събота, 31 май 2008 г.

ЕК стартира "политически MySpace"

dnevnik.bg >> ЕК стартира "политически MySpace"

evropa.dnevnik.bg - "Политически Facebook" ще помага на европейските

dnevnik.bg >> "Политически Facebook" ще помага на европейските избиратели

Търсенето на селскостопански продукти в ЕС ще надхвърли значително предлагането им

dnevnik.bg >> Търсенето на селскостопански продукти в ЕС ще надхвърли значително предлагането им

Британци изобретиха универсален хибриден блок

dnevnik.bg >> Британци изобретиха универсален хибриден блок

Универсален хибриден блок, който може да се монтира на всички съвременни автомобили, представиха изследователи от британската компания "Майра"(Mira). Той носи името "H4V" и работата му беше демонстрирана на обикновена "Шкода Фабия" комби.

Мечките в Белица се събудиха и очакват посетители

News.bg >> Мечките в Белица се събудиха и очакват посетители

четвъртък, 29 май 2008 г.

ЖИВОТ НА КРЕДИТ

Radio France Internationale >> Живот на кредит

ЖИВОТ НА КРЕДИТ

Взимането на заеми е широко разпространена практика в Европа. В желанието си да живеят по-добре британци, германци, французи, поляци не се поколебават да заемат пари, които не знаят как ще върнат. В Германия например, повече от 2 милиона домакинства са задлъжнели, а към тях трябва да се прибавят още толкова, които всеки момент ще ги последват. Повечето от тях нямат възможност да изплатят взетите в даден момент от живота им заеми. И все пак, по традиция, германците имат навик да заделят от спечелените пари. Данните сочат, че спестяванията на отделните домакинства нарастват постоянно, особено през последните години. Забелязва се също, че успоредно с класическите форми на спестяване се появяват и нови, свързани преди всичко с пазара на акции. Хората си дават сметка, че борсата предоставя много възможности за добри печалби и масово започнаха да влагат парите си в ценни книжа. Между 70 и 80 % от автомобилите в Германия са закупени на кредит, но въпреки това тази формула плаши хората независимо, че много банки предлагат по-изгодни условия за заем и от автомобилните представителства. Страхът от сключването на заеми се проявява и в областта на недвижимите имоти.


Предпазливостта на германците контрастира силно с безгрижието на британцит Безспорен шампион в Европа по използване на кредитни карти е Великобритания. Общата средна сума на взетите на кредит пари всяко тримесечие достига 30 милиарда евро, а по всичко личи, че британците не могат за нищо на света да се лишат от кредитните си карти. Великобритания наброява 59 милиона души и в обращение има 59 милиона кредитни карти като в това число не влизат дебитните карти. Всеки 164 милиона транзакции се извършват всеки месец, а личното задлъжняване възлиза средно на повече от 2 хиляди евро на човек. Не случайно думата “shopping” е заета от английския език – британците живеят доста над възможностите им, кредитните компании не престават да предлагат на клиентите си всякакъв вид карти – златни, платинени и т.н. Една от често използваните практики се нарича “кайтинг”: за да се платят сметките от кредитните карти се използва друга кредитна карта и така до като не се падне от високо. А падането става все по-тежко, защото кредиторите вдигат постоянния максималния праг на кредитиране.


В последните двe години кредитирането в България изживява истински бум. Засили се тенденцията да се търсят жилища на кредит, да се купуват автомобили на лизинг и редица стоки. В момента българите влагат много по-малко пари в спестовен влог, отколкото теглят. Кредитната мания е причинена от разнообразието на банкови продукти. Банките се надпреварват да рекламират различни кредитни линии. Най-масови са ипотечните и потребителските кредити. Най-предпочитаните заеми са за 30 000 евро с период на изплащане за 25 години. Много млади семейства, които нямат жилище, предпочитат вместо да плащат наем всеки месец, да направят вноска за кредит. Някои споделят, че откакто са семейни, са обзавели жилището си само разчитайки на кредити. Но се оказва, че има сериозна разлика между кредитите за жилище и заемите за закупуване на електрически уреди или мебели. Животът на кредит има своите предимства, но за да не бъде завлечен човек към бездната, трябва да има добра финансова култура и много добра дисциплина, споделят опитните. Съществен недостатък у нас е, че при предлагането на оферти няма ясно разграничение между фиксирана и плаваща лихва. Не са редки случаите, когато дадена лихва се променя, а конкретно обяснение, защо това се случва, липсва. Хората, които са минали по този път съветват, че при тегленето на кредит, водещият мотив трябва да е рационален. Проблемът е, че доходите на голяма част от хората не могат да бъдат гарантирани във времето. Най-големият ипотечен кредит у нас, който е отпуснат в размер на 335 000 евро, е бил за закупуване на къща в Бояна, а най-големият поискан заем, но не е даден, е в размер на 1 млн и 600 хил. лева. Кандидатстващите за кредит до 10 години са предимно хората с високи доходи, които могат да си позволят и високи месечни вноски, както и кратък срок на изплащане на кредита. Според данните на Кредит център най-много кредити теглят жителите на Варна и софиянци. Най -много от тях са посочили, че имат нужда от кредит за закупуване на имот. Според психолози ежедневният стрес и напрегнатият работен ден се премахват най-лесно с шопинг терапия, с краткотрайно бягство от градския хаос през уикенда или осъществяване на почивка в чужбина. Затова хората по-често се решават да поемат дългосрочни ангажименти към банкови и не банкови институции, за да придобият нов имот, кола, дори яхта.

Любомир Бояджиев

Мануела Манлихерова

неделя, 25 май 2008 г.

Как да изглежда перфектната маса

Нетинфо >> Как да изглежда перфектната маса

Назад към природата или био продукти?

dnevnik.bg >> Назад към природата или био продукти?

Свят без петрол 1-ва част

Money.bg >> Свят без петрол 1-ва част

Не наближава ли края на ерата на фосилните горива? Експерти са обяснили за SPIEGEL как би изглеждал един свят без петрол и какво това ще донесе на хората в най-важните сфери: жилища, транспорт, консумация, политика.