сряда, 19 ноември 2008 г.

Хората били жени по подразбиране?

netinfo >> Хората били жени по подразбиране?

Примордиалните клетки решавали дали да образуват молекулата бета-катенин и така да завършат развитието на зародиша като женски, или да го изключат, което води до формирането на мъжки индивид
19.11.2008

Глождило ли ви е някога любопитството как щяхте да изглеждате ако бяхте от противоположния пол? А питали ли сте се кой, как, защо и кога е решил да сте мъж или жена?

Тези въпроси не са лишени от смисъл, защото всички зародиши са изправен пред дилемата в какви индивиди да се развият - мъжки или женски.
Различни хипотези и стройни теории са давали задоволителен отговор на въпроса как се формира пола през различни етапи от развитието на науката, разбира се, по различен начин.

На клетъчно ниво принципната разлика е, че женските носят две едни и същи полови хромозоми - ХХ, а мъжките индивиди различни - XY.

Първоначално тази разлика е била съвсем достатъчно обяснение за формирането на пола. В по-късни изследвания обаче, когато учените установили образуване на тестиси (мъжките семенни жлези) у индивиди носещи XX хромозоми, станало ясно, че не Y хромозомата е главния компонент при решаване на половата дилема.

Така се стига до формулирането на Z-хипотезата

Основната идея при нея е, че у всеки ембрион е заложено мъжкото начало, а когато неизвестен фактор, кръстен Z, подтисне образуването на тестиси, се провокира развитието на яйчници.

Този процес на формиране на половите жлези (гонади) протича на определен етап от ембрионалното развитие в обособена област - примордий.
В търсене на факторa, който насочва примордия към единия от двата варианта за развитие, екип от изследователи на университетите на Илинойс и Тексас стига до неочаквани резултати, свързани с функциите на молекулата бета-катенин.

За бета-катенина е известно, че участва в регулацията на активността на много гени (повечето нямащи общо с дифрнциацията на пола) чрез способността си да ги включва и изключва в определени моменти от клетъчния жизнен цикъл. Това косвено влияние провокира търсене на експериментални доказателства за това кои са продуктите на контролираните от бета-катенина гени.

В лабораториите си учените видоизменили опитните мишки така, че да забранят на бета-катенина да се образува и функционира в примордиите. Тогава, за тяхна най-голяма изненада, вместо да се развият само семенни жлези, образуването на яйчници продължило.

Когато повторили експеримента с изключването на малко по-късен етап от развитието при примордии, поели по мъжкия път, то развитието на тестиси по никакъв начин не изпитало отрицателен ефект от липсата на молекулата.

Бета-катенинът упражнявал своето влияние съвсем пряко (което не изключва и косвеното) върху съдбата на пола на зародиша чрез подтискане на факторите, определящи мъжко развитие.

По този начин изследователите подкрепят донякъде Z-хипотезата - с тази разлика, че тя е вярна дотолкова, доколкото наистина у всеки зародиш е програмиран един пол - женският.

Впоследствие, по все още неясни механизми, примордиалните клетки решават дали да образуват бета-катенина и така да завършат развитието на зародиша като женски, или да го изключат, което води до формирането на мъжки индивид.

И така, явно мъжете виждат бял свят само ако женското начало у зародишите поохлаби малко молекулната си машинария. Как ли ще реагира Ватиканът на тази теория, чудят се от Green.Democrit.com.
Green.Democrit.com

вторник, 18 ноември 2008 г.

ЕС пуска имейл за пътници в затруднение

news.bg >> ЕС пуска имейл за пътници в затруднение

Пътниците, чиито права са нарушени, могат да отнесат питанията си до passengersrights@ec.europa.eu и да получат „солидно и леснодостъпно обслужване, което да им е от полза", съобщава Портал ЕВРОПА като цитиран EUbusiness.

Visa пусна карта с клавиатура и дисплей

news >> Visa пусна карта с клавиатура и дисплей
Иновационна кредитна карта показа Visa.

Тя е снабдена с 12-бутонна клавиатура и побиращ осем знака дисплей.
В нея е вградена батерия, която осигурява четири години живот на банковото устройство, съобщи HiComm.bg.

Когато притежателят иска да използва картата по предназначение, просто трябва да въведе PIN код с клавишите.
В резултат на това се генерира еднократен код, който се изписва на дисплея.

Този код може да се използва за заплащане на покупки в интернет или осъществяването на други онлайн операции.

Според разработчиците тази схема позволява да се повиши нивото на безопасност при провеждане на CNP транзакции, при които физическото присъствие на притежателя на картата не е необходимо.
Така един от най-разпространените начини за измами - кражбата на номера на картата, ще бъде неуспешен.

Изпитанията на кредитната електроника вече се правят в четири банки в Израел, Швейцария, Италия и Великобритания.