неделя, 27 юли 2008 г.

Сертификатът по управление на проекти вече е предимство

Сертификатът по управление на проекти вече е предимство
Международна, американска и британска методика доказват мениджърските умения

Денислава Симеонова 
23/05/2007 18:35
 
Ако потърсите в търсачката "Работ" на KARIERI.bg обяви за мениджър проекти, ще се убедите, че позицията не е приоритет само за IT сектора, въпреки че свободните места там са най-много.

Все повече банки, телекомуникационни компании и производствени предприятия търсят специалисти, които познават принципите на управлението на проекти и могат да ги приложат в съответния бранш. Заради усвояването на средствата от европейските фондове уменията в тази сфера стават приоритет както за частния сектор, така и за държавната и за местните администрации.

В повечето страни управлението на проекти е признато за професия. "В бъдеще и в България все повече проекти ще се ръководят от професионалисти, а не от хора, които съвместяват тази дейност с нещо друго. Динамиката на нещата ще го наложи", убеден е Александър Апостолов, управител на консултантската фирма за управление на проекти "Проджекта" и председател на Българската асоциация по управление на проекти (БАУП).

Управлението на проекти е универсална дисциплина и разработените за нея принципи са общовалидни за всички сектори на развитие. На базата на тези общи принципи международни организации и институти са изработили методологии и програми за сертифициране по управление на проекти.

IPMA сертификати

Международната асоциация за управление на проекти IPMA е въвела четиристепенна система за сертифициране - нива A, B, C, D, като най-високото е A (сертифициран международен директор по управление на проекти), а най-ниското - D (сертифициран специалист по управление на проекти).

Досега в България не е предлагано сертифициране по тази схема. През втората половина на тази година БАУП, член на международната асоциация, ще започне сертифициране за най-ниското ниво D, а през следващите ще го въведе и за горните нива. Най-много сертификати в света се издават за нивата C и D, защото повече хора могат да покрият изискванията. За ниво D не е задължителен предварителен опит. Провежда се писмен изпит с въпроси с няколко възможни отговора. За ниво C се изисква минимум тригодишен опит по управление на проекти и в допълнение към изпита има интервю.

Нивата А и В са за специалисти със значителен опит в управлението на проекти. Те трябва да представят реален изпълнен от тях проект. "Интересното и особеното на тази система за сертифициране е, че освен на техническите компетенции много голям акцент се поставя върху личните качества - умение за работа в екип, лидерство, комуникация, водене на преговори", казва Александър Апостолов. Той допълва, че за разлика от всички други международни сертификати сертифицирането за IPMA в България ще се извършва на български език. Сертификатите обаче си остават международно признати, защото са съобразени с приетите единни правила на международната асоциация.

Българските кандидати за ниво D ще имат възможност да се явят на подготвителен двуседмичен курс, след което могат да се явят на изпит. Успешно положилите изпита ще получат сертификат и се задължават да спазват етичния кодекс на ръководителите на проекти, изработен от IPMA. Засега сертификатите на асоциацията са безсрочни, но предвид динамиката в развитието на дисциплината се обсъжда въвеждането на срок на валидност на сертификата от 5 или 10 години.

Сертифициране от американския PMI

Институтът за управление на проекти (PMI) в САЩ предлага два сертификата - Project Management Professional (PMP) и Certified Associate in Project Management (CAPM). Вторият сертификат е за специалисти с по-малък опит в управлението на проекти.

Кандидатите и за двата документа подават индивидуално заявление за изпит до PMI и в уречен ден и час се явяват в специализирания център на комисията "Фулбрайт", където попълват въпросите онлайн. Резултатите стават ясни веднага след края на изпита. 

PMP e един от най-популярните сертификати в света. Към момента в България го притежават около 20 специалисти. Кандидатите за този документ трябва да имат тригодишен непрекъснат опит в управление на проекти и 4500 часа доказан опит в ръководене на проектни задачи. Освен това трябва да са преминали обучение по управление на проекти от поне 35 учебни часа. Изпитът се състои от 200 въпроса с възможни отговори. При наличие на 61% верни отговори се издава сертификат.

Досега са предлагани дистанционни курсове с примерни тестове и симулации за подготовка за двата сертификата чрез портала Online-Learning.bg. Новото е, че през юни т.г. за пръв път в България ще се проведе четиридневно подготвително обучение за сертификата PMP. Организира го обучаващата организация TenStep, международна фирма със седалище в Атланта с близо 30 клона в целия свят (в България представена от "Проджекта"). Обучението включва както презентации, така и групови упражнения и упражнения с примерни изпитни въпроси във всяка област. Най-голям интерес към курса към момента са проявили специалисти в ИТ сектора и телекомуникациите.

Предимството на онлайн подготовката е възможността всеки сам да определя времето за обучение, както и значително по-ниската цена - 765 лв. За сравнение - базовата такса за участие в семинара на TenStep е 1300 евро.

Какво предлага Европа

PRINCE 2 (Projects in Controlled Environments - проекти в контролирани среди) е метод, разработен през 70-те години по поръчка на британското правителство. В момента се налага много силно в световен мащаб. За разлика от принципите за сертифициране на IPMA и PMI това е изключително подробен метод, който проследява начина на управлението на проекти от началото до края във всяка негова фаза.
PRINCE 2 е най-динамичната схема на сертифициране. Според Александър Апостолов преди година-две е имало повече от 1000 сертификации седмично в света.

Досега са сертифицирани около 60 български специалисти по първото ниво - PRINCE 2 Foundation (безсрочен), и около 10 по второто ниво - PRINCE 2 Practitioner (валидност три години). Кандидатите за PRINCE 2 Practitioner трябва да разработят казуси. Няма изрично изис­кване за предварителен опит, но изпитът е доста по-тежък. 

Още един документ води началото си от Великобритания. Това е Cambridge Professional Diploma in Project Management. Подготовка за дипломата предлага българската фирма "Девелопа консулт". Самото обучение се извършва от BlueprintPCM, асоцииран партньор на University of Cambridge International Examinations, департамент на университета "Кембридж". "Разликата между тази диплома и останалите сертификати е, че по време на подготовката кандидатите работят с помощта на ментор по свой собствен реален проект. Така кандидатът трупа допълнителен опит", обяснява Вера Зафирова от "Девелопа консулт". Нейните наблюдения показват, че един от основните проблеми пред много ръководители проекти в България е липсата на систематизирани знания в областта. "Повечето ръководители имат практически опит при работа по проекти в определени дисциплини, но не познават цялостно проектната работа и нейната последователност от началото на проекта до неговото приключване", твърди тя. Най-голям интерес към дипломата на "Кембридж" засега проявяват ръководителите проекти в ИТ сектора и държавната администрация.

Готови ли са работодателите

Според Вера Зафирова разширяването на проектната дейност след приемането ни в Европейския съюз ще засили интереса към обученията и сертификацията по управление на проекти. Бизнесът също осъзнава необходимостта от инвестиции в обучение на служителите, които ръководят ключови проекти. Българската софтуерна компания "Мусала Софт" например планира да инвестира в PM сертификация на всички ръководители на проекти. Според Цветелина Ковачева, мениджър по качеството във фирмата, РМ сертификатът e доказателство за знания, които специалистите развиват и използват в работата си. Освен това той представя експертизата на фирмата в професионалното управление проекти и създава увереност у клиентите за качество на предлаганите услуги. "Предимството за сертифицирания ръководител на проекти е, че може да докаже знанията и уменията си. Освен това влиза в професионална общност, в която може да установи контакти със свои колеги, има достъп до новите тенденции в тази сфера и може да се развива в професията. А работодателят получава по-добро и по-ефективно изпълнение на проектите", обобщава Александър Апостолов.

Няма коментари: