вторник, 24 август 2010 г.

Професионални манипулатори и лъжци

Днес има редица професии, които правят точно това: манипулират хората чрез лъжи и натиск, психологически и физически (последния нерядко уж извършван от други, с които са свързани тайно, а не от тях). Могат да си направят гилдия, която вероятно би включвала политици, служители в тайни служби, PR, журналисти, работещи в други (освен секретните служби) силови структури...

Когато учих педагогика с многото психологически предмети, един от най-важните принципи, които запомних, бе "Не вреди!". Но в случая психологическите, социологическите и всякакви други знания и достижения на човечеството се използват за постигане на често лични и групови (кланови или не знам какви) цели и за прикриване на истинските цели с красиви думи. На принципа "Манипулирай!".

Обикновеният човек не може да се мери с тях, не може да ги надлъже или надманипулира, особено ако не приема, че това е нормалният  начин на функциониране на обществото. Не може да е нормален, защото виждаме, че сме пред екокатастрофа и пропагандата започна да обработва общественото мнение, че планетата е изчерпала ресурсите си и човечеството трябва да се фокусира върху експанзия в космоса и други планети... Последното разбира се ще бъде възможно за ограничен кръг хора ("Господарите на света", Биг Брадър/Брадърс) и за онези специалисти, които те смятат за необходими за собственото си оцеляване.

Единственото, което можем да направим в отговор на това, е да бъдем максимално искрени и да се придържаме доколкото е възможно към истината. Все едно, те са специалисти и ако пожелаят да разберат нещо, ще намерят начин да го направят, с или без думи.

Макар че има една страна от човешката природа, свързана с духовността и Бога, която вероятно никога не биха могли да разберат. Първо, защото знанието (дори тяхното) вероятно не я познава достатъчно добре и второ, защото това зависи не само от тях, но и от Бог и доколко той (или това, което наричаме Бог) желае и позволи да бъде разбран.

1 коментар:

Yoradna каза...

Мога да мисля и сама. Нямам нужда от суфльори.