събота, 26 април 2008 г.

NGORC: Счетоводство на юридически лица с нестопанска цел

NGORC/Фондация Ресурсен Център >> Периодика и издания: Счетоводство на юридически лица с нестопанска цел

Националният счетоводен стандарт 31 ­ „Представяне на счетоводните отчети на юридическите лица с нестопанска цел“, обнародван през месец юни 1999 година, е само началото. Целта на настоящото помагало е да подпомогне финансистите (икономистите) и счетоводителите, работещи за сдружения и фондации, регистрирани по ЗЛС, с практически насоки и примери за прилагането на стандарта. Поради многообразието на юридическите лица с нестопанска цел* те могат да бъдат групирани по много и различни критерии. За да се подпомогне разглеждането и илюстрирането на счетоводните въпроси, организациите с нестопанска цел са класифицирани въз основа на следните кретирии:

В зависимост от формата на съдебна регистрация те биват: фондации и сдружения.

- Фондациите се учредяват с дарение; управляват се от Управителен съвет, определен в учредителния документ; нямат членове.

- За учредяване на сдруженията не е необходимо първоначално дарение, те имат членски състав, а висшият управителен орган е Общото събрание.

В зависимост от дейността, която осъществяват, те биват:

Неправителствени организации, чиято основна дейност са дарения и финансирания на трети лица за постигане на конкретни цели: например разпределение на стипендии, финансиране разработването на изследователски проекти и др.

Неправителствени организации, чиято основна дейност е да извършват определени обществени услуги, като образователни, изследователски, спортни, културни, грижи за социално слаби граждани, болни, инвалиди и т. н. Не е малък и броят на бизнесасоциациите и клубовете, които са насочени към оказване на услуги на своите членове. Характерно за тези организации е, че набират средства за финансиране от различни източници и ги разпределят по отделни програми и проекти, свързани с целите им. Те могат да бъдат наречени още „оперативни нестопански организации“.

Освен гореизброените характеристики на юридическите лица с нестопанска цел, за особеностите на счетоводното им отчитане имат значение и следните фактори:

Организациите с нестопанска цел набират значителни суми от финансиращи органи, които не очакват обратно възмездяване. Най-често бенефициентите на резултатите са трети лица. Финансиращите органи обаче очакват адекватен отчет за изразходваните средства.

За разлика от стопанските организации, при юридическите лица с нестопанска цел основният интерес при осъществяване на дейностите не е постигането на печалба. Очевидно финансовите резултати от дейността им не могат да бъдат описани с помощта на обикновените икономически показатели, като печалба, рентабилност, ликвидност и т. н.

Юридическите лица с нестопанска цел имат различно от стопанските организации данъчно третиране: от една страна, за нестопанската си дейност не се облагат с данъци и, от друга страна, за самите организации с нестопанска цел има различни данъчни облекчения ­ например при данък дарение в ЗМДТ.

Възможността неправителствените организации да извършват едновременно нестопанска и стопанска дейност, също влияе на счетоводното отчитане. За съжаление нашето законодателство не прави разлика между дейност, свързана с целите (например организация, грижеща се за възрастни и болни хора, която срещу заплащане на минимална такса би могла да осигурява сготвена храна за тези хора), и дейност, несвързана с целите (например ако същата организация продава алкохол, за да осигурява необходимите средства).

Едни и същи тип дейности по предлагане на услуги на населението могат да бъдат развивани както от стопански субекти, така и от юридически лица с нестопанска цел. Докато стопанските организации формират политиката си на основата на своята представа за възможностите на пазара, при неправителствените организации водещ фактор е стратегията за предоставяне на определен вид услуга на съответни групи от населението. В определени случаи една нестопанска организация може да намали таксата за ползване на услугата под размера на реалните разходи (за всички или отделни социални групи), като разликата до реалните разходи се компенсира от привлечени допълнително средства от други източници.

Международните счетоводни стандарти не съдържат специални разпоредби за юридическите лица с нестопанска цел, поради това че административното и финансово регулиране на функционирането на гражданското общество е въпрос на политическа воля на всяка страна. Законодателството на Европейския съюз също не третира счетоводни въпроси на организациите с нестопанска цел. В тази връзка появата на национален счетоводен стандарт за юридическите лица с нестопанска цел в България е още един показател за засилване на интереса на държавната администрация към сътрудничество с третия сектор. Авторите на настоящото помагало са разгледали най-важните моменти от счетоводното отчитане на нестопанската дейност на организациит, регистрирани по ЗЛС, отразявайки изброените особености.

Гражданското общество - реалност между аргументите на оптимиста и аргументите на песимиста

Гражданското общество - реалност между аргумените на оптимиста и аргументите на песимиста

(Гледната точка на практика)

Таня Желязкова


Смисълът на всяка триадична структура е във възможността да се обхванат идеално и да се структурират реално полярни характеристики чрез полагането им в нещо трето, което ги среща, коригира или помирява. Понякога това действие се асоциира с посредничеството, което на латински се изразява с думата "mediatio". Точно с този смисъл е натоварен т. нар. Трети сектор в обществото, който има функцията на посредник между другите два сектора - държавата и частния бизнес.

wpe5.jpg (6514 bytes)

Структурите на гражданското общество, известни като организации с идеална цел, нестопански организации, неправителствени организации, са граждански обединения, които претърпяват сложна еволюция в историята на българското общество от края на 19. век до днес. Законът, според който съществуват (доскоро Законът за лицата и семейството, а от 01.01.2001 г. Законът за юридическите лица с нестопанска цел), защитава едновременно и тези, които се плод на автентичната инициатива на гражданите, и тези, които са форми на гражданственост, провокирани от държавни структури и частни интереси. Всички заедно формират елита на гражданското общество със съществената подробност за твърде различен обхват на сферата на влияние.

В обществата с ескалираща икономическа криза основният смисъл на съществуването на нестопанските организации - тяхната благотворителност - закономерно се измества в други посоки. Зад идеята за благотворителност и реални благотворителни действия стои различна мотивация.

За разлика от проф. Васил Проданов, който разделя гражданските организации на осем вида, според осъществяваните цели (Проданов, В. Гражданското общество - аргументи на умерения оптимист. Ръкопис, С., 2000, I глава, т. 9), аз ги разделям на четири категории, според водещата мотивация на създателите им в периода на прехода от тоталитарно към демократично общество. Предварително искам да подчертая, че става дума за организациите с идеална цел в България, където много от стандартите на американското и европейското общество не работят, без необходимата адаптация към нашите традиции на гражданственост, които датират от миналия век с дейността на първите читалища.

За самоволните физически лица организациите с идеална цел, които те регистрират, са форма на бягство от безработица и вид трудова заетост. Точно тези граждански образувания обединяват усилията на изявени професионалисти с активна гражданска позиция и формирани социални умения. Те са истинската сол на неправителствения сектор, но не разполагат със структури и средства, за да получат широко обществено влияние.

За икономически замогналите се лица и групировки нестопанските организации са форма на социална защита на определени икономически интереси. Те оперират с човешкия и финансов потенциал на своите образувания конкурентоспособно на структурите, които определят социалните процеси.

За професионалните съюзи на художественотворческата и научната интелигенция нестопанските организации са форма на осигуряване на условия и средства за запазване и изява на творческия потенциал на своите членове. Чрез тях опасността от смърт на културата и науката поради бедност се отдалечава.

За държавните служители, които изпълняват благотворителни функции по съвместителство, регистрираните от тях нестопански организации са форма на акумулиране на извънбюджетни средства, които скрито се вливат в държавните структури за социални дейности. На тези свои подгласници разчита държавата, ограничавайки под различни форми действията и дейността на колегите им, работещи по собствена воля.

Но всички изброени категории организации с идеална цел заедно формират синтетичното цяло, наречено медиатор на гражданственост. Сложен, многолик, конфликтен посредник между потребностите и формите за тяхното задоволяване, между гражданина и неговата държава.

Тук е мястото на различния тип тълкувания на гражданското общество (оптимистичен или песимистичен), оито оперират с различен обем на самото понятие. В широк смисъл под гражданско общество се разбира самоосъзнатостта и самоинициативата на гражданите на националната държава, която в тяхно име регламентира дейността на националния бизнес. В тесен смисъл гражданското общество обхваща само регистрираните юридически структури на гражданите. Същевременно различия се търсят и в мащаба на анализирания обект - глобален или национален. От съществено значение е и нивото на анализ - емпирично или теоретично.

От позициите на десетгодишен практик в българския нестопански сектор мога да оправдая изключителната отвлеченост на теоретиците от парливите проблеми на гражданското общество и изнасянето им в пространството на глобалната политика. Вероятно и от това има нужда. Но теоретизирането върху гражданското общество не изчерпва по същество анализирането на гражданското общество.

От предложените аргументи на оптимизъм в обстойната монографична разработка "Гражданското общество - аргументи на умерения оптимист" на Васил Проданов и на неразочароващия се песимист Диана Данова в статията й "Гражданското общество - аргументи за песимизъм" става ясно, че първият акцентира върху мястото и ролята на глобалното гражданско общество в управлението на световните процеси, следователно дава превес на отношението гражданско общество - държава, докато вторият разглежда слабите позиции на гражданското общество в глобалната икономика, т. е. слага се превес върху отношението гражданско общество - частен бизнес. Пита се къде е триадата държава (Първи сектор) - бизнес (Втори сектор) - нестопанска организация (Трети сектор)?

Как могат да се хармонизират върховете на триъгълника държава - бизнес - нестопанска организация? Могат ли да се съвместят интересите на самоосъзналия се гражданин, чиято инициатива търси поле за изява, на представителите на бизнеса, които постоянно разширяват кръга на потребностите за задоволяване, и на държавата, която е в невъзможност да задоволява всички потребности? Самият въпрос показва, че полето на съвместяване на интересите на трите сектора се нарича приватизация на обществените услуги.

Лаиците смятат, че доброволните нестопански организации само апелират за взаимопомощ и благотворителност, а всъщност са прикрити форми за лично обогатяване, чиято независимост може да се окаже заплаха за социалните интереси на държавата. За тях и за всички останали е паралелът на различията и пътищата за задоволяване на едни и същи потребности от държавата и от организациите с идеална цел.

Държавата

Третият сектор
Обществена потребност

1

Собствена инициатива
Държавен интерес

2

Групов интерес
Удовлетворява масови потребности

3

Обслужва неудовлетворени индивидуални и групови потребности
Справедливо разпределение на услугите между гражданите

4

По-ефективни конкретни услуги
Административен апарат и сложна структура

5

Малки функционални структури
Финансова обезпеченост

6

Финансов риск
Стандартен професионализъм

7

Високо ниво на професионализъм
Държавни заплати

8

Доброволен труд
Фиксирани цени на услугите

9

По-ниски цени на услугите
Нормативни изисквания

10

Нестандартни идеи и опит
Личността е институционализирана

11

Личността е автономна
И накрая според

някои

спорното твърдение
“Рационалност и ефективност”

12

“Спонтанност и въображение”

Сигурно всяка "колонка" ще има своите привърженици, а защо не и отрицатели. Въпросът е как те могат да се съвместят? Защото нищо не се появява, без да има необходимост от него. А хората едва ли ще се откажат от потребностите си, само защото някой ги спира да ги удовлетворяват.

Пазарът е мястото, където се срещат интересите на всички сектори от обществения живот - на държавата, на частния бизнес и на неправителствените организации с идеална цел, наречен Трети сектор. Но различен е пътят, по който се установяват потребностите на хората, откриват се най-ефективните средства за задоволяването им чрез производство на стоки и услуги и се поднасят чрез пазарния механизъм на потребителите. Луфтът, който се отваря между държавата и частния бизнес като създатели на блага, и пазарът на потребностите днес съвсем закономерно се запълва от Третия сектор.

Дошло е време политици, юристи и икономисти да разберат, че все по-трудно ще контролират процеса на разрастване на полето от потребности на съвременния човек и все по-често тези потребности ще се задоволяват, благодарение на свободната инициатива на членовете на гражданското общество. Необходимото институционализирано трето, което ще допълва и хармонизира мястото, ролята и значението на другите две съставни части на триадата държава « частен бизнес « граждански организации.


Авторката е председател на Движение за деца "Рицари на познанието"

Плащаш данък на 30 април - плащаш повече

Dir.bg Плащаш данък на 30 април - плащаш повече

СЕГА - 26 Април 2008, 06:25

Мобилните служители увлечени по порното

Нетинфо >> Мобилните служители увлечени по порното

С някои данни за служителите, работещи дистанционно - от вкъщи, мобилно, по всяко време или с гъвкав график.

петък, 25 април 2008 г.

Чужд език - толкова лесно, толкова трудно

dnevnik.bg >> Чужд език - толкова лесно, толкова трудно

Зубренето на думи и текстове вече има приятни алтернативи

от Доротея Николова [758 прочитания]
03 април, 18:44

Колко често сте чували обещания, че след именно този курс няма начин да не проговорите чужд език като свой роден? Макар че подобни изказвания не са чести, те продължават да привличат кандидати, които желаят да усъвършенстват езиковите си умения или да натрупат нови.

Освен традиционните курсове, с които отдавна сме свикнали, има поне четири други начина, които помагат, за да "разчупите" атмосферата и овладеете тънкостите на чуждата лексика.

Online/онлайн

Ученето пред домашния компютър безспорно е най-лесният и достъпен начин за овладяване на чужд език. Основното предимство е, че можете да се обучавате когато и където пожелаете. Достатъчно е само да имате интернет, време и желание. Няма ограничение по държава, населено място или часова зона.

Този начин за чуждоезиково образование е достъпен 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Освен това уроците покриват всички часови зони и предоставят идеални възможности за самообучение. Можете да учите от дома или офиса, без да губите време в придвижване. Преимущество на онлайн уроците е фактът, че при тях може да ползвате помощта и на преподаватели. Консултациите са възможни както в реално време, така и по мейла.

Освен това системите на преподаване вече са напълно съвместими с европейската езикова рамка и включват нива от едно до шест. За да учите пълноценно, е необходим само браузър, какъвто има всеки компютър. Не е нужно да се инсталира софтуер от потребителя. За да комуникирате във "виртуалната" си класна стая, са ви необходими само слушалки и микрофон.

Вариантите за избор тук са поне два. Класиката, разбира се, са английските уроци на BBC. Началото им преди много години е под формата на радиоуроци. Днес те са обединени под мотото "Научи английски с BBC": . Богатството от допълнителни материали е повече от впечатляващо - мултимедйни уроци, слушане на новини, тестове, упражнения за намиране смисъла на думите, викторини, писане в блогове и др. Предлагат се дори уроци по английски за начинаещи.

При интерес може да започнете да учите по идентичен начин и някои от по-редките езици, на които се излъчва програмата на BBC. В списъка им влизат хинди и мандарин - всеки от които се говори от близо 1 млрд. души, португалски и още около 30-ина чужди езика.

Вторият избор може да бъде www.kabinata.com . Сайтът предлага платени чуждоезикови уроци по най-разпространените европейски езици - английски, испански и немски. Определя се като система за обучение, която съчетава изпитаните методи на традиционното чуждоезиково преподаване с най-новите технологии.

Едно от нещата, които правят онлайн ученето интересно, е прилагането на индивидуален подход в съчетание със стотици мултимедийни уроци, диктовки, десетки часове аудиозаписи от хора, които говорят на родния си език, и пр.

Българският пример

Втората алтернатива да научите чужд език е на принципа на сугестологията. Наука, измислена от българския проф. Георги Лозанов. През 70-те години на миналия век той разработва програма, при която ежедневно се усвояват между 80 и 300 думи от чужд език. Така след преминаване на едномесечен курс всеки може да започне да говори чуждия език на ниво напреднал. Техниката на Лозанов действа в три последователни стъпки.

Първа е въвеждащата музика, която заедно с дълбоко дишане за релаксация трябва да доведе до постигане на най-оптималното възприемане на информацията. На второ място идва т.нар. активна музика. Целта при нея е думите, които следва да се научат, да се подават на всеки 4-6 секунди. На последно място е т.нар. пасивна музика. При нея човек чува новата информация, прочетена бавно на фона на барокова музика. Така според Лозанов се подпомага въвеждането на информацията в дълготрайната памет.

В момента сугестологията като принцип се използва при повечето софтуери за чуждоезиково обучение. На най-голяма почит се радват системите за самообучение. У нас най-популярни са тези на варненскoто издателство Relaxa - www.relaxa.bg , както и програмата на Rosetta stone - www.rosettastone.com . Пакетът със софтуера включва уроци за начинаещи или напреднали. Характерно за Rosetta stone е, че ако разполагате с платформата, може по нея да учите който и да било език от предлаганите. Сред тях са английски, френски, шведски, иврит, арабски, японски, китайски, испански, португалски, руски или друг.

В момента дори Rosetta Stone предлага и интерсна субсидирана от тях Програма "Застрашени езици". Миналата година в рамките й са разработили софтуер за обучение по един от езиците на индианците от американския щат Луизиана. Той няма живи носители от 1940 г.

Езикови ваканции/Езиков обмен

Потвърждение на максимата, че езиковото обучение "на място" е най-ефективно са т.нар. езикови ваканции и езиковия обмен. Аргументът е, че няма начин да не започнете бързо да разбирате чуждия език и да го проговорите, когато сте "принудени" да се "оцелеете" в чужда среда. На практика ученето се превръща в нещо като игра. Изборът на държава, в която да започнете овладяването на езика, който сте избрали е практически неограничен, започва от съседните на България страни и може да приключи в далечния край на света.

Искате да видите къде е сниман филма "Властелинът на пръстените" в Нова Зеландия, да научите малко повече за Подненебесната империя в Бейджин или смятате да научите как се управлява лодка по бреговете на Малта, докато междувременно изучате и английски, китайски или арабски в Египет? Няма проблем. Търсенето на подходящото за вас училище е повече от лесно. Като за начало може да послужи всеки сайт с информация за езиково образование в чужбина, като например , или www.integral.bg .

Характерно за езиковите ваканции е, че "учениците" попадат в нещо като курсово селище и са "заобиколени" непрекъснато от съответния език. Той се слуша в училището, в кафенето, на улицата, на плажа, а при обмен и докато живеете в семейството домакин. Ефектът се постига за кратко време. Предимството на подобен вид чуждоезикови обучения е, че за тях се плаща пакетна цена. В нея обикновено влиза всичко - от пътните разходи до храната. Отделно се плащат т.нар. неделни екскурзии до културни или исторически забележителности.

Ваканциите са предпочитани и защото могат да се обособят по интереси. Групите са с различен брой, възрастова граница и срок на продължителност на обучението. Минималният срок е две седмици. Максимален няма. На разположение на участниците почти задължително се предлагат тенис или скуош кортове, спортни игрища, компютърни зали с достъп до интернет, зали за отдих. Средната продължителност на учебните занятия е около 20 часа седмично, разпределени в делничните дни, като един час е между 45 и 60 минути.

При програмите за езиков обмен характерното е, че чуждоезикото обучение е на реципрочен принцип. Затова след като изкарате един курс на място някъде в чужбина, домакинът или член на семейството му "връща" езиковата визита.

Какъвто и да е изборът на начин за изучаване на чужд език обаче, основното правило е да сте наясно със себе си. Иначе казано, да знаете какъв точно език желаете да проговорите, за какво ще ви трябва, дали желаете да учите индивидуално или в група, можели ли да отделите и колко време за това, искате ли допълнителни екстри към пакета услуги и др. За всичко останало има глобална мрежа.

За разнообразие...

Добър избор за учене на език може да се окаже и... ресторантът. Докато готвите ястия от различни региони на Франция, може да овладявате френски. Офертата е на френска неправителствена организация, която от години работи в България. Второто предложение е да започнете да учите гръцки от песните, които се изпълняват в някое заведение. Достатъчно е малко повече постоянство, за да "изровите" в речника за всяка дума и на принципа "връзва се - не връзва" да ги наредите като пъзел. Така ученето на чужд език чрез музиката като негов носител също се явява подходящ начин.

Учене и работа в Швейцария- по-лесно от Англия..?!

club.dir.bg >> Учене и работа в Швейцария- по-лесно от Англия..?!

По-лесно учене, работа и живот във Франция за българи

assobg.org (forum) >> По-лесно учене, работа и живот във Франция за българи


Полезни връзки :

  • Търсене на работа във всички европейски страни (сайтът е вече преведен на български:
http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=bg

  • SOLVIT е европейска структура, която по най-ефикасния начин решава административните проблеми на европейските граждани... безплатно:
http://ec.europa.eu/solvit/site/index_bg.htm

Пътниците в спалните вагони на БДЖ - с ръчен багаж до три чанти и до 30 кг

mediapool.bg >> Пътниците в спалните вагони на БДЖ - с ръчен багаж до три чанти и до 30 кг

Мрежа от телевизионни канали ще отразява европейските новини

dnevnik.bg >> Мрежа от телевизионни канали ще отразява европейските новини

Logitech съветва: Как да си изберем уеб камера и как да я използваме

Pcworld.bg >> Logitech съветва: Как да си изберем уеб камера и как да я използваме

Плюсовете и минусите на късното бащинство

Нетинфо >> Плюсовете и минусите на късното бащинство

четвъртък, 24 април 2008 г.

Българите с най-ниска покупателна способност в ЕС и на Балканите

Нетинфо >> Българите с най-ниска покупателна способност в ЕС и на Балканите

4100 лв. е финансовото богатство на българина

News.bg >> 4100 лв. е финансовото богатство на българина

Ваканциите във ферми регистрират бум в Италия

ProntoSofia >> Ваканциите във ферми регистрират бум в Италия


Селският туризъм бележи истински бум в Италия. Все по-голям брой жители на Апенините предпочитат да релаксират в селски ферми, в които на място могат да приготвят храната си, набирайки сами зеленчуците и плодовете за трапезата си, съобщи вестник „Република“.

Притежаването на парче земя и превръщането му в селска ферма днес представлява истински бизнес на Апeнините.

За по-малко от 10 години броят на фермите, развиващи селски туризъм, се удвои. Днес те са 18 000 на брой на Ботуша и завъртат 1 милиард евро годишен оборот. Един милион са италианците, които ще посетят структурите за селски туризъм по време на празниците между 25 април и 1 май в Италия.

Специални закони определят как става продажбата на екопродукти за туристите във фермите. Експертите обясняват успеха на продажбите на този вид продукти не само с факта, че са екологично чисти, а и защото са на сравнително ниски цени.



Над 90% от продаваните яйца - нередовни

News.bg >> Над 90% от продаваните яйца - нередовни

Всяко яйце, предназначено за предлагане на пазара, трябва да има върху черупката си код на производителя, състоящ се от шест цифри и две букви.

Според наредбата за изискванията за яйца за консумация кодът на производителя трябва да започва с цифра (от 0 до 3), посочваща метода на отглеждане на кокошките-носачки, инициали BG, кодът на областта, в която е регистриран производителя (от 01 до 28) и трицифрен пореден номер на производителя при вписването му в регионалните ветеринарномедицински служби.

Особено важна е цифрата, посочваща метода на отглеждане на кокошките-носачки: 3 посочва отглеждане в батерийни клетки, 2 - подово отглеждане на кокошките в затворени постройки, 1 - свободно отглеждане на открито, 0 - органично производство. Методът на отглеждане на кокошките-носачки трябва да е отбелязан и върху опаковката на яйцата.

сряда, 23 април 2008 г.

Опасно висока цена на петрола

Money.bg >> Опасно висока цена на петрола
Автор: Димитър Събев

Екокъщите

rfi.bg >> ЕКОКЪЩИТЕ

Да имаш собствен дом, като в същото време се уважава околната среда вече е напълно възможно. Намаляващата покупателна способност, покачващите се цени и изтъняващият озонов слой наведоха френската строителна фирма “Феникс” на идеята за жилища, които позволяват икономисване на до 80 % от енергията. За момента компанията предлага прототип наречен bonne maison. Основното предимство на жилищата с размер 100-120 кв.м. е много ниската консумация на електроенергия, която се получава благодарение на затоплянето на водата със слънчева енергия и на дебелината на стените, които са 40 вместо 20 см. Всъщност, производителят на тези жилища предпочита да не ги нарича “екологични”, защото използваните материали са традиционни. Основната идея на тези къщи е икономията на енергия и затова се прибягва до методи като използването на земната топлина за отоплението, събиране на дъждовната вода за нуждите на тоалетната.

Прочутата шведска компания IKEA също тръгна да завладява европейския пазар на недвижими имоти, използвайки възобновяеми енергийни източници. Интересната къща известна с името Boklok вече навлиза на британска територия и се ползва с все по-голям успех. На фона на изострящата се криза с недвижимите имоти на Острова, идеята за евтини жилища, които уважават околната среда със сигурност ще се хареса на много семейства, които не са се надявали някога да се сдобият със собствен дом. Къщите и апартаментите Boklok, което на шведски означава “да живееш хитро”, са изградени от качествени и възобновяеми материали. Всички жилища разполагат с външно пространство или балкон, които са с южно или западно изложение, което позволява да се използва слънчевата енергия. Същото важи и за прозорците, чието разположение осигуряват естествен източник на светлина. Boklok жилищата имат кухни IKEA, дъбов паркет и двойни прозорци, а собственикът избира сам цветовете и обзавеждането на интериора. За да се гарантира минимална цена при Boklok се взимат предвид цените на терените и местните данъци. Благодарение на тази система във Великобритания, където цените на недвижимите имоти постоянно растат, е възможно човек да се сдобие със студио за 150 000 евро или тристаен апартамент за около 225 000 евро. Идеята за този тип жилища явно се радва на успех, защото в Гейтсхед, близо до Нюкасъл, където IKEA построи първите Boklok домове, търсенето е било толкова голямо, че желаещите са били записани в списък и изтеглени с жребий.

У нас екокъщи строи фирмата “Екоинженеринг” . Те са нестандартни по форма и с уникална кръгла форма.
По форма екокъщите представляват конусовидна пирамида и това не е случайно. Търсено е положителното въздействие на пирамидалната конструкция, обяснява експерка от фирмата. Пирамидата създава положителен заряд. За сравнение, обясняват от “Екоинженеринг”, няма вградени кафези, както е при панелните блокове. Вградената конструкция е предпоставка за нулев заряд и това влияе негативно върху здравето на обитателите на такова жилище. Освен това екоматериалите, от които се изгражда самата екокъща се проверяват допълнително за вредни лъчения. Най-важното, подчертават от строителната фирма – над главите на живеещите няма стоманобетон, характерен за останалите видове строителство. Основният строителен материал е дървото, обработено специално, за да се гарантира дълъг живот на конструкцията. Стойнността на една екокъща зависи от квадратурата. “Екоинженеринг” могат да изградят къща от 60 до 400 кв. метра. Средната цена на квадратен метър е 600 евро. Преди да започне строителния процес, който продължава до 4 месеца, се подготвя индивидуален проект, съобразен с нуждите на хората, които ще живеят в къщата. Заявки не липсват, но от фирмата не водят статистика колко частни къщи са построили досега. Преди някой да се реши да си поръча такава къща, може да опита въздействието на екокъщата като посети екоселище Азарея в Троянския балкан, на 6 км от град Троян. Селището се състои от 6 броя кръгли дървени къщи с форма на конусовидна пирамида, разположени в кръг. Всички къщи са ориентирани на юг и гледат към красивото планинско било. Къщите са на две нива на площ 60 кв.м. всяка и са изпълнени изцяло от дървена конструкция. Строителите уверяват, че там за няколко може да се почувства положително въздействие на екокъщата. Човек се наспива за не повече от 5 часа и след това се чувства бодър и жизнен. При направените измервания е установено, че се нормализират енергийните потоци в тялото и се създава много добър енергиен баланс.

Любомир Бояджиев
Мануела Манлихерова

Версия за печат

Близо 200% ръст на едрия бизнес в Южна България

Money.bg >> Близо 200% ръст на едрия бизнес в Южна България

вторник, 22 април 2008 г.

Ще изградят виртуален свят в небето над Милано

ProntoSofia >> Ще изградят виртуален свят в небето над Милано

Биг Брадър на работното място

Нетинфо >> Биг Брадър на работното място

Половината фермери още не са внесли заявления за евросубсидии

mediapool.bg >> Половината фермери още не са внесли заявления за евросубсидии

Интернет ще изчерпа пространството си до 2010-а

News.bg >> Интернет ще изчерпа пространството си до 2010-а

Все повече милионери - въпреки финансовата криза

News.bg >> Все повече милионери - въпреки финансовата криза