вторник, 5 май 2009 г.

Бойкот на "Music Idol 3"

Толкова съм възмутена и ядосана, че реших да не чакам няколко часа до утре, самонаказвайки се, а да излея емоциите си и да забравя за това предаване.

Няколко дни можеше да се гледа що годе спокойно, след което днес - отново гръмък провал!

Не желая да гледам това предаване, в което говорят за жените като за кукли от секс-магазин (включително и за 13-годишното момиче, незнайно защо допуснато като изключение въпреки малолетието си), а на един роден без особен късмет в живота човек като Марин, нуждаещ се от цялостна горна зъбна протеза се подиграват, като позлатяват единствения останал зъб. Дават толкова пари за идиотщини, печелят част от тези пари за сметка на Марин, а не могат да намерят начин, дори и забавен, наистина да му помогнат да си оправи зъбите! Да му бяха дали там да върши някаква хамалска работа, каквато той може би и без това върши и да оправдаят така зъболечението му. Но не, трябва да се надсмеят над всеки, над когото могат, за да спечелят повече пари колкото може по-скоро, докато могат, защото вероятно съзнават или подсъзнават, че по този начин няма да могат продължат много. Обществото търпи донякъде и се повлича по такива антимодели до известно време, но в един момент самозащитните сили все пак се задействат и ги помита... ако дотогава не са се самоунищожили с алкохолизъм или други подобни "прекрачвания на граници".

Що се отнася до демонстрирането отношение към жените, схемата е позната: първо си говорят за жените край тях като за безмозъчни секс-играчки без глас и без право на избор,... в следващ момент започват да си вярват,... в телевизията никой не ги спира, щом продължават да имат много зрители и печелят пари (въпреки, а не поради това),... и можем да очакваме поредните действия... Някой ще изрази възмущение и ще му измислят начин да го отдалечат, за да не им пречи...

И този манипулитивен и подвеждащ въпрос "Кой според Вас трябва да напусне?" - защо са се хванали за него? Искат да пробват дали схемата нападане-оставане на нападнатия в предаването действа? Или по-скоро директно прилагат тази схема, за да поддържат интригата? Или продуцентите/режисьорите/който и да стои зад този и други подобни похвати са садисти?

За мен това предаване е непоправимо, за което виня не само водещите-продуценти, а също и останалите, стоящи зад него - режисьор и каквито и да са други "професионалисти" от тази телевизия, а и самата телевизия, която явно не си заслужава гледането. Последното с оглед и на необективните новини. Въпреки че за съжаление не мога да посоча една по-обективна ТV - хващам НОВА, а по интернет чета и за предавания на други. Чудя се например защо всяка политическа партия не вземе да си направи сатирично-хумористично предаване и да включат това като част от предизборните и изобщо политическите кампании/регулации, след като така или иначе няма едно неполитизирано и по-скоро непартизирано/неантипартизирано хумористично шоу. Наистина, доколкото съм гледала някои от по-реномираните ТВ-та при пътуванията си в чужбина, и те са необективни и манипулативни, но поне по по-изтънчен и завоалиран, да не кажа цивилизован начин. Но това е отклонение от темата.

Искрено съжалявам, че няма алтернатива на "Music Idol" (също незнайно защо некръстено поне "Поп идол", което звучи все пак по-близо до българския език) - алтернатива в стила и тона на "Великолепната шесторка". Последното пак беше на бТВ наистина, но беше съвсем различно. Жалко, че най-гледаната ТВ в България е на това ниво, като се има предвид най-гледаното й в момента предаване. Още по-жалко, че вероятно не можем да очакваме алтернативни предавания, отговарящи на същите нужди на хората - зрители и таланти, търсещи изява -, или по-скоро не можем да очакваме да бъде позволено появата и съществуването на такива алтернативни и по-цивилизовани ТВ. Останала съм с такова впечатление поради това, че от няколкото по-малки населени места, в които съм се местила напоследък в България извън София се хващат само бТВ и Нова, но не и БНТ например (Българската национална телевизия), която се опитва струва ми се да играе ролята на обществена телевизия - дали това не означава, че се пречи на алтернативите?

Жалко също така, че това предаване е международно. Дали пък точно заради това не се избиват още повече комплекси и не се показват още повече магарии от обичайното? Наивно е да се разчита, че "децата" ще видят, че това не се харесва на международната публика и ще се научат от грешките си и че по-важното е всъщност, че се отварят към най-близкия околен свят, която също е бил затворен за нас. Тези "деца" няма да се научат - за съжаление очаквам да се провалят съвсем и не искам да гледам това. Но вероятно е и се надявам от техните грешки да се научат останалите истински професионалисти, които ще правят такива предавания и тези, които ги гледат.

Аз лично повече няма да гледам "Music Idol 3". Нямам доверие на това предаване и на хората, които го правят. И ако продължава това мое усещане, че съм си загубила времето в гледане на други предавания, където се получава дезинформация вместо информация и манипулация и подиграване вместо развлечение - ще престана да гледам и тях.

Между другото продължавам да се чудя няма ли женски организации в тази държава и в чужбина, които да се обадят - най-малкото за да покажат, че съществуват и че заслужават парите, които получават като субсидии по различни програми за защита от дискриминация, равни възможности и т.н.

Няма коментари: