четвъртък, 23 юли 2009 г.

Населението на света застарява все по-бързо

rfi.bg >> Населението на света застарява все по-бързо

„Населението на света застарява все по-бързо”, алармира в. „Ла Кроа”
Частта на населението на възраст над 65 години се увеличава с ускорени темпове, сочи американско проучване. Явлението засяга вече и развиващите се страни.

Делът на възрастните жители на планетата ще се удвои през 2040г. преминавай от 7 на 14 % в един свят населяван от 9,3 милиарда души, смята Американското бюро по преброяването в проучване, публикувано в понеделник. Глобалното остаряване ще се ускори малко след 2010г. под двойното действие на бейби-бум и на общия спад на смъртността. Към 2015г. частта на хората на възраст над 65 години в света ще надхвърли тази на децата под 5 годишна възраст за пръв път в историята на човечеството. Във Франция, която ще наброява 70 милиона жители през 2040г. те ще представляват една четвърт от населението, в сравнение с днес, когато съставлява една шеста.

В 35 държави в света застаряването ще бъде придружено с намаляване на населението. В Русия до 2040г. то ще намалее с 24 милиона, или с 21%. Друга страна изправена пред намаляване на жителите е Япония, където очакваният дефицитът на население възлиза на 23 милиона. Успоредно с това делът на японците над 65 години ще се увеличи от 22,6% на 34,4%, т.е. далеч повече всички други страни в света.

Няма коментари: