сряда, 25 юни 2008 г.

Движение за алтернативно хранене

rfi.bg >> Движение за алтернативно хранене ternationale Sofia 103.6

...
Преди 20 години се ражда международно движение за по-добра култура на храненето, наречено “Slow Food”.

Масите са сложени в огромната зала на замък от 18 век. Украсата върху бялата покривка е пищна. Тази вечер, 80-та поканени на вечерята ще преоткрият вкуса на зеленчуците. Изабел:

Ще ядем различни салати и съответните сосове към тях. Ще има и рукола и екологично козе сирене, както и артишок с гарнитура от гъби, сланина и бяло вино. Става въпрос за нещо повече от състояние на духа. Това е по-скоро конкретен начин за прилагане принципите на практика.

Прилагането на принципите на практика – ето това е основната идея на “Slow Food”, чието желание е да развие алтернатива на стандартите за хранене. Откъде идва името “Slow Food”? Люсиан Биолато, председател на “Slow Food” Франция:

В началото бе идея на няколко приятели. Бяхме на стълбите на хотел “Тринита Дей Монти” в Рим, където преди 20 години е открит първият ресторант от веригата “Макдоналдс”. Помислихме си, че това е неприятно и че трябва да направим нещо по въпроса. Решихме да направим асоциация, която да промотира местните продукти и национални рецепти. Много скоро тази цел бе надмината и се насочихме към развитието на асоциацията навсякъде по света. Стига да има достатъчнто последователи, движението “Slow Food” има клонове във Великобритания, Франция, Испания, Италия, Съединените Щати, където движението има страхотен успех, както и в Япония.

Навсякъде по света университетски преподаватели, учени, агрономи и изследователи проявяват небивал интерес към движението. За тях бягството от стандартизацията на храненето означава и борба срещу глада по света. Жерар Гати е агроном:

Населението на планетата, наброяващо 1 милиард души в началото на миналия век, само след трийсет години ще бъде 9 милиарда души. А трийсет години са си направо утре. Дори не можем да си представим какво би било, ако населението на планетата е близо девет милиарда души, които се хранят по западен маниер. Изключително важно е да променим навиците си на хранене. Трябва да променим и модела на производство. Трябва да се заложи на местното производство. Продуктите не трябва да пътуват много, следователно да предизвикват замърсяване на околната среда от отделяне на вредни газове в атмосферата по време на транспортирането им.

И така, “Fast Food” бива изместена от “Slow Food”. Асоциациите се наемат и да подпомагат дребните селскостопански производители в отглеждането на хранителни култури някои от най-бедните страни в света.

Няма коментари: