четвъртък, 2 юли 2009 г.

Най-посещавани места

rfi.bg >> Най-посещавани места

www.rodopipress.com

Ежегодно 2 милиона души изминават 600-километровия път между Бремен и Франкфурт в Германия; това е областта, превърнала се в декор от безсмъртните приказки на братя Грим. Идеята за организирането на този “път на приказките” принадлежи на бившия правосъден министър на провинция Хесен, Херберт Гюнтер. По време на едно свое посещение в библиотека в тогавашния Ленинград, той попаднал на книга от братя Грим и решил, че световноизвестните писатели трябва да бъдат почетени в родната им страна. Така била създадена асоциация, обединяваща всички места познати от приказките на Грим – общо около 60 на брой. Желанието на инициаторите е било не да създават нов Дисниленд, а напротив – да запазят чара на тези населени места с прекрасни природни пейзажи като например хълмовете на Хесен, долината на Везер или околностите на Бремен. Тук се намира и град Хамелн, известен с легендата за укротителя на плъхове, който през 1284-а година избавил местното население от нашествието на плъховете. Когато обаче не бил възнаграден за стореното той взел със себе си всички деца на Хамелн, които никога повече не се върнали. Малко по на юг се намира Касел, където е и къщата-музей на братя Грим; следват останките от замъка Сабабург, послужил за декор на “Спящата красавица”. Пътят води след това към Хагсфелд, в центъра на който се намира известната статуя на малкото момиче, вдъхновило братя Грим да създадат Червената шапчица. Фееричното пътешествие завършва близо до Франкфурт, в родното място на братята Ханау, където се издига и статуя с техните образи.

Във всички страни съществува традицията да се превръщат в музеи родните къщи на писатели и поети или местата, където те са творили. В Италия обаче асоциацията Иполито Ниево е отишла още по-далеч като е създала истински литературни паркове. През последните десетина години се появиха около 30 подобни паркове – на Данте в Парезе, на Данунцио в Пирандело… На практика всички области в Италия са представени като гъстота им е най-голяма на юг.

Всяко лято стотици туристи изкачват хълма Царевец на старата българска столица Търново, за да посетят големия музей на открито - средновековната крепост от времето на Второто българско царство. Туристите са привлечени от останките на патриаршеския и царския дворци, от известната Балдуинова кула. За по-силно емоционално възприятие на българската история е създаден специален спектакъл „Звук и светлина”, за който билетите бързо свършват и всички, които искат да го видят, знаят, че предварително трябва да имат резервация. Уникалната вечерна атракция се организира по заявка. Тя е една от четирите подобни атракции в света. Първият спектакъл е през 1985 година в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Основна роля в спектакъла е отредена на музиката, която пресъздава различните исторически периоди от живота на града, а многото светлини възкресяват пред публиката атмосферата на средновековния Търнов град. От миналата година туристите, които изпитват удоволствие от покачване на адреналина, имат възможност да наблюдават спектакъла, качени в балон с горещ въздух, на височина 100 метра над земята.

Единственото място, което съперничи на Царевец по посещения е Перперикон в Родопите. Според едни името на мястото идва от римската монета "перпера", сечена по време, когато Перперикон е християнизиран. Други смятат, че Перперикон е наречен на името на древния тракийски бог на камъка - Пер. Това не е толкова важно за многобройните туристи. Те са привлечени от внушителния скален град. Това забележително място е посетено през 2008 година от 187 хиляди човека. А през миналата година посещенията са се удвоили. Туристическите агенции организират групови и индивидуални посещения, но много хора сами предприемат пътешествие до грандиозните канари, обитавани някога от траките. Всяко посещение без археолог или местен екскурзовод се обезсмисля, защото се превръща в екскурзия за разглеждане на бели оформени скали. С гид туристите имат шанс да видят незабележими на пръв поглед неща. Още понече, че интересът не стихва и в близките години се очаква Перперикон да се нареди сред най-посещаваните дестинации в този район на света, каквито са Акрополът и Троя. Проблем е, че градът на тракийското племе беси не е леснодостъпен като другите два обекта.

Любомир Бояджиев, Мануела Манлихерова

Няма коментари: