сряда, 25 август 2010 г.

Защо хората с такова желание стават тайни агенти?

Не съм сигурна дали наименованието е точно, но смисълът е, че се съгласяват да бъдат марионетки в ръцете на тайните служби срещу някакви често дребни облаги (в сравнение с това, което дават в замяна) или поради шантаж (да си спестят евентуални неприятности и саботажи) - вероятно най-често първото -, без да знаят за какво точно ги използват всъщност. Знам поне няколко души от моите познати, по-близки и по-далечни, които по всяка вероятност са се ангажирали с това.

Защо сега, след "реалния социализъм", да е по-почтено и приемливо да си таен агент и да действаш зад гърба на и често срещу интересите на близките, приятелите и познатите си? Защо априори приемат, че тайните агенти са някакви ... във всеки случай много по-достойни, по-почтени, по-... различни от действително гадните хора (щом могат да вършат това) с гадна работа. Защото така им се внушава от пропагандата? А западняците са убедени, че те са и продължават да бъдат "добрите" .

Дали, ако хората имаха по-реална представа за бигбрадърската ситуация, биха отказали да го правят?

Ако повечето хора не биха били склонни да го правят и държат повече на своята индивидуална лична свобода и почтеност, вероятно би имало повече шанс повече хора в повече държави, които получават заплати, за да защитават и пазят страната си (или общността, към която принадлежат), действително да вършат това, а не да служат на големи братя с неясни, а всъщност егоистични, нехуманни и престъпни цели.

Няма коментари: