събота, 30 август 2008 г.

Малки ферми ще взимат европари за разширяване

dnevnik >> Малки ферми ще взимат европари за разширяване
До третата година полупазарните стопанства трябва да докажат, че използват помощта ефективно
от Екатерина Стоилова 

Ферми с по една-две крави или производители на земеделска продукция, които се самозадоволяват, но искат да разширят стопанствата си и да изкарат продукцията си на пазара, ще бъдат субсидирани по мярката "Полупазарни стопанства" от програмата за развитие на селските райони. Безвъзмездната помощ е в размер на 7500 евро, които ще се изплащат на равни вноски от 1500 евро пет поредни години. Проектите на кандидатите ще започнат да се приемат от Разплащателната агенция през есента, съобщиха от земеделското министерство.

Парите ще се дават за увеличаване на животинските стада, за уголемяване на обработваемите площи или за преминаване от конвенционално към биологично земеделие. Насърчава се също промяната на селскостопанската дейност, като преминаване от зайцевъдство към бубарство например или за нов бизнес с билки, гъби и др.

Бизнес проектите се изработват безплатно от службата за съвети в земеделието към агроведомството, където се дават полезни консултации при изчисляването на икономическите единици на даденото стопанство. Според еврокритериите за петте години от одобряването на проектите кандидатите трябва да са повишили тези икономически единици с пункт и половина. Самата икономическа единица се изчислява според размера на обработваемата земя, вида и броя на отглежданите животни и редица други показатели, които са указани в наредбата за реда и условията за предоставяне на финансовата помощ за полупазарните стопанства, обнародвана в последния Държавен вестник.

Средствата по тази програма са ограничени и обикновено могат да се използват за въвеждане на различни стандарти, за спазване на фитосанитарни или ветеринарни норми при отглеждане на растения и животни и т.н. За петте години фермерите минават и задължително обучение. Ако след третата година те не са минали съответното обучение, се смята, че не изпълняват междинните условия на програмата и отпадат от финансирането.

Кандидатите трябва да са регистрирани като земеделски производители и да отглеждат най-малко два вида култури. Ако произвеждат само едно растение, те са длъжни да притежават и животни. Програмата е въвела възрастово ограничение за стопани над 60 години, които не могат да подават оферти. Субсидиите от 1500 евро за първата година могат да се изплатят още на първия месец, след като проектът бъде одобрен и Разплащателната агенция издаде съответната заповед за това одобрение.

1 коментар:

Anastácio Soberbo каза...

Здравейте, мен encanta на блога.
За съжаление не пиша повече, но ми е лош български.
А прегръщам от Португалия