вторник, 9 септември 2008 г.

С помощ до 10 000 евро могат да се възползват 3600 стопанства

netinfo >> С помощ до 10 000 евро могат да се възползват 3600 стопанства

Съгласно правилата за държавните помощи за земеделието в Европейския съюз, българската държава може да предостави държавна помощ за компенсиране на оперативните разходи, направени за достигане на стандартите за производство на качествено мляко, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. 


Максималният размер на помощта е 10 хил. евро. Подкрепата ще възстанови частично допълнителните разходи, свързани с прилагането на стандартите. Към допълнителните разходи не могат да се включват разходите за направените инвестиции и за фуражи. 
Разчетите за тази държавна помощ са подготвени за нотификация пред Европейската комисия. От тази помощ ще могат да се възползват около 3600 стопанства от млечния сектор, увеличили разходите си вследствие на прилагането на стандарта. За сравнение - до момента по съществуващата схема за подпомагане с 0,20 лв. на литър качествено мляко са подпомагани около 1900 стопанства. 
Помощта може да се предоставя в период до 5 години, като е възможно да се изплаща и за по-кратък период, включително за една година. Тя ще се изплаща в съответствие с Указания, изготвени от Държавен фонд „Земеделие”. След проведената политическа среща в Брюксел, Европейската комисия се ангажира да помогне на България за по-бързото разрешаване на тази помощ. Към настоящия момент под формата на държавно подпомагане в сектор „Животновъдство” са изплатени 65,4 млн. лв., от които 64 млн. лв. субсидии и 1,4 млн. лв. кредити. Те са насочени като субсидии за качествено мляко, за изхранване на животни от националния генофонд и контролираната част от популацията, по държавната помощ de minimis за изхранване на животни млечно направление и за развъдни асоциации в животновъдството.За предоставяне на кредит на животновъдите са предвидении 7,5 млн. лв. До сега документи са подали 234 фермери за усвояване на кредитен ресурс от 3 млн. лв., от които са усвоени 1 млн. лв. Дребните млекопроизводители имат достъп и до мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 година. По мярка „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране се предоставя финансова помощ за преструктурирането на тези стопанства в икономически жизнеспособни и пазарно ориентирани в края на петгодишния период на подпомагане, след представяне на бизнес план. Финансовата помощ по тази мярка е в размер на левовата равностойност на 1 500 евро годишно за период от максимум 5 години. Мярката стартира на 1 септември 2008 г. Документите за кандидатстване и бизнес плана се изготвят безплатно от Областните служби на Националната служба за съвети в земеделието. 
Дребните млекопроизводители могат да се възползват и от мерки „Създаване на организации на производители” и „Създаване на стопанства на млади фермери”. Например млад фермер вече сключил договор за подпомагане по мярка „Създаване на стопанства на млади фермери” ще получи първо плащане на помощта в размер на 24 446 лв., като се задължава да извърши следните инвестиции – да закупи 5 крави и хладилна вана, както и да увеличи икономическия си размер с 3 икономически единици /ИЕ/. След изпълнение на поетите задължения той ще получи и остатъка от 14 668 лв. /БГНЕС

Няма коментари: