събота, 25 юли 2009 г.

петък, 24 юли 2009 г.

Банкерите заложиха всичко на подем

Dir.bg >> Банкерите заложиха всичко на подем

Китай призовава: Раждайте повече

Vesti.bg >> Китай призовава: Раждайте повече

Българския Стоунхендж

dir.bg >> До село Татул - Българския Стоунхендж

Българите в Испания се връщат

Dir.bg >> Българите в Испания се връщат

За крепостта на една фамилия

dir.bg >> За крепостта на една фамилия

Българи и румънци подготвят кадри за туристическата индустрия

Money.bg >> Българи и румънци подготвят кадри за туристическата индустрия

Земен трус приближи Нова Зеландия до Австралия

dnevnik.bg >> Земен трус приближи Нова Зеландия до Австралия

четвъртък, 23 юли 2009 г.

22% спад при имотите за година

Dir.bg >> 22% спад при имотите за година

На антикризисен плаж в Париж

Dir.bg > На антикризисен плаж в Париж

Заговорът Европа

Vesti.bg >> Заговорът Европа

Хората се разпознават по очите

dir.bg >> Хората се разпознават по очите

Дойдоха най-горещите дни

dir.bg >> Дойдоха най-горещите дни

Населението на света застарява все по-бързо

rfi.bg >> Населението на света застарява все по-бързо

„Населението на света застарява все по-бързо”, алармира в. „Ла Кроа”
Частта на населението на възраст над 65 години се увеличава с ускорени темпове, сочи американско проучване. Явлението засяга вече и развиващите се страни.

Делът на възрастните жители на планетата ще се удвои през 2040г. преминавай от 7 на 14 % в един свят населяван от 9,3 милиарда души, смята Американското бюро по преброяването в проучване, публикувано в понеделник. Глобалното остаряване ще се ускори малко след 2010г. под двойното действие на бейби-бум и на общия спад на смъртността. Към 2015г. частта на хората на възраст над 65 години в света ще надхвърли тази на децата под 5 годишна възраст за пръв път в историята на човечеството. Във Франция, която ще наброява 70 милиона жители през 2040г. те ще представляват една четвърт от населението, в сравнение с днес, когато съставлява една шеста.

В 35 държави в света застаряването ще бъде придружено с намаляване на населението. В Русия до 2040г. то ще намалее с 24 милиона, или с 21%. Друга страна изправена пред намаляване на жителите е Япония, където очакваният дефицитът на население възлиза на 23 милиона. Успоредно с това делът на японците над 65 години ще се увеличи от 22,6% на 34,4%, т.е. далеч повече всички други страни в света.

Електромобил

rfi.bg >> Електромобил


freshnewsbg.com

Трудно е на този етап да се каже дали бъдещето на автомобилната индустрия принадлежи на елктромобилите. Няколко европейски държави, сред които Испания и Холандия, вярват в тази перспектива. В Испания, премиерът Хосе Луис Сапатеро дори обяви, че иска да страната му да поеме по пътя на “зеленото възраждане”. Фонд на стойност 20 млрд евро ще трябва да позволи финансирането на проекти от областта на устойчивата икономика, а електромобилите също влизат в тези проекти. Испанският министър на промишлеността Мигел Себастиан, който е пламенен привърженик на незамърсяващата енергия, обяви наистина амбициозна цел: до 2014 г., автомобилите в Испания, задвижвани с електроенергия да станат 1 млн! В това число все пак влизат и хибридните автомобили. В момента вече са сформирани две работни групи с автомобилопроизводители – едната с представители на японския “Нисан”, а другата с френския “Рено”. Правителството е предвидило и данъчни облекчения за хората, които изберат електромобил или хибридна кола. Сега на дневен ред идва въпросът със захранването на тези автомобили и откъде ще се вземе толкова много електроенергия без да се наруши нормалното функциониране на електропреносната мрежа. Два са вариантите, които се обсъждат: автомобилите да се зареждат през нощта, когато потреблението е по-малко или използването на енергия от ветрогенераторите, която често пъти е в излишък през деня.

В Холандия също бе лансиран мащабен проект за електрически транспорт, който включва автомобилите, камионите, мотопедите и корабите. Правителството предвижда до 2020 г. да бъдат пуснати в употреба 1 млн електромобила, а това представлява 15 % от сегашния автомобилен парк. До 2012 г., кметството на Амстердам смята да монтира 200 точки за зареждане на електромобилите, а в национален план целта е 12 000 точки. Мерките за подтикване към използване на електрическите автомобили включват и монтиране на безплатен контакт за зареждане пред дома на всеки притежател на подобен автомобил. Обикновено, за зареждането на една електрическа кола са необходими от 1 до 3 часа. Кметството на Амстердам вече е поръчало няколко електромобила, норвежко производство. Няма нищо чудно, че всичко това се случва в Холандия, където всеки четвърти човек е член на организация за защита на околната среда. За да не се претоварва електропреносната мрежа, за зареждането на автомобилите холандските власти смятат да използват възобновяеми енергийни източници, като ветрогенераторите, които са изградени на много места в страната.

В България идеята за електромобили е на равнището на частната инициатива.
Инициатори на идеята са няколко български предприемачи като работата по техния проект започва през 2001 година. В резултат на тяхната предпроектна дейност е основано Акционерно дружество БГЛОТ. Към проекта са привлечени и инвестиционни банкери от Калифорния. В САЩ през 80-те години за първи път е тестван български електромобил от типа цинк-въздух. Сегашната финансова криза не би могла да попречи за довършване на проекта, смятат от дружеството. В полза на рационалното им мислене е опитът, който страната ни има по отношение на производството на електрокари. Това е един от силните аргументи на БГЛОТ АД да създаде цяла инфраструктура за производство на електромобили у нас, която започва от създаването на акумулаторите и свършва до монтажа на колите. При добро развитие на нещата в близко бъдеще ще бъдем свидетели на движещите си електромобили по нашите пътища. На този проект не е чуждо намерението да се направи опит за привличане на световни автомобилни компании, които да решат техните електромобили да бъдат сглобявани в България. Стратегическият план не изключва производството на български електромобил.

В това отношение също има добра основа. Преди време студенти от Техническия университет в София конструираха прототипа Юнивърс. Крайната цел е създаване на евтин, екологичен и много икономичен петместен автомобил, който харчи на 100 км само 5 лева. Освен това българските конструктори от Стара Загора засенчиха световните като създадоха електромобил с 40 процента по- евтин от световните аналози. Според създателите на електрическата кола разходите се изчисляват на 1 стотинка за километър пробег. Създателят на електромобила Цветомил Белчев е устойностил крайната цена му на 10 000 лева. Ако трябва да бъде направено сравнение на отделните компоненти на електромобила, то батериите му заместват резервоара при обикновения бензинов автомобил. Електромобилът разполага и с контролер. Той определя скоростта, с която електромотора ще се върти. Предназначението му е същото като на карбуратора. Контролерът дозира напрежението на батериите. Засега първият български електромобил, произведен в Стара Загора, е едноместен. Моделът е разработен с личните средства на петима старозагорци. Официалната премиера се състоя на 21 юни тази година. Конструкторите планират да произведат и двуместен модел. Теглото на едноместния модел е 400 кг , когато е зареден. Теглото на батериите е 140 кг. Акумулаторът му се зарежда за осем часа, а самият електромобил развива скорост до 45 км в час. За първия електромобил вече има и клиент – българин, който живее в Гренландия.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Най-добрите хотели - с перфектно обслужване и девствена природа

dnevnik.bg >> Най-добрите хотели - с перфектно обслужване и девствена природа

На този ден е пуснат в продажба първият автомобил Форд

dir.bg >> На този ден е пуснат в продажба първият автомобил Форд

сряда, 22 юли 2009 г.

"Омъжи се за мен" плаши мъжете

Vesti.bg >> "Омъжи се за мен" плаши мъжете

Екоактивист подреди плажовете по мръсотия

dir.bg >> Екоактивист подреди плажовете по мръсотия

Стотици милиони видяха пълно слънчево затъмнение

dir.bg >> Стотици милиони видяха пълно слънчево затъмнение

Осем "винени" маршрута ще привличат туристи

mediapool.bg >> Осем "винени" маршрута ще привличат туристи

Кое е по-изгодно - предсрочно погасяване на ипотека или депозит

dnevnik.bg >> Кое е по-изгодно - предсрочно погасяване на ипотека или депозит

Облакът, който обиколи света

Dnevnik.bg >> Облакът, който обиколи света

Българите не искат за съседи роми и емигранти

dnevnik.bg >> Българите не искат за съседи роми и емигранти

След „Борат" Украйна забрани „Бруно"

News.bg >> След „Борат" Украйна забрани „Бруно"

7.6% спад на чуждите тристи

Money.bg >> 7.6% спад на чуждите тристи

вторник, 21 юли 2009 г.

8 съвета за безаварийна почивка в чужбина

Vesti.bg >> 8 съвета за безаварийна почивка в чужбина

Биокозметика

rfi.bg > Биокозметика

Рекламите на козметични продукти заливат страниците на списанията, обещавайки още повече красота и чудеса. Европейската козметична индустрия е световен лидер с оборот от 57 млрд евро, а и в Европа купуват най-много продукти, които влизат в пряк контакт с кожата. Във Франция, производителите са изправени пред ново предизвикателство, свързано с настъпването на биокозметиката. Продажбите на този вид естествена козметика нараснаха с цели 40 % само за една година. За последните две години броят на производителите на биокозметични продукти във Франция се е увеличил почти четворно от 40 на 15 и на фона на тази трайна тенденция козметичните гиганти правят всичко възможно, за да не загубят позициите си.: “Традиционната козметика наблюдава от много близо този пазар, тъй като производителите си дават сметка, че клиентките им искат да ползват натурални продукти, но истински натурални и сертифицирани продукти, споделя Ан Гекер, създателка на сайта bio.com. Така се оказа, че много от традиционните козметични марки изкупиха малки производители на биопродукти. Сред примерите е L'Orйal, който закупи Sanoflor, Yves Rocher купи Terre d’Oc, а Stella McCartney пък отиде при Yves Saint-Laurent, като разработиха заедно линията Care. Очевидно е, че големите марки се интересуват от този пазар, защото търсенето е налице.”

Биокозметиката привлича много потребители, тъй като в продължение на години традиционната козметика е злоупотребявала с различни химически вещества, за които се знае, че са опасни, като парабен, фталати и алуминиевите соли. Последните се използват при дезодорантите против изпотяване, но според някои учени те могат да причиняват рак и допринасят за развитието на болестта Алцхаймер. В момента европейската директива за козметиката, която датира от 1976, е в процес на ревизиране, но нищо не сочи, че тя ще включва забранителен списък на опасните вещества.

Германия, където терминът “био” е издигнат в култ, представлява най-големият пазар за биокозметични продукти. В момента те представляват едва 7 % от пазара на козметика, но перспективите са повече от розови. Безспорен хит в тази област са продуктите на Dr. Hauschka. Д-р Хаушка произвежда кремове от рози, смокини и авокадо по един и същи начин вече 40 години. Не се допускат никакви пестициди, никакви торове или реколта извън сезона. Като всички последователи на антропософията, създателят компанията Рудолф Хаушка се е стремял да постигне производствен цикъл аналогичен на този в природата. Пазарният дял на биокозметиката в Германия расте с големи темпове и дори по-бързо от този на биохраните.

От своето създаване до момента известната френска козметика L’Occitane не престава да се развива и да привлича все повече почитатели и у нас. L’Occitane е козметика с 30 годишна история, създадена от Олиевие Босан. Това е първата истински натурална козметика, която влезе на нашия пазар. Само за няколко месеца след отварянето на двата магазина на L’Occitane в София бе регистриран голям интерес, както на жени, така и на мъже към натуралните продукти. Някои са станали почитатели на козметиката в чужбина, други конкретно търсят козметични продукти на природна основа. 92 % от ползващите тази козметика, споделят, че се чувстват по-добре ползвайки биокозметика. L’Occitane следва принципите на фитотерапията и ароматотерапията без да използва никакви животински продукти с изключение на пчелните – мед и прополис. Те акцентира и върху факта, че козметиката им не е тествана върху животни. Не може да са каже, че има 100 % гаранция да не се появи индивидуална реакция в резултат на някоя от съставките, но затова са тестерите. В който и магазин на козметичната марка да влезете, ви посрещат компетентни консултанти. Не само приятните консистенции на козметичните продукти предполагат търсенето. Това, което пише на опаковката, е истинското съдържание, а ефектът е повече от видим, споделят много от хората, които ползват козметиката. Най-хубавото е, че ароматите не дразнят. Те са естествени и носят усещането за истинска природа, за идиличната атмосфера на Прованс. L’Occitane предлага няколко линии, които са разработени на основата на изключителни съставки. Маслото от карите, което се добива само от орехите карите, безсмъртничето, известно с това, че и след като е изсушено, цветовете му остават съхранени, зеленият чай, който няма равен на себе с освежителното си действие, ароматната върбинка, която се харесва и на жените, и на мъжете. Преработката на всичките натурални съставки е направена така, че да бъде извлечено най- доброто от всяка съставка и тя да действа на кожата.

Патент на фирмата е използването във всички продукти на един основен инградиент - масло от карите. Благодарение на 25 годишните разработки на маслото, фирмата може да се похвали като най- голямата в света, използваща най- чистото масло от шея. Суровината се доставя от малката африканска държава Буркина Фазо.Това масло е изключително питателно и мигновено успокоява и омекотява кожата. Козметичната марка е единствената в момента, която произвежда сапун по традиционните методи и рецепти на старите марсилски майстори. Козметиката има и своите бестселъри. Те са еднакви за всичките й почитатели в света – крем за ръце с карите, крем за тяло с бадем, сериите с череша, праскова, бергамот. Не на последно място са опаковките, които са екологично чисти и с етикет, гаранция за контролиран произход. Най-важното е, че растенията, от които се извличат съставките за козметичните продукти са плод на органично земеделие. Българските клиенти вече знаят кога пристигат продуктите от новата реколта. Потребителите у нас са изкушени и от единичните миниатюрните опаковки, които не се предлагат от всяка друга марка. В момента на криза те се приемат много добре от клиентите.

Любомир Бояджиев Мануела Манлихерова

Лукът - люти, вкусен е, лековит е и дава... електричество

dnevnik.bg >> Лукът - люти, вкусен е, лековит е и дава... електричество

Разпознаваме лицата по подобен механизъм с този на маймуните

ecomedia.bg >> Разпознаваме лицата по подобен механизъм с този на маймуните

Замърсената околна среда ни влияе още преди раждането

ecomedia.bg >> Замърсената околна среда ни влияе още преди раждането

20% от хотелите в страната били затворени

Vesti.bg >> 20% от хотелите в страната били затворени

2010 г.: Китай - втора икономическа сила в света

Vesti.bg >> 2010 г.: Китай - втора икономическа сила в света

понеделник, 20 юли 2009 г.

Интериор на малък апартамент с оригами елементи

Interiorinside.com >> Интериор на малък апартамент с оригами елементи

"Одеколон" парфюмира мъжете вече 300 години

Vesti.bg >> "Одеколон" парфюмира мъжете вече 300 години

„Бургасбус” на загуба заради спад на туристи

dir.bg >> „Бургасбус” на загуба заради спад на туристи

Световната банка: България не привлича достатъчно инвестиции

Световната банка: България не привлича достатъчно инвестиции

Туризмът ни излиза на показ пред света

infotourism.net >>Туризмът ни излиза на показ пред света

Латвийците търсят по-достъпна почивка

infotourism.net >> Латвийците търсят по-достъпна почивка

Шеметен парк в небето

infotourism.net >> Шеметен парк в небето

Лятото е активният туристически сезон за Музейния комплекс в Банско

infotourism.net >> Лятото е активният туристически сезон за Музейния комплекс в Банско

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие: Лошата дисциплина в час - най-големият проблем на учителите

Дневник >> Организацията за икономическо сътрудничество и развитие: Лошата дисциплина в час - най-големият проблем на учителите

неделя, 19 юли 2009 г.

Броенето на пари повдигало настроението

Dir.bg >> Броенето на пари повдигало настроението

Кризата не засягала козметиката

dir.bg >> Кризата не засягала козметиката

Най-добрите градски плажове в света

Dir.bg >> Най-добрите градски плажове в света

Румънски евродепутати: Докладът на ЕК е лош и нечестен

mediapool.bg >> Румънски евродепутати: Докладът на ЕК е лош и нечестен

Как да избегнем хранителните натравяния

dir.bg >> Как да избегнем хранителните натравяния

Уникални тракийски находки край Нова Загорa

dir.bg >> Уникални тракийски находки край Нова Загорa

Кинопътешествие до Луната

Vesti.bg >> Кинопътешествие до Луната