петък, 25 април 2008 г.

Чужд език - толкова лесно, толкова трудно

dnevnik.bg >> Чужд език - толкова лесно, толкова трудно

Зубренето на думи и текстове вече има приятни алтернативи

от Доротея Николова [758 прочитания]
03 април, 18:44

Колко често сте чували обещания, че след именно този курс няма начин да не проговорите чужд език като свой роден? Макар че подобни изказвания не са чести, те продължават да привличат кандидати, които желаят да усъвършенстват езиковите си умения или да натрупат нови.

Освен традиционните курсове, с които отдавна сме свикнали, има поне четири други начина, които помагат, за да "разчупите" атмосферата и овладеете тънкостите на чуждата лексика.

Online/онлайн

Ученето пред домашния компютър безспорно е най-лесният и достъпен начин за овладяване на чужд език. Основното предимство е, че можете да се обучавате когато и където пожелаете. Достатъчно е само да имате интернет, време и желание. Няма ограничение по държава, населено място или часова зона.

Този начин за чуждоезиково образование е достъпен 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата. Освен това уроците покриват всички часови зони и предоставят идеални възможности за самообучение. Можете да учите от дома или офиса, без да губите време в придвижване. Преимущество на онлайн уроците е фактът, че при тях може да ползвате помощта и на преподаватели. Консултациите са възможни както в реално време, така и по мейла.

Освен това системите на преподаване вече са напълно съвместими с европейската езикова рамка и включват нива от едно до шест. За да учите пълноценно, е необходим само браузър, какъвто има всеки компютър. Не е нужно да се инсталира софтуер от потребителя. За да комуникирате във "виртуалната" си класна стая, са ви необходими само слушалки и микрофон.

Вариантите за избор тук са поне два. Класиката, разбира се, са английските уроци на BBC. Началото им преди много години е под формата на радиоуроци. Днес те са обединени под мотото "Научи английски с BBC": . Богатството от допълнителни материали е повече от впечатляващо - мултимедйни уроци, слушане на новини, тестове, упражнения за намиране смисъла на думите, викторини, писане в блогове и др. Предлагат се дори уроци по английски за начинаещи.

При интерес може да започнете да учите по идентичен начин и някои от по-редките езици, на които се излъчва програмата на BBC. В списъка им влизат хинди и мандарин - всеки от които се говори от близо 1 млрд. души, португалски и още около 30-ина чужди езика.

Вторият избор може да бъде www.kabinata.com . Сайтът предлага платени чуждоезикови уроци по най-разпространените европейски езици - английски, испански и немски. Определя се като система за обучение, която съчетава изпитаните методи на традиционното чуждоезиково преподаване с най-новите технологии.

Едно от нещата, които правят онлайн ученето интересно, е прилагането на индивидуален подход в съчетание със стотици мултимедийни уроци, диктовки, десетки часове аудиозаписи от хора, които говорят на родния си език, и пр.

Българският пример

Втората алтернатива да научите чужд език е на принципа на сугестологията. Наука, измислена от българския проф. Георги Лозанов. През 70-те години на миналия век той разработва програма, при която ежедневно се усвояват между 80 и 300 думи от чужд език. Така след преминаване на едномесечен курс всеки може да започне да говори чуждия език на ниво напреднал. Техниката на Лозанов действа в три последователни стъпки.

Първа е въвеждащата музика, която заедно с дълбоко дишане за релаксация трябва да доведе до постигане на най-оптималното възприемане на информацията. На второ място идва т.нар. активна музика. Целта при нея е думите, които следва да се научат, да се подават на всеки 4-6 секунди. На последно място е т.нар. пасивна музика. При нея човек чува новата информация, прочетена бавно на фона на барокова музика. Така според Лозанов се подпомага въвеждането на информацията в дълготрайната памет.

В момента сугестологията като принцип се използва при повечето софтуери за чуждоезиково обучение. На най-голяма почит се радват системите за самообучение. У нас най-популярни са тези на варненскoто издателство Relaxa - www.relaxa.bg , както и програмата на Rosetta stone - www.rosettastone.com . Пакетът със софтуера включва уроци за начинаещи или напреднали. Характерно за Rosetta stone е, че ако разполагате с платформата, може по нея да учите който и да било език от предлаганите. Сред тях са английски, френски, шведски, иврит, арабски, японски, китайски, испански, португалски, руски или друг.

В момента дори Rosetta Stone предлага и интерсна субсидирана от тях Програма "Застрашени езици". Миналата година в рамките й са разработили софтуер за обучение по един от езиците на индианците от американския щат Луизиана. Той няма живи носители от 1940 г.

Езикови ваканции/Езиков обмен

Потвърждение на максимата, че езиковото обучение "на място" е най-ефективно са т.нар. езикови ваканции и езиковия обмен. Аргументът е, че няма начин да не започнете бързо да разбирате чуждия език и да го проговорите, когато сте "принудени" да се "оцелеете" в чужда среда. На практика ученето се превръща в нещо като игра. Изборът на държава, в която да започнете овладяването на езика, който сте избрали е практически неограничен, започва от съседните на България страни и може да приключи в далечния край на света.

Искате да видите къде е сниман филма "Властелинът на пръстените" в Нова Зеландия, да научите малко повече за Подненебесната империя в Бейджин или смятате да научите как се управлява лодка по бреговете на Малта, докато междувременно изучате и английски, китайски или арабски в Египет? Няма проблем. Търсенето на подходящото за вас училище е повече от лесно. Като за начало може да послужи всеки сайт с информация за езиково образование в чужбина, като например , или www.integral.bg .

Характерно за езиковите ваканции е, че "учениците" попадат в нещо като курсово селище и са "заобиколени" непрекъснато от съответния език. Той се слуша в училището, в кафенето, на улицата, на плажа, а при обмен и докато живеете в семейството домакин. Ефектът се постига за кратко време. Предимството на подобен вид чуждоезикови обучения е, че за тях се плаща пакетна цена. В нея обикновено влиза всичко - от пътните разходи до храната. Отделно се плащат т.нар. неделни екскурзии до културни или исторически забележителности.

Ваканциите са предпочитани и защото могат да се обособят по интереси. Групите са с различен брой, възрастова граница и срок на продължителност на обучението. Минималният срок е две седмици. Максимален няма. На разположение на участниците почти задължително се предлагат тенис или скуош кортове, спортни игрища, компютърни зали с достъп до интернет, зали за отдих. Средната продължителност на учебните занятия е около 20 часа седмично, разпределени в делничните дни, като един час е между 45 и 60 минути.

При програмите за езиков обмен характерното е, че чуждоезикото обучение е на реципрочен принцип. Затова след като изкарате един курс на място някъде в чужбина, домакинът или член на семейството му "връща" езиковата визита.

Какъвто и да е изборът на начин за изучаване на чужд език обаче, основното правило е да сте наясно със себе си. Иначе казано, да знаете какъв точно език желаете да проговорите, за какво ще ви трябва, дали желаете да учите индивидуално или в група, можели ли да отделите и колко време за това, искате ли допълнителни екстри към пакета услуги и др. За всичко останало има глобална мрежа.

За разнообразие...

Добър избор за учене на език може да се окаже и... ресторантът. Докато готвите ястия от различни региони на Франция, може да овладявате френски. Офертата е на френска неправителствена организация, която от години работи в България. Второто предложение е да започнете да учите гръцки от песните, които се изпълняват в някое заведение. Достатъчно е малко повече постоянство, за да "изровите" в речника за всяка дума и на принципа "връзва се - не връзва" да ги наредите като пъзел. Така ученето на чужд език чрез музиката като негов носител също се явява подходящ начин.

Няма коментари: