вторник, 12 август 2008 г.

1 ден за регистрация на фирма

internetreklama.com  >> 1 ден за регистрация на фирма 
11. 09. 2006 

От 2007 г. заявленията се подават не в съда, а в Агенцията по вписванията

САМО за 1 ден желаещите ще могат да си регистрират фирма след началото на 2007 година.

Това ще стане, след като заработи единният търговски регистър. С неговия старт в началото на следващата година регистрацията на търговските дружества ще става по административен, а не по съдебен ред.

Новият механизъм за регистрация на фирми е едно от задължителните условия на Европейския съюз, който България трябва да въведе. С пускането на единния електронен търговски регистър в действие търговците ще се вписват единствено и само в него, а не както е до момента в 29 отделни регистъра, които се съхраняват към фирмените отделения на 28-те окръжни съда и Софийския градски съд.

Регистърът ще е публичен, а достъпът до него ще може да стане както през интернет, така и от всяко от 112-те териториални звена на Агенцията по вписванията. Всеки търговец ще може лично да проследи как се движи неговата регистрация и в случай че установи някакви нарушения, може да сигнализира за тях.

Въвеждането на единният търговски регистър, който ще се управлява от Агенцията по вписванията, изисква и всички вече съществуващи търговци да се пререгистрират. Ако имате регистрирана фирма, то вие трябва да знаете, че след като заработи регистърът, в срок от 3 години вие ще трябва да направите пререгистрация на своето дружество. В случай че не направите това в указания срок, дружеството ще бъде заличено от регистъра по служебен път. За в бъдеще документите за регистрация ще могат да се подават в поделенията на Агенцията по вписванията към всеки окръжен съд, без да е задължително да са по седалището на фирмата. При регистрацията всеки търговец ще получи собствен идентификационен номер (ЕИК). За действащите фирми това ще е досегашният им номер по БУЛСТАТ.

Документите

За да се извърши регистрация или пререгистрация на търговско дружество, трябва да си подготвите определен набор от документи.

При пререгистрация на вече съществуваща фирма са необходими удостоверение за актуално състояние и актуален учредителен договор за всички търговски дружества с изключение на АД-тата и кооперациите, които трябва да предоставят устав. Иска се и заявление за регистрация, която е по образец.

Удостоверението за актуално състояние се издава от окръжния съд по седалище на фирмата и е безплатно. Заявленията по образец, които ще се подават при регистрация или пререгистрация на търговски дружества, вече са изготвени от Агенцията по вписванията. Те ще могат да бъдат намерени както във всяко от поделенията на агенцията, така и в електронния регистър, откъдето ще могат да бъдат изтеглени по електронен път. Подаването на заявленията може да става на хартиен носител или по интернет. Независимо от начина на подаването, който сте избрали, тежестта му е една и съща. Важно е да се знае, че изпращането на документите по интернет може да стане само ако собственикът на фирмата разполага с електронен подпис.

Документите, необходими за регистрация на ново търговско дружество, остават същите както до момента с тази разлика, че регистрацията вече ще е административна, а не съдебна. Задължително е заявителят да попълни заявление по образец.

След като необходимите документи са подадени, регистрацията се извършва в срок до края на следващия работен ден. Ако са възникнали нередности при подаването на заявлението, търговецът получава отказ, като срокът за отстраняване на проблемите започва от момента на получаване на отказа. Отказът може да бъде получен и по електронен път.

Уникалност на търговското име

ВЪВЕЖДАНЕТО на единен търговски регистър изисква всяко дружество да има уникално фирмено наименование. След подаването на документите за регистрация или пререгистрация се прави проверка за уникалност. В случай че при подаване на заявлението се установи, че има няколко фирми със съвпадащи имена, то те ще трябва да бъдат променени или по желание на заявителя, или по служебен път. Ако се окажете в такава ситуация, на вас, както и на другите търговци ще се даде срок от 2 месеца, за да направят промяна на имената си. Ако след изтичането на този срок промяна не е извършена, пререгистрацията става служебно -към старото име се прибавя името на населеното място по седалище на фирмата. Например ако има 2 фирми с наименование “Веселин Григоров” ЕТ, но едната е вписана в София, а другата във Варна, то софийската фирма ще се наименува “Веселин Григоров София” ЕТ, а варненската -”Веселин Григоров Варна” ЕТ.

В случай че от един и същи град има няколко фирми с идентични имена, в тях ще бъде включен и съответен номер за поредност. Ако и двете фирми са със седалище във София, то към името им ще бъде прибавяно число. “Ако има съвпадане на имена на дружества, трябва да се знае, че нито един търговец няма да запази старото си име”. Това заяви пред “168 часа” шефът на Агенцията по вписванията Димитър Цветанов. Желаещите да регистрират нова фирма ще могат да запазят предварително желаното от тях име. Това става, преди да е започнала процедурата по регистрация на фирмата. Очаква се таксата за резервиране на името да бъде 50 лева независимо от вида на дружеството, което ще се регистрира.

Новите такси

От 01.01.2007 г. влиза в сила и новата Тарифа за държавните такси. Според тази тарифа от догодина търговските дружества ще се регистрират в търговския регистър по нови по-високи такси. Така например вписването на обстоятелства за едноличните търговци вече ще струва 35 лв., а не както е в момента 20 лв. Регистрацията на събирателно и командитно дружество ще струва 130 лева вместо 120. Дружествата с ограничена отговорност ще заплащат за вписване в търговския регистър 160 лева, като до момента те плащаха за това 120 лева. Най-скъпа ще продължи да бъде регистрацията на банки и застрахователни дружества, за която от догодина ще се заплаща 1700 лева вместо досегашните 1500 лева.

Лора Стефанова

Още за четене :
Регистрация на фирма през 2007От 1 юли 2007 г. се увеличават таксите за фирми...
Свиват разходите за регистрация на фирмаВдигат таксите за вписване, но отпадат за БУЛСТАТ Разходите при...
Регистрация на фирмаНа един търговски регистър от цивилизацията Едва ли има собственик...
Регистрация на фирмаПроект за търговски регистър предвижда Откриваш фирма за часове Бизнесът...
Пререгистрация на фирмаПроект Перегистрират 1.5 млн. фирми до 2010 г. Търговската регистрация...

1 коментар:

регистрация на фирма каза...

добре е че в последните години регулациите се промениха и се по-опростиха някои административни процедури, но все още трябва да се работи в посока на опростяване и намаляване на административните процедури