събота, 2 януари 2010 г.

Дубайска фирма иска да продава камилско мляко в Европа

bgnes.com >> Дубайска фирма иска да продава камилско мляко в Европа


Дубайска фирма иска да изнася в Европа нов продукт, камилско мляко. Идеята хрумнала на дубайската компания Camelicious, която си поставя за цел да извлече полза от един от малкото ресурси, които все още са налични в излишък на арабския полуостров.

Предимствата на камилското мляко са многобройни. На първо място то съдържа два пъти по-малко мазнини от кравето мляко, има високо съдържание на протеини и съдържа с 4%-5% повече витамин С от кравето мляко. Проблемът е, че една камила не дава достатъчно мляко, за да може да бъде продаван този продукт. Ето защо учени в Дубай създадоха първата клонирана камила в света, даваща много повече мляко от "нормалната" камила. В някои супермаркети в Европа вече се подава шоколад на основата на камилско мляко. И по всеобщо мнение той е особено вкусен. /БГНЕС

Покупки по интернет над 30 лв. - с ДДС

Dir.bg >> Покупки по интернет над 30 лв. - с ДДС

Китай и още 10 държави в Азия създават третата по големина зона за свободна търговия в света

dnevnik.bg >> Китай и още 10 държави в Азия създават третата по големина зона за свободна търговия в света

петък, 1 януари 2010 г.

Много празници през 2010 година

dir.bg >> Много празници през 2010 година

Кирил Маричков: Все още трудно се доказваме като хора с европейски манталитет

BGNES News >> Кирил Маричков: Все още трудно се доказваме като хора с европейски манталитет

Малки трикове за големи успехи през 2010 г.

BGNES News >> Малки трикове за големи успехи през 2010 г.

Новогодишните суеверия по света

dir.bg >> Новогодишните суеверия по света

КАК ДА ЖИВЕЯ С ТАКЪВ МЪРЛЬО?!

blitz.bg >> КАК ДА ЖИВЕЯ С ТАКЪВ МЪРЛЬО?!

(Или полезни съвети за човешките взаимоотношения въобще)

ЦЕЛУВКИТЕ С ЛЮБОВ ПРОИЗВЕЖДАТ МЕД

blitz.bg >> ЦЕЛУВКИТЕ С ЛЮБОВ ПРОИЗВЕЖДАТ МЕД

Изравят тленните останки на Леонардо да Винчи

pogledni.com >> Изравят тленните останки на Леонардо да Винчи

КАКВО ИЗПИВА СИЛИТЕ НИ

pogledni.com / blitz.bg >> КАКВО ИЗПИВА СИЛИТЕ НИ

Състоянието на пълна апатия е известно на всички. В такава ситуация някои махат с ръка: на кого ли не се случва? Други се тревожат: да не би да съм болен? Едни обясняват всичко с продължителната зима и сякаш изпадат в летаргичен сън. Други се опитват да си възвърнат енергията въпреки сезона. Само че възниква един въпрос: къде все пак изтича нашата вътрешна сила и как да избегнем подобни “течове”?

Обида, яд, тъга, печал – всяко отрицателно преживяване краде от нас и порядъчна порция жизнени сили. Това е особено показателно при хора, които постоянно се поддават на отрицателните си емоции. В този случай те “засядат” у нас и предизвикват мускулно напрежение в цялото ни тяло. И колкото повече нервничим, колкото повече нереализирани отрицателни емоции държим в себе си, толкова повече енергия губим. Междувременно запасите на организма се изчерпват. Ето защо е най-добре да не довеждаме до крайност организма си и навреме да “поставим на място” развихрилата се емоция. Ако не го направим, тя ще ни стопи и съвсем скоро ще ни лиши напълно от жизнени сили.

Тревога
Учените са направили сензационно откритие: жените с високо ниво на тревожност живеят по-дълго, а при мъжете тази тенденция е обратна. Тъй като те са много по-загрижени за здравето си, по-често посещават лекарите, не оставят болестите да се развият и успяват да се опазят от много от тях, за разлика от жените, при които степента на тревожност е по-ниска. Макар и дълъг обаче животът им не може да се определи като качествен, защото безпокойството може да доведе до пълна изнемога не само въпросните личности, но и близките им. Човекът с повишено ниво на тревожност постоянно измисля възможно най-ужасните сценарии за развитие на събитията и сериозно вярва в тяхната реализация.

Какво да правим? Ако имате възможност, споделете тревогата си с човек, на когото се доверявате – майка си, приятелка, психотерапевт. Отстрани другият по-лесно и по-точно ще прецени дали има място за тревога или не. Напълно е възможно да нямате повод да нервничите. Когато е в такова състояние, човек не може да се вслуша сам в себе си, защото тревогата блокира разумните мисли и идеи. Постарайте се да не напрягате мускулите на гърба, на кръста, на ръцете - именно те поемат невидимите удари, когато сме притеснени. Направете си масаж, вземете топъл душ. Колкото повече отпускате мускулите си, толкова повече ще изчезва безпокойството ви.

Страх
Тази емоция изсмуква цялата ни енергия, до последната капка. Човекът, обладан от страх, сякаш вътрешно постоянно се намира пред екран, на който се прожектират филми на ужасите.

Нещата, които ни се случват “наужким”, за подсъзнанието са съвсем реални. То не различава измислицата от истината и докато измисляме поредното си “спасение”, ние губим огромни дози от енергията си.

Какво да правим? Ако почувствате пристъп на безпричинен страх, концентрирайте се върху това, което виждате и чувствате тук и сега. Не правете никакви оценки, просто наблюдавайте. Това ще отпусне нервната ви система, ще запази енергията ви. Другият начин е да доведете страха си до абсурд, буквално да се заставите да изпитате ужас. Кажете си: “От три до три и половина аз ще се самопринудя да изпитам смъртен страх от паяци, затворени пространства, самолети и т.н. Като видите така добре подреден “страх по разписание”, той вече няма да ви се струва толкова страшен. Мозъкът ви ще започне да се съпротивлява на подобно насилие и ще ви “поднася” напълно рационални начини за борба с фобиите ви.

Мъка, тъга, печал
Оставяйки се във властта на емоциите си, ние не подозираме колко разрушително ни действат те. Психиатрите смятат, че дългото пребиваване в потиснато състояние може да доведе до депресия, а църквата смята унинието за грях, “помрачаващ душата”. Печалните мисли причиняват болки в сърцето, язва, безсъние, хипертония. Обичайното физическо натоварване ни се струва прекалено, нямаме сили за нищо, дори за една бавна разходка.

Какво да правим? Ако проблемът е напреднал, без психотерапия няма да можете да се справите. Но докато не сте се потопили окончателно в меланхолията, постарайте се да подобрите настроението си. По силите ви е да добавите светлина в живота си – разходете се из слънчевия парк, заобиколете се с ярки цветове (червено, оранжево, жълто) - те дават мощен енергиен заряд. Занимавайте се с йога или плуване - те ще отпуснат мускулите на гърба ви – тъгата обикновено “засяда” именно там. Затова депресираните личности често са прегърбени – те в прекия и преносния смисъл на думата носят своята печал на плещите си.

Агресия
Това е емоция, която похабява енергията ни в най-голяма степен. Дори да не се нахвърляме върху неприятелите си с юмруци, дори само да шепнем проклятия, свити в някой ъгъл, ние проявяваме агресивност. Изчислено е, че в състояние на агресия губим 30-40% повече енергия, отколкото в състояние на покой. Освен това може да има размахвания на ръцете (150 ккал в час), чупене на съдове (20 ккал минимум при условие, че сте взели първото и най-леко нещо, попаднало пред очите ви), тряскане на врати (30 ккал на един удар). Не е чудно, че след изблиците на агресия известно време сме тихи и спокойни, по-точно обезсилени морално и физически.

Какво да правим? Всички активни игри, спортът, силовите упражнения (дори енергичното чистене на дома или “боят” с възглавница) ще ви помогнат да изпуснете парата цивилизовано и да се избавите от мускулното напрежение. Водете си “дневник на яда” - описвайте изблиците си на ярост, опитвайки се да разберете причините. Анализът на собствената ви агресивност ще ви помогне да отстраните източника.

Колко калории изяжда любовта

Това чувство практически не се поддава на контрол и е почти невъзможно да бъде удържано.

Любовта притежава колосална енергия и изисква от хората пълно отдаване на енергията им. Това се потвърждава и от изследванията на учени от Университета в Богота, които решили да изяснят колко усилия влагат мъжете и жените по време на флирт. Експериментите в 17 страни показали, че прекрасният пол изразходва за “стрелба с очи” по 11 ккал (мъжете - само 3 ккал), но когато нещата стигнат до предлагане на ръката и сърцето, ситуацията кардинално се променя. В този момент мъжете губят 100 ккал, а ако дамата не бърза да даде отговор – 150 ккал. Жените в този смисъл са много по-хладнокръвни. Ако дамата сама предложи на мъжа да се оженят, това ще й струва само 37 ккал.

По време на среща енергозагубите на организма нарастват с 15-20%. Когато любовта премине в спокойна фаза, енергията не се изразходва толкова активно. Тогава можете да се заемете с нови проекти.

Много хубаво не е на хубаво

- Нов ден - нова радост. Вземете на въоръжение тази препоръка. Ако започнете строго да я спазвате, отрицателните емоции няма да се трупат, а всекидневно ще се “зануляват”. Вие ще можете да задържите нивото на стреса и да запазите енергията си. Например уморили сте се в службата и нямате никакви сили. Посетете SPA салон, направете си масаж, изпийте чаша хубаво вино, хапнете шоколад.

- Сложете лимит на положителните емоции. Не допускайте предозиране на щастието, като си разрешавате дневно не една, а сто радости на ден. В източната медицина например се смята, че положителните емоции също трябва да бъдат умерени. Ако е прекалено, чувството на щастие и радост променя състоянието на кръвоносните съдове и сърцето. Особено вредно е да държите положителните емоции в себе си – те носят толкова мощен енергиен заряд, че могат да изпият много сили от вас и да ги затворят “в тъмница”. Ето защо психолозите съветват да споделяте радостта, открито да проявявате чувствата си – да се шегувате, да се смеете, да се усмихвате.


Всяка седмица астрономите откриват нови светове.

pogledni.com >> Всяка седмица астрономите откриват нови светове.

сряда, 30 декември 2009 г.

2009: годината на Twitter и Facebook

News.bg >> 2009: годината на Twitter и Facebook

Сърцето на Алеко посети Русе

dir.bg >> Сърцето на Алеко посети Русе

Изкуството на Alpo Syvanen

biskvitka.net >> Изкуството на Alpo Syvanen

World-Networks: Искат ли мъжете платена любов???

nikol26.blogspot.com >> World-Networks: Искат ли мъжете платена любов???

Слушателите на БГ радио избраха най-обичаните български песни

Vesti.bg >> Слушателите на БГ радио избраха най-обичаните български песни

Слушателите на БГ радио избраха най-обичаните български песни

Vesti.bg >> Слушателите на БГ радио избраха най-обичаните български песни

Northwest Heritage Tours

WashingtonFolkArts.com >> Northwest Heritage Tours

Japan Airlines изправена пред фалит

infotourism.bg >> Japan Airlines изправена пред фалит

Нова година - кога, къде, как...

infotourism.bg >>Нова година - кога, къде, как...

След повече от 33 години картината "Старият Пловдив" се връща при наследниците на Цанко Лавренов

focus-news.net >> След повече от 33 години картината "Старият Пловдив" се връща при наследниците на Цанко Лавренов

Човек со 22 факултетски дипломи

Makfax.com.mk >> Човек со 22 факултетски дипломи

Чудесата на бита ни

dnes.dir.bg >> Чудесата на бита ни

Япония представи план за създаване на работни места

BGNES News >> Япония представи план за създаване на работни места

"Форд Фокус Еконетик" има разход под 4 на сто

dnevnik.bg >> "Форд Фокус Еконетик" има разход под 4 на сто

"Джингъл белс" за оптимизма

Money.bg >> "Джингъл белс" за оптимизма

Археолози откриха Атлантида

Sanovnik.bg >> Археолози откриха Атлантида

Пазете домашните любимци около Нова година

News.bg >> Пазете домашните любимци около Нова година

вторник, 29 декември 2009 г.

Японски учени създават прозрачни златни рибки

BGNES News >> Японски учени създават прозрачни златни рибки

Българка е най-влиятелният екоблогър в Европа

Vesti.bg >> Българка е най-влиятелният екоблогър в Европа

Героите от турски сериали изместиха родните имена

dir.bg >> Героите от турски сериали изместиха родните имена

Най-куриозните съвети за пестене на пари

Dir.bg >> Най-куриозните съвети за пестене на пари

Защо обичаме сладко или солено?

infotourism.bg>> Защо обичаме сладко или солено?

С 8,9 % са намалели посещенията на чужденци в Българрия

infotourism.bg >> С 8,9 % са намалели посещенията на чужденци в България

79% от българите ще посрещнат 2010 г. вкъщи

infotourism.bg >> 79% от българите ще посрещнат 2010 г. вкъщи

Пловдивчани летят за 1 евро до Париж

infotourism.bg >> Пловдивчани летят за 1 евро до Париж

Како да ги реализирате новогодишните одлуки

Makfax.com.mk >> Како да ги реализирате новогодишните одлуки

Успешен коледен сезон за телевизори и лаптопи

dnes.dir.bg >> Успешен коледен сезон за телевизори и лаптопи

Студ и сняг през януари

dnes.dir.bg >> Студ и сняг през януари

Канабисът като заместител при отказване от пристрастявания?

BGNES News >> Канабисът като заместител при отказване от пристрастявания

Американска фирма предлага елхи под наем

BGNES News >> Американска фирма предлага елхи под наем

"Телеграф" избра "Айпод" за джаджата на десетилетието

dnevnik.bg >> "Телеграф" избра "Айпод" за джаджата на десетилетието

Потта издавала желанията

Vesti.bg >> Потта издавала желанията

понеделник, 28 декември 2009 г.

Направиха робот колкото колибри

Vesti.bg >> Направиха робот колкото колибри

Водата или нефта- кое е по-ценно?

ecomedia.bg >> Водата или нефта- кое е по-ценно?

Дъждове до вторник, пролет за Нова година

infotourism.bg >> Дъждове до вторник, пролет за Нова година

Странджанските села привличат гости за празниците

infotourism.bg >> Странджанските села привличат гости за празниците

Китай вече е втора икономика в света

BGNES News >> Китай вече е втора икономика в света

В Китай откриха гробницата на легендарен владетел

BGNES News >> В Китай откриха гробницата на легендарен владетел

Сексът поддържа мъжете здрави

BGNES News >> Сексът поддържа мъжете здрави

От умен по-умен

dnevnik.bg >> "Вашингтон пост": От умен по-умен

неделя, 27 декември 2009 г.