвежда енергия, която може да се продава на пазара за 250 евро.

Основна роля в новия тип жилища ще играят използваните иновативни материали за направата им. База в тях ще бъде циментът Tx Active, който е в състояние да унищожава вредните емисии във въздуха.

четвъртък, 11 септември 2008 г.

Смесената застраховка "Живот" е за предпочитане пред детския влог

www.pariteni.bg >> Смесената застраховка "Живот" е за предпочитане пред детския влог

Ипотеките ще растат с 20-25% годишно

dir.bg >> Ипотеките ще растат с 20-25% годишно

Срещи на живо чрез "умните" бели дъски

news.bg >> Срещи на живо чрез "умните" бели дъски

Компанията Smart Technologies пусна ново видео-конферентно решение, което ще позволи на потребителите да се свързват с колеги от други локации посредством интерактивна бяла дъска, предаде technews.bg.

Според разработчика, неговата интерактивна технология обединява простотата на бялата дъска с мощността на компютър. 
Дъската може да се свърже към компютър и цифров проектор и приложенията да се контролират директно от екрана.

Smart Technologies въвежда три нови продукта - Meeting Pro, Hub SE и Hub PE, за които твърди, че ще позволят на потребителите да провеждат интерактивни срещи на живо с екипи от други географски точки. 
Компанията убеждава, че нейните решения създават по-активна среда за сътрудничество от традиционните видео-конферентни продукти.

"Създаването на динамична среда за работа, в която знанието може да се споделя много по-бързо и между различни локации, идеите - да се създават и по-добрите решения - да се взимат, е ключът към запазване конкурентоспособността и към възползване от наличните възможности в съвременната глобална икономика", заяви Дейвид Мартин, изпълнителен председател на Smart Technologies, цитиран от vnunet.com.

Скандинавските университети обучават безплатно българи

dnevnik.bg >> Скандинавските университети обучават безплатно българи
от Павлина Пламенова [708 прочитания] | от Европа

Университети в скандинавските държави Швеция, Норвегия и Финландия предлагат безплатно обучение за българи. Без пари е следването в Шотландия, както и в техническите университети в Гърция. Повечето висши училища приемат студенти по документи, но изискват и сертификат за владеене на официалния език или на английски.

В Швеция, Норвегия и Финландия кандидатите дължат само регистрационни такси, които са не повече от 80 евро, и трябва да са издържали някой от международно признатите тестове като TOEFL, IELTS, Cambridge First Certificate. Само новопристигналите студенти в Швеция имат право на стипендии. Българите могат да получат до 800 евро на месец за издръжка, както и еднократна помощ за пътуване. Въпреки че висшето образование е безплатно, такси има за бакалавърските програми на английски, както и за обучението за магистри и докторанти. Цените на обучението са от 3 хил. до 20 хил. евро.

Кандидатстването в Норвегия е централизирано 

В Норвегия се кандидатства с диплома за средно образование и сертификат за владеене на английски език. Предлагат се едногодишни курсове по норвежки в университетските колежи. От стипендии могат да се възползват само магистрите и докторантите. Кандидатстването става чрез норвежката служба за висше образование NUCAS. Крайният срок за подаване на документи за следващата учебна година е 1 март. За програмите на английски език кандидатстването не е централизирано и документи се изпращат до всеки университет.Във финландските висши училища обучението е предимно на фински, но се предлагат около 400 бакалавърски специалности на английски. Недостатък е тромавата система за кандидатстване с приемни изпити на място за всеки университет. Достъпът до магистърските програми е по документи. За месечна издръжка са достатъчни 500 - 650 евро.

В Дания има над 130 програми изцяло на английски, но някои търсени специалности като право, медицина и архитектура са на датски. Българите се приемат на повечето места с диплома, а документи се подават до 15 март. Има възможност за стипендия от около 500 евро, която е за максимум 2 години. Студентите имат право да работят, но не повече от 5 часа седмично.

Безплатно е висшето образование и в Шотландия. При дипломирането си всеки студент трябва да направи еднократно дарение на университета, което се определя в началото на обучението. От кандидатите се иска да имат поне 5.00 среден успех от дипломата от гимназията и оценки "много добър" по математика и английски език.

В Гърция не се плаща за техническите специалности 

Висшето образование в Гърция е безплатно за студенти от страни от ЕС в техническите университети, а в останалите вузове таксите достигат 800 евро. Кандидатстването става през министерството на образованието или директно пред университетите по документи. Изисква се и удостоверение за владеене на гръцки.

В Австрия, Германия, Холандия и Великобритания таксите за следване зависят от специалността и университета, а приемът обикновено е по документи. В немските университети следването струва от 100 до 550 евро на година, а стипендии няма. Можете да се кандидатства два пъти в годината. Студентите сами избират дисциплините, които да изучават, но някои са задължителни. Младежите могат да работят 90 дни в годината. В Австрия за година следване се плащат приблизително 360 евро. Студентите трябва да декларират, че имат средства за обучение и издръжка, и нямат право на стипендия.

Във Великобритания студентите работят 20 часа седмично 

Кандидатстването в университетите във Великобритания е централизирано чрез официалната служба за приемане на студенти UCAS (Universities and Colleges Admisiion Services). Класирането става според резултатите от международните тестове по английски език. Документи се приемат от септември до края на юни следващата година, но е желателно кандидатстването да е до 15 януари. Таксите са до 1500 паунда на година. Чуждестранните студенти имат право да работят 20 часа на седмица по време на семестъра и на пълен работен ден през ваканциите. Заплатите им са освободени от данъци.

сряда, 10 септември 2008 г.

Да бъдем елегантни в офиса

netinfo >> Да бъдем елегантни в офиса

Той изисква стилен външен вид, затова е добре да направите няколко важни инвестиции в дрехи

Работата в офис има своите неписани правила, свързани с външния вид, които за всеки дебютант изглеждат странни и непонятни. 

Обикновено свикнал да смята, че дрехите нямат особено значение, той/тя се сблъсква с куп изненади, когато прекрачи прага на новото работно място и огледа сновещите напред-назад елегантно облечени мъже и жени.

Да се навакса с обиколки по магазините е трудно и непосилно за все още неполучилия заплата портфейл. Офисът обаче изисква стилен (не тузарски) външен вид още в този момент и за да не се самоизолирате от останалите заради неподходящото си облекло, направете няколко важни инвестиции в дрехи. 

Не е нужно да вземете всичко наведнъж, но си гарантирайте, че на първо време имате:

панталон - нека кройката е класическа, а цветовете изчистени. Докато купите друг, ще го носите всеки ден, така че не експериментирайте, а изберете онзи панталон, който най-добре ще се комбинира с дрехите и обувките, с които разполагате. 

елегантна черна пола с дължина малко под коляното - при нея важат същите изисквания, както при панталоните. Има обаче и нещо специфично - не купувайте пола с цепка отзад. 

Специалистите твърдят, че задната част на дамското бедро не е привлекателна и затова не е нужно да се излага на показ. Можете да се спрете на модел със странична цепка, който е далеч по-фин.

кожен колан - нека цветът му да съвпада с този на обувките. Спрете се на класическа тока със средни размери и без букви, фигурки и т.н. украшения по него. 

Все пак трябва да създавате впечатление за сериозен човек, на който може да се разчита, а и дрехите издават отношението към работата. 

поне три ризи/блузи - най-добрият вариант е да имате по една за всеки ден от седмицата, но за начало и три вършат работа. Проявете въображение при избора, така че да можете да правите различни комбинации с един панталон и няколко пуловера или сако. 

Дамите са облагодетелствани заради бижутата и различните дребни аксесоари, които могат да придадат на ризата/блузата изцяло нов вид. 

черно сако - излишно е да се обяснява защо е необходимо. Достатъчно е да знаете, че черното сако може да е вашето спасение при важна среща или друго делово събиране. 

чифт обувки в кафяво или черно - нека са с деликатна подметка и без излишни джунджурии по тях.

Когато купувате дрехите, не се подлъгвайте по изкуствените материи на ниска цена. Може да се окаже, че ще ви запарват, че няма да са удобни, че ще дразнят кожата, че ще се похабят бързо от честото пране. 

От тях все пак не можете да избягате, но нека бъдат в комбинация с памук, лен, вълна. Със сигурност ще са по-скъпи, но ще ви служат дълго и вярно.

Бъдете внимателни с картинките и декорациите по дрехите. Допустими са, но без да прекалявате. Калифорнийските залези и огромните орхидеи оставете за други случаи. 

Дамите трябва да бъдат внимателни и при избора на бижута. В много фирми е недопустимо да се носят обеци с висулки, дрънкащи гривни по ръцете и т.н.

Дори при вас да не е поставено такова изискване, бъдете съобразителни и не прекалявайте нито с количеството, нито с размерите на бижутата.

вторник, 9 септември 2008 г.

С помощ до 10 000 евро могат да се възползват 3600 стопанства

netinfo >> С помощ до 10 000 евро могат да се възползват 3600 стопанства

Съгласно правилата за държавните помощи за земеделието в Европейския съюз, българската държава може да предостави държавна помощ за компенсиране на оперативните разходи, направени за достигане на стандартите за производство на качествено мляко, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. 


Максималният размер на помощта е 10 хил. евро. Подкрепата ще възстанови частично допълнителните разходи, свързани с прилагането на стандартите. Към допълнителните разходи не могат да се включват разходите за направените инвестиции и за фуражи. 
Разчетите за тази държавна помощ са подготвени за нотификация пред Европейската комисия. От тази помощ ще могат да се възползват около 3600 стопанства от млечния сектор, увеличили разходите си вследствие на прилагането на стандарта. За сравнение - до момента по съществуващата схема за подпомагане с 0,20 лв. на литър качествено мляко са подпомагани около 1900 стопанства. 
Помощта може да се предоставя в период до 5 години, като е възможно да се изплаща и за по-кратък период, включително за една година. Тя ще се изплаща в съответствие с Указания, изготвени от Държавен фонд „Земеделие”. След проведената политическа среща в Брюксел, Европейската комисия се ангажира да помогне на България за по-бързото разрешаване на тази помощ. Към настоящия момент под формата на държавно подпомагане в сектор „Животновъдство” са изплатени 65,4 млн. лв., от които 64 млн. лв. субсидии и 1,4 млн. лв. кредити. Те са насочени като субсидии за качествено мляко, за изхранване на животни от националния генофонд и контролираната част от популацията, по държавната помощ de minimis за изхранване на животни млечно направление и за развъдни асоциации в животновъдството.За предоставяне на кредит на животновъдите са предвидении 7,5 млн. лв. До сега документи са подали 234 фермери за усвояване на кредитен ресурс от 3 млн. лв., от които са усвоени 1 млн. лв. Дребните млекопроизводители имат достъп и до мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. По мярка „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране се предоставя финансова помощ за преструктурирането на тези стопанства в икономически жизнеспособни и пазарно ориентирани в края на петгодишния период на подпомагане, след представяне на бизнес план. Финансовата помощ по тази мярка е в размер на левовата равностойност на 1 500 евро годишно за период от максимум 5 години. Мярката стартира на 1 септември 2008 г. Документите за кандидатстване и бизнес плана се изготвят безплатно от Областните служби на Националната служба за съвети в земеделието. 
Дребните млекопроизводители могат да се възползват и от мерки „Създаване на организации на производители” и „Създаване на стопанства на млади фермери”. Например млад фермер вече сключил договор за подпомагане по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери” ще получи първо плащане на помощта в размер на 24 446 лв., като се задължава да извърши следните инвестиции – да закупи 5 крави и хладилна вана, както и да увеличи икономическия си размер с 3 икономически единици /ИЕ/. След изпълнение на поетите задължения той ще получи и остатъка от 14 668 лв. /БГНЕС