петък, 29 февруари 2008 г.

САЩ се обявиха против разделянето на Косово

News.bg >> САЩ се обявиха против разделянето на Косово

5 коментара:

Yoradna каза...

Беше ясно и сега е още по-ясно, че обявяването на независимост по начина, по който беше направено и в момента, в който беше направено, неизбежно ще доведе до това - сърбите да се опитат да задържат северната му част. Взривът изглеждаше неизбежен, но може би все пак има шанс да ни се размине. Сега въпросът е не дали, а кога и как да не се стигне до взрив и война. Да не се допусне огънят да се разгори и да избухне, а да се поддържа тлеещ с надеждата постепенно, с времето, да се намери решение. Но албанците не могат да постигнат много, ако повтарят грешките на сърбите по отношение на Косово и игнорират сърбите и в самото Косово, и в Сърбия. Не мисля, че могат да ги насилят, дори с помощта на американците - опити за налагане и сила, включително военна сила няма да решат нищо, а само ще донесат нови и още по-големи проблеми за всички. Всъщност мисля, че не казвам нови неща.

Yoradna каза...

И аз не вярвам, че нещата може да се върнат назад във времето, както искат сърбите. До известна степен това бе малшанс за тях, защото, въпреки политиката им по Македония и всичките останали грешки, не им бе даден реален шанс за позитивна промяна в самите тях и в политиката им. И в политиката има шанс, както във всяка друга област.

Мисля, че сега единствено могат, чрез сръбското малцинство, да запазят по-специални отношения с Косово. Защото сега Косово и албанците са в тяхната позиция и трябва да печелят подкрепа за утвърждаването си. Колкото и да не им харесва, са заинтересовани от това. Може би има някаква прилика със ситуацията на българските турци и отношенията Турция-България.

Всички тук, на Балканите, сме взаимосвързани. Понякога народите са залагали на някоя велика сила и са дръпвали напред, пред другите. Но това като цяло ни е довело до положението на изостанала и бедна провинция. Освен това не мисля, че в днешно време може да има толкова смазваща сила, както е било някога. Например европейските колонизатори са били такава сила в Америка и другите континенти. Не е въпросът само в оръжията - и други технологични и нетехнологични фактори са им осигурили предимството. Може би ефектът на непознатото и изненадващо различното, дивата агресивност... имам предвид как някогашните "диви" нашественици са завладявали империи и развити цивилизации.

Или пък например хитростта - сещам се за онзи роман... мисля, че беше "Неандерталец", но може и да греша. Там измамата осигури временно предимство на хората над по-нискостоящите в еволюционната стълбица братовчеди-неандерталци, макар последните да бяха развили телепатични способности. Предимството бе временно, защото в крайна сметка други хора помогнаха на неандерталците да победят.

Както и да е. Не съм мислила и чела нещо повече по тези въпроси - пиша за това спонтанно.

С други думи, наистина неизбежно албанците и косоварите са свързани чрез сръбското малцинство, освен чрез съседството си на Балканите. Няма начин това малцинство да не бъде взето под внимание и не може ситуацията да бъде променена със сила нито от едната, нито от другата страна. Видяхме докъде водят великонационалните идеи и реторика и силата; ясно и колко далеч още могат да отведат.

Yoradna каза...

Всъщност в романа "Неандерталец" добрите хора, съюзени с добрите неандерталци, победиха лошите неандерталци и хора чрез измама. Така че не съм сигурна доколко примерът е уместен. Всъщност те взаимстваха оръжието "измама" от друг исторически прецедент, когато хората са победили и маргинализирали неандерталците. Но в случая същината е използването на измама, която осигурява на хората еволюционно предимство пред неандерталците.

Yoradna каза...

Позицията на автора на романа е интересна: там добрите хора и неандерталци (между другото, последните са вегетарианци) побеждават лошите и агресивни неандерталци (които, също между другото, са месоядни). Тъй като авторът е американец, журналист от известен вестник, тази позиция е наистина интересна, доколкото е известен пиететът на американците към агресивността. Тя е един от устоите на американското общество може би. Но в романа измамата побеждава агресивността.

Yoradna каза...

По-точно е да се каже, че измамата подпомага войнствеността или по-скоро боевата решимост да се избави "своя" срещу чистата агресивност.