неделя, 10 февруари 2008 г.

Kosovo to proclaim independence

Worldnews.com >> Kosovo to proclaim independence on February 17

1 коментар:

Yoradna каза...

Едва ли може да се направи нещо по посока на натиск срещу албанците, защото за да е резултатен, натискът всъщност трябва да е върху тези, които ги натискат. Макар че последното е, ако може така да се каже, духане по посока на вятъра. Албанците са в еуфория и това се вижда от всеки репортаж и кадри, свързани с политика от Косово и Албания; като всяка еуфория и тази е далеч от реализма и ще отмине с времето. По отношение на албанците, вероятно както и навсякъде и там някои важни фигури може да действат като марионетки, но като цяло за всеки би било трудно да направи нещо различно от това, което се случва. Ще е жалко за всички наоколо и най-вече за тях, ако не стъпят по-скоро на земята. За останалите според мен е добре да наблюдават по-нататъшните действия на албанците спрямо съседите им и да реагират веднага, ако се случи нещо фрапантно. Но това би било компрометиране на самите албанци, така че тук не очаквам нещо много лошо, дори и да има опити за това.

По-важният аспект и по-опасния според мен е въпроса за Македония. Естествено, че сърбите, а и македонците, ще избягват да показват стремеж за обвързване с ЕС, докато там има сили, респективно опасност, да се попречи на пропагандата им по македонския въпрос. Това е пропагандна война, и колкото и абсурдно да е, повтаряната хилядократно лъжа и липсата на адекватно противопоставяне и различни видове натиск би могло теоретично да ги докара до по тихи води в по-дългосрочен план. Но дали е така? Също така не звучи невероятно, че те предпочитат да останат верни на себе си и както беше и по времето на Югославия да се опитват да бъдат "неутрални", доколкото разположението на силите е неясно сега и изглежда още по-неясно и несигурно за в бъдеще. Да бъдеш между две сили и нито достатъчно близко, нито достатъчно далеч от всяка от тях, може да носи някои изгоди. Мисля, че те с удоволствие биха се възползвали от това, на което Турция така демонстративно се противопоставя: икономически изгоди и свободно придвижване в ЕС, което вероятно биха предпочели многократно пред формално обвързване и респективно натиск в различни посоки. На тях им се струва, че натискът на някои велики сили по отношение на македонския въпрос е не за тяхна сметка, а за сметка на България, което в известна степен е така, но по-широко погледнато е и за тяхна сметка, защото това е натиск за поддържане на Балканите бедни и разделени. В крайна сметка Югославия се разпадна, нали: и евентуален нов съюз от "по-хлабав" тип ще се разпадне... няма да чертая мрачни картини за сърбите, макар че си ги мисля, но може би защото съм емоционално обвързана с въпроса.

С други думи, по-съществената война е пропагандната война по отношение на македонския въпрос и заедно с това тя е свързана с куп други въпроси; във всеки случай най-важното е да се запади стабилността и мира, доколкото е възможно.