събота, 12 юли 2008 г.

Не оставяйте домашните си любимци без вода по жегите

news.bg >> Не оставяйте домашните си любимци без вода по жегите

петък, 11 юли 2008 г.

Проекти на община Карлово, април 08

Пречиствателната станция е приоритет за община Карлово

Акцент в строителната програма е състоянието на пътната и инженерната инфраструктура
Автор: Ели КРУМОВА

Близо 3.5 млн. лв. ще бъдат усвоени през 2008 г. в изграждането на Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) на Карлово. Строителството на съоръжението е сред приоритетите в работата на общинската администрация. До момента в строителни дейности са вложени 1.5 млн. лв. Обектът е на обща стойност 21 млн. лв., които ще бъдат използвани най-късно до 2010 г. Това съобщи по време на пресконференция кметът на община Карлово инж. Найден Найденов. Темата на пресконференцията беше "Строителни обекти с осигурено финансиране и обекти, за които са изготвени и се изготвят проекти за строителство през 2008-2009 г.".
До момента община Карлово е кандидатствала за финансиране през Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) с два проекта. През тази година предстои да бъдат одобрени други два проекта, съобщи заместник-кметът Ганчо Караджов. Първият е изграждане на канализация в Клисура на обща стойност 7.693 млн. лв. и с годишна задача за 2008 г. от 2.9 млн. лв. Вторият проект е за подмяна на водопроводната мрежа и на сградните отклонения по ул. "Васил Караиванов" в Карлово на обща стойност към 7.025 млн. лв. и с годишна задача за 2008 г. от 3.6 млн. лв.
В момента се подготвят апликационни форми и документи, с които общината да кандидатства за осигуряване на техническа помощ за изработване на работни проекти на ПСОВ в Баня и в Калофер. Техническата помощ ще е на стойност по около 100-130 хил. лв. Заместник-кметът уточни, че ще се търси финансиране по оперативната програма за околна среда за канализация и изграждане на ПСОВ и в карловското село Розино. Обектът е с прогнозна стойност около 14 млн. лв. Очаква се през 2008 г. проектът да бъде одобрен и през 2009 г. да стартира строителството на пречиствателното съоръжение и да бъде довършена канализацията на селото. От изключително значение за Карлово е строителството на сметище за строителни отпадъци. За целта ще се търси финансиране по оперативна програма "Околна среда" след отварянето на приоритетната ос за третиране на отпадъците. Общината кандидатства и по оперативна програма "Регионално развитие" с проект за система за безопасна градска среда и превенция на риска в Карлово. Проектът обхваща интегрирана система за видеонаблюдение, оповестяване и превенция на риска. Системата ще подпомага издирването на оперативно интересни моторни превозни средства, ще осъществява контрола и управлението на светофарните уредби. Автомобилите, които преминават на червен светофар или се движат с превишена скорост, ще бъдат автоматично регистрирани.
Приоритетен е и проектът за ремонт и обновяване на образователната инфраструктура в Карлово. Действието му обхваща осем училища. Финансирането е за 5 млн. евро по Оперативната програма "Регионално развитие". За санирането на шест училища и карловската болница е осигурено финансиране също и от фонд "Козлодуй". Обявен е и търгът за избор на изпълнител, каза Караджов. Той уточни, че община Карлово спечели първия си проект по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за предоставяне на услуги за 45 лица в неравностойно положение на стойност 86 626 лв.
През 2008 г. ще продължи реконструкцията на ул. "Ген. Гурко" и ул. "Водопад", съобщи зам.-кметът Евгени Доралийски. Договорът за двата обекта е на обща стойност от 1.579 млн. лв. За реконструкцията на ул. "Ген. Гурко" до момента са изразходвани 1.485 млн. лв. Средствата, които остават за ул. "Водопад", са недостатъчни, счита зам.-кметът. С тях може да се възстанови настилката и да бъде включен водопроводът, сочат експертните разчети. Реконструкцията на водопроводната мрежа в северната част на ул. "Водопад" (в участъка от ул. "Парчевич" до ул. "Тодор Каблешков" - I етап) е друг обект. Финансирането е осигурено, а общината има проектна готовност, каза Доралийски. Благоустрояването на кв. "Иван Ночев" също ще продължи, след като съдът се произнесе по обжалванията на Подробния устройствен план от жители на квартала.
През 2008 г. ще започне работа по реконструкцията на водопровод, ремонт на паважна настилка на ул. "Левски" в участъка между ул. "Ген. Карцов" и ул. "Димитър Събев" - II етап. Финансирането е осигурено, предстои начало на строителните дейности. Реконструкцията на водопровода и уличната настилка по ул. "Тодор Каблешков" в участъка между ул. "Калоян" и ул. "Водопад" - I етап, също ще се изпълни. Този участък е сравнително голям и затова е разделен на подетапи, уточни зам.-кметът. Заделени са 292 200 лв. за ремонт и изграждане на пътища от общинската пътна мрежа. Те включват следните участъци: пътят Баня - Пролом, Карлово - Марино поле - Ведраре - Горни Воден; Слатина - Столетово; Бегун - Баня - Бегунци - Ведраре. През тази година общинското ръководство заявява, че ще бъде финализирана работата по пътя Домлян - Пролом. Ще продължим работа по изграждане на водопровода и канализацията в квартала над Пожарната. Ще продължи работата в кв. "Изток" над "Домостроител" по ремонта на улична водопроводна мрежа и на тротоарни настилки - II етап. За обекта има осигурено финансиране в размер на 1 млн. лв.
Очаква се на общинска сесия през април съветниците да разгледат предложение за нова схема за газификацията на общинския център. Целта е реализация на втория етап от газификацията на Карлово.
Бюджетът на община Карлово за 2008 г. е в размер на 28 922 688 лв. Разчетът на капиталовите разходи е за 11 856 780 лв.

Въвеждат 1 евро такса за дивите плажове в Сардиния

prontosofia.com >> Въвеждат 1 евро такса за дивите плажове в Сардиния

Българските тийнейджъри са сред най-неграмотните в ЕС

dnevnik.bg >> Българските тийнейджъри са сред най-неграмотните в ЕС

Хакерите могат да превземат интернет

news.bg >> Хакерите могат да превземат интернет

Нов начин за предсказване на земетресения

news.bg >> Нов начин за предсказване на земетресения

Всички авиокомпании на едно място

dir.bg >> Всички авиокомпании на едно място

Европейската комисия дава безплатни плодове на учениците

netifo.bg >> Европейската комисия дава безплатни плодове на учениците

Как да се предпазим от жегите

news.bg >> Как да се предпазим от жегите

Професия Hausmeister*

money.bg >> Професия Hausmeister*

Сталев: държавната подкрепа към инвестиции в производство и нови технологии

news.bg >> Българите в чужбина - големият резерв от работна ръка

"Гугъл" поколението смени начина на мислене

dnevnik.bg >> "Гугъл" поколението смени начина на мислене

Препоръчват поне две седмици годишен отпуск за дълъг живот

Netinfo > Препоръчват поне две седмици годишен отпуск за дълъг живот

понеделник, 7 юли 2008 г.

Автомобили се пазят взаимно от крадци

Нетинфо >> Автомобили се пазят взаимно от крадци

Some tips for picking the best in watermelons

philly.com >> Some tips for picking the best in watermelons Philadelphia Inquirer 07/03/2008

Учени се доближиха до разкриването на еволюцията

Нетинфо>> Учени се доближиха до разкриването на еволюцията

Средиземноморска диета срещу рак

Нетинфо >> Средиземноморска диета срещу рак

Как да се научим да пестим?

Нетинфо >> Как да се научим да пестим?

Картодържателите на УниКредит Булбанк няма да плащат такса при теглене oт банкомат в чужбина

ProntoSofia >> Картодържателите на УниКредит Булбанк няма да плащат такса при теглене oт банкомат в чужбина

Колко по-скъп е токът всъщност?

Нетинфо >> Колко по-скъп е токът всъщност?

Колко по-скъп е токът всъщност?

Нетинфо >> Колко по-скъп е токът всъщност?

Скъсай с гаджето си чрез посредник

Нетинфо >> Скъсай с гаджето си чрез посредник

Мъжът на Нефертити - извънземен?

News.bg >> Мъжът на Нефертити - извънземен?