четвъртък, 7 август 2008 г.

Щипят редовно от банковите карти

dir.bg >> Щипят редовно от банковите карти

07 февруари 2008 / News.dir.bg

Около 120 оплаквания на граждани за източване на кредитни и дебитни карти са постъпили през 2007 г. в Помирителната комисия по платежни спорове (ПКПС). 

Това каза председателят й Димитър Ананиев, цитиран от БТА. През 2006 г. подадените в ПКПС жалби за подобни картови измами са били само 6. Според Ананиев измамите с дебитни и кредитни карти са се увеличили многократно в последните години. 
След като в нашата комисия, която не е толкова известна на широката общественост, оплакванията са се увеличили в пъти, какво остава за техния реален брой, каза той. В близо 99% от случаите става въпрос за подправяне на карти с помощта на сканиращо устройство. 
Ананиев посочи, че около 30-40% от заведените от комисията производства са били уважени от страните и се е стигнало до цялостно или частично възстановяване от банките на откраднатите суми. Помирителното производство, което завежда комисията, e около два месеца. През това време се разменят становища на банката и на картодържателя и се търси решение, без да се водят съдебни дела. 
Много деликатен е казусът с вината и поемането на отговорност в случаите на такива измами, коментира Ананиев. Ако картодържателят е загубил чантата си с кредитна карта вътре и с написан на лист ПИН код, то той носи вина в случай, че някой се възползва от това, но в останалите случаи на картови измами става въпрос за криминално престъпление, за което картодържателят няма никаква вина и отговорност, обясни той. 
Банките обаче също не искат да носят отговорност, тъй като не са знаели за престъплението и са извършили коректно плащането. Според Ананиев трябва да се промени Законът за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи и да се прецизират много добре текстовете, отнасящи се до подобни казуси, така че да бъдат защитени интересите на гражданите. Вече почти всички големи предприятия превеждат заплатите на служителите си по банков път, близо 40% от българите имат дебитни или кредитни карти, това засяга интересите на цялото общество, каза председателят на ПКПС. 
Според Ананиев предпоставка за разрастването на тези престъпления е фактът, че повечето българи не завеждат съдебни дела за откраднати от картите им 300 или 400 лв. Обикновено не се източват суми, надвишаващи 800-1000 лв, каза той. 
За производството пред Помирителната комисия не се дължат никакви такси за завеждане и разглеждане на спора.

Няма коментари: